Xiaomi Mi4 teszt

4

Nemrég megérkezett hozzánk a Xiaomi legújabb csúcsmodellje, az Mi4, amit megjelenésekor a világ leggyorsabb mobiljaként mutattak be. Persze nem csak ezért érdekes a készülék, hanem azért is, mert a gyártója hihetetlen módon tör előre, és már csak a Samsung és az Apple ad el több készüléket náluk.

A Xiaomi mindig is az almás céget másolta, és ezt nem is titkolták soha, nem véletlenül ragadt rájuk a “Kína Apple-je” név. Ezt persze nem úgy kell érteni, hogy olcsó másolatokat készítenek, éppen ellenkezőleg. Hardverileg, szoftverileg és minőségileg is az élen járnak, az áraik viszont még így is kedvezőnek mondhatók.

Na de nézzük, hogy mit is tud az új Mi4!

Csomagolás

A készülék a szokásos Xiaomi csomagolásban érkezik, azaz egy nagyon egyszerű, barnás kartondobozt kapunk, aminek az oldalain semmi felirat nincs, és a tetején is csak a gyártó logója figyel. Alul találunk némi apró betűs írást, de első ránézésre még azt is nehéz megállapítani kívülről, hogy melyik modellel van dogunk.

xiaomi-mi4-doboz-2

A felső részt leszedve egyből az Mi4 tárul elénk, ami egy kifejezetten szép telefon lett, de erről majd később. Olyan tartozékok vannak a dobozban, mint a töltő, az adatkábel, a használati útmutató, vagy a SIM-tű. Fülhallgató nincs, de ezt már megszokhattuk a Xiaomi-tól.

Külső

A Xiaomi Mi4 külsőleg egy iPhone-ra emlékeztet első ránézésre, de azért ez messze nem egy klón telefon, meg van a saját stílusa. Fogásra elég hideg a készülék, köszönhetően a fém használatának, de ez nem mindenkit zavar, ráadásul egy tokkal orvosolható.

xiaomi-mi4-kijelzo-1

Az Mi4 139.2 x 68.5 x 8.9 mm-es kiterjedéssel bír, azaz viszonylag kompaktnak mondható. A 149 grammos súly talán kicsit nehezebb, mint a hasonló méretű készülékek, de ez egyáltalán nem vészes, ráadásul így még inkább minőségi érzetet kelt.

xiaomi-mi4-kijelzo-felett

Az előlap nagy részét az 5 colos kijelző foglalja el, amit egy kifejezetten vékony káva vesz körbe két oldalt, valamint alul és felül is. A megjelenítő fölött balról jobbra haladva találjuk a Xiaomi logót, a fény- és távolságmérő szenzorokat, a beszédhangszórót, valamint a frontkamerát. Alul három kapacitív érintőgomb helyezkedik el (Feladatkezelő, Home és Vissza), és ezek alatt középen van az értesítési LED, ami a szokásosnál jóval több színben tud világítani.

xiaomi-mi4-gombok

A készülék oldalain egy vastag, erős fém sáv fut körbe, ami azon kívül, hogy nagyon masszív, még jól is néz ki. Jobb oldalt csak a SIM-tálcát találjuk, míg bal oldalt vannak a bekapcsoló és a hangerő gombok, amik szintén fémből vannak, stabil a nyomáspontjuk és még kézre is esnek.

xiaomi-mi4-felul

Felül a 3.5 mm-es audio kimenet helyezkedik el egy infraport társaságában, alul pedig a microUSB port és a hangszóró található.

xiaomi-mi4-alul

Az Mi4 unibody kialakítást kapott, azaz a hátlap nem levehető. A készülék ezen része egyébként fényes műanyag, de valahogy még sincs az embernek olyan érzése, hogy gagyi lenne.

xiaomi-mi4-hatlap

A hátoldal felső részén találjuk a kamerát, alatta a szimpla LED villanóval, ezek fölött pedig egy apró mikrofonnyílás van. Ezeken kívül már csak némi írás látható alul, de semmi lényeges.

Összességében egy igazán minőségi kivitellel van dolgunk, nem recseg-ropog a készülék, nagyon stabil az összeszerelés, ráadásul kézre áll az egész. És még jól is néz ki.

Kijelző

Az Mi4 egy 5 colos IPS kijelzőt kapott, ami minden szempontból nagyon jól teljesít. A színei gyönyörűek és természetesek, a fehér tényleg fehér, és a fekete is egész sötét, bár ezen a téren azért nem kiemelkedő a panel.

xiaomi-mi4-kijelzo-5

A felbontás full HD-s, azaz 1920×1080 képpontot kapunk, ami nagyjából 441 ppi pixelsűrűséget jelent. Ez rendkívül éles képet biztosít, hiszen 300 ppi fölött már nehéz szabad szemmel kivenni az egyes pixeleket.

xiaomi-mi4-kijelzo-2

A betekintési szögek tökéletesek, egyik irányból nézve sem torzul a kép. A fényerő is rendben van, amit akár nagyon alacsonyra is vehetünk szükség esetén, magasra állítva pedig napsütésben sem okoz gondot a láthatóság. Ezeken kívül pedig automatára is vehetjük a fényerőt, ha úgy tartja kedvünk.

Hardver

A Xiaomi Mi4 a leggyorsabb mobilként lett bejelentve, amit sokféleképpen lehet érteni, de a lényeg, hogy semmi panasz nem lehet a teljesítményére, hiszen a Snapdragon 801-es (MSM8974AC) chipset hajtja. Ez négy darab 2.5 GHz-en ketyegő Krait 400-as processzormagot és egy Adreno 330-as GPU-t jelent. Ehhez 3 GB RAM és 16 vagy 64 GB-os belső tárhely tartozik, bővítési lehetőség azonban nincs.

xiaomi-mi4-antutu

Ez az összeszerelés tényleg nagyon jó, nem igazán lehet megakasztani semmivel. Az Antutu pont kiemelkedően magas, persze nem csak ez a lényeg, hiszen maga a szoftver sokat javíthat vagy ronthat az élményen, de erről később még szót ejtek.

Adatkapcsolati téren szinte a teljes palettát megkapjuk, van például Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, GPS és LTE-A is.

Szoftver

A Xiaomi készülékek egyik legjobb része a szoftver szokott lenni, és ez most sincs másképp. Egy Android 4.4.4-re épülő MIUI rendszerről van szó, ami nagyon messze áll a gyári Androidtól, kinézetre pedig leginkább az iOS-re hasonlít, de a lényeg, hogy az egész rendkívül látványos. Emellett pedig egy olyan gyors, akadásmentes működést kapunk, ami még a csúcsmobilok között sem túlzottan gyakori.

xiaomi-mi4-feloldo

A képernyőzárat alapesetben egy egyszerű felfelé történő húzással tudjuk feloldani, és ezután rögtön elénk tárul a főképernyő, amiből ugyebár több is van. Hagyományos értelemben nem kapunk menüt, azaz az összes alkalmazás ikonja az “asztalon” található. Akinek még nem volt dolga ilyen rendszerrel, annak elsőre kicsit furcsa lesz, de azért elég hamar meg lehet szokni.

xiaomi-mi4-home

Az alsó sávban alapesetben négy rögzített ikont találunk, ezek tetszés szerint módosíthatók, de maximum öt darab fér el ide.

xiaomi-mi4-ertesites

Mivel menü nincs, ezért kezdjük talán az értesítési sávval, amit lehúzva az értesítések és a gyorsbeállítások között válthatunk egy oldalirányba tett ujjmozdulattal. Az értesítések felett egy mini eszköztár is helyet kapott, ami egy sor pici ikon, ez nagyjából arra jó, hogy gyorsan el tudjunk érni bizonyos funkciókat. A másik fülön, a gyorskapcsolók között minden fontos dolgot megtalálunk, de ha valamit mégis hiányolunk, akkor az egész testre is szabható.

xiaomi-mi4-feladatkezelo

A bal oldali kapacitív érintőgomb a feladatkezelőt hozza elő, ami meglehetősen egyszerű, de tudja, amit kell. A nemrég használt, vagy éppen futó alkalmazások egymás mellett helyezkednek el, és egy egyszerű felfelé történő ujjmozdulattal zárhatók be. Ezek alatt van egy kis X is, amivel az összes app bezárható, és még azt is megtudhatjuk a művelet után, hogy mennyi memóriát sikerült felszabadítani, és hogy mennyi maradt szabadon.

xiaomi-mi4-beallitasok

A Beállítások menüje nagyon részletes, sok hasznos dolgot megtalálunk itt, ráadásul logikus az egész elrendezés, könnyen érthető minden a kevésbé tapasztalt felhasználók számára is.

xiaomi-mi4-biztonsag

Extrákból nincs hiány, ezért ezeket nem is sorolnám fel teljes egészében, csak pár dolgot említek meg. A Biztonság nevű app például több dologra is jó. Kitakarítja a készülékünket a fölösleges fájlok törlésével, monitorozza az adatforgalmat, menedzseli az akkumulátort, ráadásul víruskeresőként is működik.

xiaomi-mi4-eszkozok

Gyárilag kapunk még QR-kód olvasót, iránytűt, számológépet, hangrögzítőt, zseblámpát, távirányítót és más hasznos dolgokat. Ezek felülete szintén gyönyörű lett, mint ahogy maga az egész rendszer, tényleg egy élmény használni.

Kamera

A kamerán sem spóroltak a Xiaomi-nál az Mi4 megalkotásakor, hiszen a hátlapra egy 13 megapixeles Sony IMX214-es szenzort pakoltak, ami kiemelkedően jó f/1.8-as rekesznyílással rendelkezik. Ráadásul a selfi-őrültekre is gondoltak, mivel előre egy 8 megapixeles Sony IMX219-es egység került, ami szintén f/1.8-as, ráadásul 80 fokos látószöggel bír.

mi4-kamera

A kamera menüje viszonylag egyszerű, a fontosabb funkciók, mint például a HDR vagy a Panoráma egy egyszerű felfelé történő simítással hozhatók elő. Természetesen van lehetőség a fehéregyensúly, vagy az ISO érték módosítására is, ez utóbbi 100 és 3200 között változtatható. Ezen kívül a fókuszt is tudjuk kézzel vezérelni, ha az automata valamiért nem felelne meg.

mi4-kamera-1

A kamerával kapcsolatos opciók nagyobbik része a többi beállítás között érhető el, itt kifejezetten sok lehetőséget találunk.

xiaomi-mi4-kamera

Összességében azt kell mondanom, hogy papíron rendkívül meggyőzőek az Mi4 fotós képességei, de a valóságban sokszor nem hozta azt a szintet a készülék, amit elvártam volna tőle. Főleg az éjszakai képek lettek kifogásolhatóak, de más esetben sem mindig tökéletes az eredmény. Persze ez minden bizonnyal a szoftver hibája, ami valószínűleg javulni fog a későbbiekben.

A következő tesztképek születtek:

mi4-kamera-kulter

mi4-kamera-kulter-2

mi4-kamera-kozeli-2

mi4-kamera-kozeli

mi4-kamera-belter

mi4-kamera-ejszaka-2

mi4-kamera-ejszaka

A 8 megapixeles frontkamera egyébként kiváló képeket csinál, ebbe tényleg nem lehet belekötni, ráadásul a videós képességek is nagyon jók. Van lassított (max 720p) és gyorsított felvétel, élő HDR, és akár 4K-ban is rögzíthetünk.

Üzemidő

A készülék egy 3080 mAh-s akkumulátort kapott, ami teljesen korrekt üzemidőt biztosít. Normál használattal simán hozható a két nap, de komolyabb nyúzásnál is kibírja estig a készülék. Ennél többet leginkább csak a nagyméretű phabletek tudnak, amikbe jóval méretesebb akksi fér.

Összegzés

A Xiaomi Mi4 egy remek készülék lett, ami szinte az összes jelenlegi csúcsmobillal szemben megállja a helyét. Kifejezetten szép lett a dizájn, minőségi a kivitel, a szoftver pedig rendkívül gyors és stílusos. Mindez egy gyönyörű kijelzővel és az egyik leggyorsabb jelenlegi hardverrel társul, azaz nem igazán lehet mibe belekötni. Egyedül talán a kamera nem tökéletes, de valószínűleg ez is javulni fog.

A készülék 16 GB-os verziója jelenleg 126.800 Ft-ért szerezhető be a xiaomishop.hu-n, ahol egy év hazai garanciát vállalnak rá. Ez kiváló ár-érték arányt jelent, hiszen a legtöbb hasonló képességekkel rendelkező csúcsmobil jelentősen többe kerül.

Te mit gondolsz a Xiaomi új csúcsmobiljáról?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid