Xiaomi Mi3 teszt

0

Habár már bemutatták a Xiaomi legújabb csúcsmobilját, a Mi4-et, azért a tavalyi zászlóshajójukról sem kell elfelejtkezni. A Mi3 még ma is megállja a helyét a felső kategóriában, ráadásul már kifejezetten kedvező áron hozzá lehet jutni.

Csomagolás, tartozékok

xiaomi-mi3-doboz

A Xiaomi Mi3 egy nagyon egyszerűnek mondható, kissé lapos, barnás színű kartondobozban érkezik, amin felül csak egy szolid logót látunk a sarokban.

xiaomi-mi3-doboz-1

A felső részt leemelve azonnal előbukkan a készülék, ami egy méretre szabott ágyon fekszik. Ezalatt egy kis borítékszerű kartonban találjuk a kínai nyelven íródott használati utasítást és a SIM-foglalat kinyitásához szükséges tűt.

xiaomi-mi3-tartozekok

Ezeken kívül már csak egy adatkábel és egy töltő van a doboz alsó részében. Ez utóbbihoz szerencsére kapunk EU-s átalakítót is. Fülhallgatót nem érdemes keresni, hiszen ez nem jár a Mi3-hoz. Persze van a Xiaominak ilyen terméke, de ezt külön lehet megvenni.

Egyébként már magán a csomagoláson is látszik az a minőség, amit a Xiaomi képvisel. Az egész letisztult, de mégis precízen összerakott.

Külső

A készüléket először kézbe fogva egyből az az érzésünk támad, hogy ez bizony egy nagyon korrekt csúcsmobil. A ház meglehetősen vékony (8.1 mm), és 145 grammos súlyával csak pont annyira nehéz, amennyire kell.

xiaomi-mi3-kijelzo

Elölről nézve egy kifejezetten szögletes dizájn fogad minket. Nincs itt semmiféle Samsungos lekerekítés, sokkal inkább a Sony, vagy a Nokia készülékei juthatnak eszünkbe. Az elülső részt egyébként teljes egészében egy fekete üveglap borítja.

xiaomi-mi3-elolap

Az 5 colos kijelző körül lévő keret nem túlságosan vékony, sőt alul és felül elég vastag. Emiatt kicsit hosszúkásnak is tűnik az egész mobil. A kijelző fölött, bal oldalt rögtön egy ezüst Xiaomi logót találunk.  Ezen kívül van még itt egy hangszóró, egy fény- és egy távolságérzékelő, valamint egy előlapi kamera.

xiaomi mi3 gombok

A kijelző alsó részén három kapacitív érintőgomb van, amik a megszokott sorrendben helyezkednek el. Balról jobbra haladva találjuk a Menü, a Home és a Vissza gombokat, amik nem túlságosan feltűnőek, de megfelelő háttérvilágítást kaptak, ezért sötétben is látni fogjuk őket.

mi3-hatlap-kamera

A Xiaomi Mi3, az előlapot leszámítva egy egységes unibody kialakítással rendelkezik. A ház anyaga a gyártó szerint alumínium-magnézium ötvözet, amit három réteg grafittal vontak be. Azt nem tudom, hogy ebben mennyi az igazság, de a nálunk járt fehér modell egyáltalán nem fémes hatású. Persze kétségtelenül egy minőségi anyagról van szó, de azért nem kap el a HTC One érzés. A felület egyébként teljesen sima, kissé csúszós, fényes.

xiaomi-mi3-felul

A Mi3 felső oldalán egy 3.5 mm-es audio kimenet, a SIM-tálca és egy mikrofon helyezkedik el, alul pedig egy microUSB portot és egy hangszórót találunk.

xiaomi-mi3-alul

Míg a készülék alsó és felső széle teljesen egyenes, addig két oldalt egy lekerekített, hengerszerű sáv fogad minket, ami természetesen a hátlap folytatása. Jobb oldalt egyébként nincs semmi, bal oldalt viszont a hangerő és a bekapcsoló gombokat találjuk, amik rendkívül stabilak, nem lötyögnek vagy zörögnek, és valószínűleg fémből vannak.

xiaomi-mi3-oldal

A hátlap maradt a végére. Mint már említettem, nagyrészt egy kissé fényes, sima felület fogad minket, amit alul csak a Xiaomi logója tör meg. A felső részen a 13 megapixeles kamerát találjuk, ami teljesen a sarokba kerül. Emellett helyezkedik el a dupla LED villanó, valamint egy újabb mikrofon. Ezeken kívül már csak egy nagyobb, ragasztott cédula van a hátlapon, de persze ez leszedhető, ha valaki megveszi a készüléket.

mi3-feher-hatlap

Kijelző

Egy okostelefon egyik legfontosabb része kétségtelenül a kijelző, és ebből a szempontból a Xiaomi Mi3 remekül teljesít. Az 5 colos IPS panel 1920×1080 pixeles felbontást kapott, ami teljesen megfelel minden igénynek, hiszen ez már közelről nézve is tűéles képet ad.

xiaomi-mi3-kijelzo-1

A színek kimondottan szépek. Nem jellemző az AMOLED-nél tapasztalható túlszaturáltság, sokkal inkább természetes képet ad az Mi3. A fehér kifejezetten jó, nem kékes vagy sárgás, és a fekete is sötétebb az átlag IPS-nél, de azért ebben még valamivel jobb az AMOLED. A színek telítettségét és hőmérsékletét egyébként magunk is beállíthatjuk a készüléken, ha éppen más az ízlésünk, de nekem teljesen megfelelt az alapbeállítás.

xiaomi-mi3-kijelzo-2

A betekintési szögek szinte 180 fokosak, és oldalról nézve is szép képet ad a kijelző, ráadásul a napfényben való láthatóság is kiváló A védelemről a Gorilla Glass 2 borítás gondoskodik, extraként pedig kapunk egy érzékeny módot is, amivel kesztyűben is jól kezelhető a Mi3.

A kijelzőt egyébként a Sharp vagy az LG gyártja, és ez már maga garancia a kiváló minőségre.

Hardver

Tekintve, hogy a Mi3 egy tavalyi csúcsmodell, így az akkor legjobbnak számító Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8274AB) chipsetet kapta meg. Ez még ma is nagyon jól megállja a helyét, hiszen a négy darab 2.26GHz-es Krait 400-as processzormagja és az Adreno 330-as GPU-ja is kiváló teljesítményt nyújt. A 2GB DDR3 RAM-mal sem lesz probléma, hiszen ebből a rendszer alapesetben csak nagyjából a felét használja, és így még marad bőven az egyéb alkalmazásokra is.

A szintetikus tesztek során egyébként a vártnál kicsit gyengébb eredményeket hozott a készülék. Ennek nem tudom, hogy pontosan mi az oka, más felhasználók jóval magasabb pontokról számoltak be. Persze így sem rosszak az eredmények, és használat közben semmi kifogás nincs a sebességre. Antutu és Quadrant pontok:

mi3-benchmark

Lefuttattam az Epic Citadel tesztjét is, ami természetesen nem okozott gondot a készüléknek, hiszen jelentősen gyengébb hardvereken is szépen megy.

mi3-epic-citadel

Szoftver

Ha egy dolgot kellene mondanom, ami a legjobban tetszett a Mi3-ban, akkor valószínűleg a szoftver lenne az. A Xiaomi saját MIUI rendszere fut a készüléken, aminek a jelenlegi verziója már a legújabb Android 4.4.4-re épül.

xiaomi-mi3-about

A rendszer egyik előnye a sebesség. Sokszor előfordul, hogy a gyártók olyan felülettel látják el a készülékeiket, amik a rossz optimalizálásnak köszönhetően nem működnek zökkenőmentesen. A Mi3 esetében erről szó sincs, hiszen a mobil teljes egészében akadásmentes élményt nyújt, egyáltalán nem tapasztaltam lassulást használat közben.

mi3-home-1

A másik fontos dolog, amit szeretnék kiemelni, az a kinézet. A MIUI egy gyönyörű felhasználói felületet kínál, aminél jól látszik, hogy tényleg minden apró részletre odafigyeltek. Nagyon szép animációkat kapunk a képernyőváltásoknál, a görgetésnél és még sok más helyen. Elég csak rádugni a telefont a töltőre, máris egy élő, pulzáló töltési animáció jelenik meg, ami egyébként egyáltalán nem csicsás, hanem inkább kicsit visszafogott, de pont ez adja a szépségét.

Csak hogy még egy példát említsek, az óra és az ehhez kapcsolódó funkciók is nagyon ízlésesre sikerültek.

mi3-ora

Sokan mondják egyébként a MIUI-ra, hogy hasonlít az iOS-re, ami részben igaz is. Az Xiaomi rengeteg területen másolja az Apple-t, miért lenne ez másképp a felhasználói felület esetében? Persze ez nem feltétlenül baj, főleg ha ilyen a végeredmény.

Kicsit szokatlan lehet elsőre, hogy a MIUI-ban nincs külön képernyő az alkalmazások ikonjainak, ezek mind a főképernyőn találhatók, pont úgy, mint a Huawei Emotion UI-jában. Alul egyébként alapesetben négy rögzített ikont találunk, amik minden képernyőn látszanak. Ezek számát csökkenthetjük, vagy növelhetjük is, de maximum 5 darab fér el ide.

mi3-home-2

A beállítási lehetőségek sora szinte végtelen. Tényleg minden apró részletet testre szabhatunk. A Beállításoknál egyébkén két fül is rendelkezésre áll, az egyik egy leegyszerűsített nézet, ahol a gyakran használt opciókat találjuk, a másik pedig tartalmazza az összes lehetőséget.

mi3-beallitasok

Az értesítési sáv is két részből áll. Az egyik fülön természetesen az értesítések vannak, a másikon pedig a fontosabb beállítási lehetőségek. Ez utóbbinál például ki/be tudunk kapcsolni bizonyos dolgokat, vagy akár a fényerőt is módosíthatjuk.

mi3-ertesitesek

Elég sok gyorsgomb áll a rendelkezésünkre, amikkel lezárt képernyőnél is egy pillanat alatt előcsalhatunk valami hasznos funkciót. Ha például duplán koppintunk a feloldásra szolgáló karikára a kijelző alsó felén, akkor előjön a zenelejátszó, ha pedig a Home gombot lenyomva tartjuk, akkor a zseblámpa funkció kapcsolódik be. Azt is beállíthatjuk, hogy a Vissza gomb hosszú megnyomására (lezárt képernyőnél) a kamera jöjjön elő.

mi3-lampa-media

A gyári appok (böngésző, zenelejátszó) elég jól működnek, és teljesen megfelelnek a célnak. Persze a Play Áruházból bármelyiket könnyen helyettesíthetjük.

Nagyon hasznos még a Biztonság névre hallgató beépített alkalmazás, ami többféle feladatot is ellát. Egyrészt biztosítja a vírusvédelmet, másrészt pedig optimalizálja a telefon működését. Ennek a folyamatát egyébként kifejezetten látványosan mutatja az app.

mi3-biztonsag

A eddig leírt dolgokon kívül persze még rengeteg szoftveres extra, illetve beállítási lehetőség a rendelkezésünkre áll. Ezeket nekem sem sikerült hiánytalanul feltérképezni, de azért próbáltam bemutatni az érdekesebbeket.

Kamera

A Xiaomi Mi3 egy 13 megapixeles f/2.2-es hátlapi szenzort kapott, amihez dupla LED villanó is jár. A beállítási lehetőségek sora elég hosszú, de azért nem kiemelkedő. Minden szokásos funkciót megkapunk, amire szükségünk lehet, és olyanokat is, amiket valószínűleg sosem használunk majd.

mi3-kamera-alap

Kapunk egy külön képernyőt is, ahol további beállítási lehetőségeket láthatunk. Itt tudunk például változtatni a felbontáson vagy a képminőségen, és a zárhangot is itt kapcsolhatjuk ki.

mi3-kamera-beallitasok

Nagyon tetszik az a megoldás, hogyha például aktiváljuk az éjszakai módot (vagy mást), akkor megjelenik a kijelzőn egy gomb, hogy “Kilépés az éjszakai módból” és ezzel egyszerűen visszaválthatunk eredeti állapotba anélkül, hogy újra be kellene lépni a beállításokba. Hasonlóképpen működik ez HDR-nél és a többi funkciónál is.

mi3-kamera-ejszakai

Ami hibát tapasztaltam, hogy ha panoráma módból a vissza gombbal akarok kilépni, akkor hibaüzenetet dob a kamera app és leáll. Ez párszol előjött használat közben, de remélhetőleg hamarosan javítják majd.

A kamera minősége egyébként vegyes érzéseket kelt, de általánosságban azért elég jónak mondható. Kifejezetten szép képeket lehet például éjszaka készíteni, de a beltéri és a makró fotók is általában jól sikerülnek. A HDR használatát azonban nem ajánlom, mert ez a funkció teljesen használhatatlan lett. Erősen beégnek az ezzel készült fotók.

Kültéri fotók:

mi3-kulter-1

mi3-kulter-4 mi3-kulter-3 mi3-kulter-2

Beltéri fotók:

mi3-belter-1

mi3-belter-2

Éjszakai fotók:

mi3-ejszakai-1

mi3-ejszakai-2

mi3-ejszakai-3

HDR bekapcsolva és kikapcsolva:

mi3-hdr-be mi3-hdr-ki

Videót maximum full HD-ben vehetünk fel, ezzel teljesen meg voltam elégedve, mivel hozza a várt szintet. Lassított felvételt sajnos nem kapunk, csak gyorsítottat, de ennek meg nincs sok értelme.

A frontkamera 2 megapixeles, a minősége pedig elég jó. Persze nem versenyezhet a mostani dedikált selfie-mobilokkal, de panasz sem lehet rá. Amikor először kipróbáltam, nagy meglepetésemre nem csak azt ismerte fel, hogy egy arcot lát, hanem megbecsülte a nememet és a koromat is. Mindkettőt hibátlanul!

Adatátvitel

Adatkapcsolati lehetőségek terén szinte a teljes palettát megkapjuk, azaz van például WiFi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, 2G, 3G, NFC és GPS is. Az egyetlen dolog, ami hiányzik, az a 4G LTE támogatás, de azért a DC-HSPA+ által biztosított 42Mbps-os maximális letöltési sebesség is minden bizonnyal elég lesz.

Üzemidő

A kifejezetten vékony, 8 mm-es ház ellenére egy elég méretes 3050mAh-s akkumulátor került a Mi3-ba, ami igazán szép teljesítmény. Ennek megfelelően nincs is semmi baj az akksival, és simán hozza a legtöbb csúcsmobil szintjét, vagy még többet is. Erős használat mellett is hozható az egy nap, de átlagos igénybevételnél akár két napot is kibír egy töltéssel.

Összegzés

A Xiaomi Mi3-mal eltöltött bő egyhetes időszak alatt egyszer sem kellett csalódnom a készülékben. Persze van egy-két apróság, ami hiányzik, de összességében hozta azt a szintet, ami elvárható egy jelenlegi csúcsmobiltól. Az 5 colos Mi3 kiváló választás lehet azoknak, akik egy közepes méretű, minden téren megbízható, stílusos mobilt szeretnének.

A Xiaomi hivatalosan nem forgalmaz Magyarországon, de a xiaomishop.hu-tól megvehetjük a készülékeiket. A 16GB-os Mi3 94.900 Ft-ba kerül jelenleg, ami egyáltalán nem sok egy ilyen okostelefonért. Ráadásul ha itt rendeljük meg, akkor hazai garanciát kapunk a mobilra, és ez a külföldi oldalakról történő vásárlásnál sajnos nem áll fenn (akár 1-2 hónapos huzavona is lehet a vége). Szintén érdemes megemlíteni az ÁFA kérdését, hiszen a Kínából megrendelt telefonokra hivatalosan ki kell fizetnünk a 27%-os “felárat”, és így már az ottani árak sem annyira vonzóak. A xiaomishop.hu árai ezzel szemben már tartalmazzák az ÁFA-t is.

Ha tetszett a teszt, akkor nyomj egy lájkot!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid