Xiaomi Mi Air 2S (AirDots Pro 2S) teszt

0

Megkaptuk tesztelésre a Xiaomi eddigi legjobb kisméretű vezeték nélküli fülesét, az AirDots Pro 2S-t (vagy más néven Air 2S-t), ami a népszerű és bevált AirDots Pro 2 fejlettebb változata. Az új modellt már vezeték nélküli töltéssel is ellátták, ráadásul az üzemidőn is sikerült javítania gyártónak, nézzük a részleteket!

  • A Xiaomi AirDots Pro 2S most 65,99 dollárba kerül az AIR2SMI kuponnal német raktárról (~21.500 Ft szállítással együtt). Pár nap alatt megkapod vámmentesen!

Csomagolás, tartozékok

Az AirDots Pro 2S egy kisméretű, kék-fehér dobozban érkezik, amelyben megtaláljuk a két fülest, az akkumulátoros tokot, ami töltő is egyben, egy USB-C kábelt, valamint némi leírást.

Ebből a modellből egyelőre nincs nemzetközi verzió, a fülest alapvetően a kínai piacra szánták (ahol Air 2S néven fut), de ettől egyáltalán nem kell félni, semmiféle hátránya nincs, tökéletesen használható hazánkban is.

Külső

A fülesek nagyon aprók és könnyűek, mindössze 4,7 gramm darabja, és az akkumulátoros tok is meglehetősen kompakt, simán zsebre lehet vágni. Az egész pakk 52 grammot nyom, így könnyen magaddal viheted bármikor.

A tok és a fülesek is műanyagból vannak természetesen, mint szinte minden hasonló termék esetében, de a minőség kiváló, maximálisan prémium kütyüről van szó.

A tok teteje felhajtható, és mágnessel zár vissza, ami elég erős, így magától nem fog kinyílni. A füleseket szintén mágnes fogja, és elrakáskor egy pillanat alatt beugranak a helyükre.

A dobozon van elöl egy LED fény, ami a kütyü állapotát és a töltést jelzi, alul pedig az USB-C csatlakozót találjuk, amin keresztül a töltés lehetséges.

Az egyik nagy újítás, hogy már nem csak kábellel, hanem kábel nélkül is tudjuk tölteni a pakkot. A dobozt csak rá kell tennünk bármilyen szabványos Qi töltőre, és azonnal megindul a táplálás. Ennél kényelmesebb mód aligha létezik a töltésre

A fülesek, mint már említettem, nagyon könnyűek és aprók. Nem az “agybadugós” (in-ear) kialakítást kapjuk, ennek ellenére stabilan beilleszkednek a fülbe, kiesni nekem egyszer sem akartak. Ennek a kivitelnek előnyei és hátrányai is vannak:

  • Előny, hogy kényelmes a viselése, hosszú távon sem fárasztó, és beengedi a külső zajokat, így sokkal biztonságosabb vezetés, kerékpározás vagy az utcán való séta közben használni.
  • A hátránya pedig gyakorlatilag ugyanebből fakad, tehát kisebb az izoláció, zajos környezetben kevésbé szól jól, illetve extrémebb sportolásnál azért már kieshet a fülből, erre valamilyen más fajta ajánlott.

Hogy kinek való, és kinek nem az AirDots Pro 2S, arról a cikk végén lesz még szó, de most maradjunk a külsőségeknél. Mindkét fülesen találunk két mikrofont, ami a hívás közbeni zajszűrést szolgája. Van továbbá egy-egy nagy méretű, 14,2 mm-es hangszóró dinamikus tekercseléssel.

Szereltek még 1-1 infrás szenzor is rájuk, ez érzékeli, ha betesszük vagy kivesszük a fülünkből az apróságokat.

Beüzemelés

A beüzemelés nem is lehetne egyszerűbb, csak bekapcsoljuk a Bluetooth-t a telefonon, kinyitjuk a tárolót, megnyomjuk hosszan a gombot rajta, és már rá is tudunk csatlakozni a AirDots Pro 2S-re (nálunk Mi Air 2s néven jelent meg). Ha pedig egyszer már megtörtént a párosítás, akkor onnantól kezdve mindössze a tároló kinyitásával bármikor újra tudunk csatlakozni, a fülesek elrakásával pedig leválasztani.

Ha csak az egyik fülest szeretnéd használni, azt is megteheted, csak azt a felét veszed ki a tartóból, amelyikre szükséged van. Ilyenkor is tökéletesen működik például headsetként.

A Mi Air 2s már támogatja az új Bluetooth 5.0 szabványt, ami sok előnnyel jár, de természetesen visszafelé kompatibilis, tehát használható a régebbi telefonokkal is.

Használat, tapasztalatok

A füles nagyon kényelmes, szinte észre sem venni, hogy hordod, hosszú távon sem zavaró. Kiesni valószínűleg nem fog magától normál napi használat során, és egy kis kocogás vagy kerékpározás alatt sem kell aggódni. Viszont azzal is tisztában kell lenni, hogy ez nem egy kifejezetten sportolásra kialakított fülhallgató, erre másféle megoldás ajánlott.

A csatlakozásról már esett szó, de a vezérlés sem bonyolult. Mindkét füles rendelkezik egy-egy érintő felülettel. A bal oldali dupla érintésével tudjuk előcsalni a telefonunk virtuális asszisztensét, a jobb oldalit duplán megérintve pedig a zenét lehet megállítani, illetve elindítani. Hívásokat fogadni és letenni mindkét oldalon lehet, szintén dupla érintéssel. Más közvetlen lehetőség nincs, hangerőt állítani és számot váltani a csatlakoztatott eszközön lehetséges. Ennek valószínűleg az az oka, hogy nem akartak sok érintési gesztust belezsúfolni az apróságokba, így gyakorlatilag nincsenek véletlen érintések.

A hangminőség meglepően jó, az apró méretéhez képest szépen szól az AirDots Pro 2S. Nem kifejezetten basszus orientált, ami nem is baj, mert huzamosabb hallgatásnál az már fárasztó lehet. Próbáltam többféle zenei stílussal is, és kellemes, kiegyensúlyozott hangképet biztosít, egyaránt kihallani a magas, a közép, és a mélyebb tartományokat is.

Fontos újítás, hogy egyszerre jön a jel mind a két fülesbe, ami sokkal kisebb késleltetést tesz lehetővé, illetve stabilabb a kapcsolat, és kisebb az interferencia. Az olcsóbb típusok általában nem így működnek, azoknál csak az egyik füles veszi a jelet, és ez továbbítja a másiknak.

A Xiaomi kütyüje támogatja az LHDC kodeket is, ami alacsony késleltetésű és nagy felbontású hangtovábbítást tesz lehetővé az ezzel kompatibilis telefonok esetében. A gyakorlatban ez akár háromszor jobb minőséget is jelenthet.

Aktív zajszűrés viszont nincs, ezt a kialakítás nem is tenné lehetővé, így zajosabb helyen már nem annyira előnyös a füles, kivéve persze ha pont arra van szükséged, hogy a zene mellett halld valamennyire a környezeted (pl. közlekedésnél).

Telefonálás közben kiválóan teljesít a füles, tisztán hallani a másik felet, és a duál mikrofonos zajszűrésnek köszönhetően minket is jól fognak hallani, akkor is, ha van némi háttérzaj.

A hatótáv természetesen sok mindentől függ, de szabad téren a 10 métert is meghaladhatja, bent pedig általában 1 fal az, amin keresztül még stabil a jel.

Üzemidő

A gyártói leírások alapján egyhuzamban 5 órán keresztül lehet zenét hallgatni a kütyüvel, ha mind a két fülest használjuk, az akkus tokkal pedig ez az üzemidő 24 órára növelhető. Ezek igen korrekt értékek, és nagyjából reálisak is közepes hangerő mellett.

A teljes töltés USB-C porton keresztül olyan 1 órát vesz igénybe, de ezt a modellt akár vezeték nélkül is tudjuk tölteni, és így sem tart sokkal tovább.

Összegzés, ár és vásárlás

Egy kiváló fülest tett le az asztalra a Xiaomi a AirDots Pro 2S-sel, ami már egy igazi felsőkategóriás megoldás, és még a szintén jól sikerült AirDots Pro 2-höz képest is sikerült fontos fejlesztéseket eszközölni.

A dizájn és az anyaghasználat teljesen rendben van, ráadásul a kompakt és pehelykönnyű kialakítás ellenére sikerült tisztességes üzemidőt és jó hangminőséget elérni. Az akkumulátoros tok nagyon hasznos, hiszen bárhová magunkkal vihetjük a zsebünkben, a vezeték nélküli töltés pedig egy olyan extra, ami egyre fontosabb lesz a közeljövőben.

A füles szinte bármilyen normál felhasználás esetén ajánlott lehet, például mindennapos zenehallgatásra, vagy headsetnek a telefonunk mellé. Amire nem ajánljuk, az az intenzívebb sportolás, illetve nagyobb zajban sem annyira előnyös, ugyanis kevésbé zárja ki a külső hangokat a kialakítása miatt. Aki extra erős basszusra vágyik, az szintén ne ezt vegye, de ha a harmonikus, kiegyensúlyozott hangzást részesíted előnyben, akkor valószínűleg tetszeni fog.

A füles az alábbi linken vásárolható meg gyors, vámmentes szállítással európai raktárakból:

  • Xiaomi AirDots Pro 2S most 65,99 dollár az AIR2SMI kuponnal német raktárról (~21.500 Ft szállítással együtt).

Ha az előd érdekel, akkor azt már kicsit olcsóbban beszerezheted:

  • Xiaomi AirDots Pro 2 most 58,99 dollár villámakcióban német raktárról (~19.500 Ft szállítással együtt).

 

A teszthez a fülhallgatót a Geekbuying biztosította, köszönjük nekik!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid