Xiaomi Redmi 3 Pro teszt – A középkategória bajnoka

11

Egy kifejezetten olcsó, mégis nagyon jónak ígérkező Xiaomi készülék járt nálunk, a Redmi 3 Pro, amit alaposan le is teszteltünk. Elöljáróban annyit elárulok, hogy sok pozitív meglepetés okozott a mobil, mindenképpen érdemes számításba venni a beszerzését.

Csomagolás, tartozékok

A Redmi 3 Pro egy meglehetősen apró, fehér színű dobozban érkezik, amin a telefon képe köszön vissza.

Xiaomi-Redmi-3-Pro-02

A fedőt leemelve a következő tartozékokat találjuk a mobil alatt: 2 Amperes töltőfej (EU-s átalakítóval), adatkábel, SIM tű és némi papír. A legfontosabb dolgok tehát megvannak, de komoly extrákra ne számítsunk.

Külső

Redmi-3-Pro-1

A Redmi 3 Pro külsőre egy átlagos középkategóriás telefon benyomását kelti, de a fém ház azért ad egy kis prémium érzetet, ami mindenképpen pozitív. Az 5 colos kijelzőt viszonylag vékony keret határolja (71.7%-os a kijelző/előlap arány), így egész jól kezelhető, 139.3 x 69.6 x 8.5 mm-es méreteket kapunk. Ebből látszik, hogy nem is lett túlzottan vastag a mobil, mégis egy hatalmas akksi került bele, ami elképesztő üzemidőre képes, de erről majd később. Egyébként a súly sem vészes, 144 grammot nyom a Redmi 3 Pro.

Xiaomi-Redmi-3-Pro-03

A kijelző fölött a szokásos dolgokat találjuk, van itt fény- és közelségérzékelő szenzor, beszédhangszóró és frontkamera. Alulra három kapacitív érintőgomb került (Alkalmazásváltó, Home és Vissza), ezek fel vannak festve, de nem háttérvilágítottak. Van viszont értesítési LED közvetlenül a középső Home gomb alatt, de ez csak akkor látszik, ha világít.

Xiaomi-Redmi-3-Pro-07

A bekapcsoló és a hangerő gombok is jobbra kerültek, ezek teljes mértékben kézre állnak, jó a nyomáspontjuk, és egyáltalán nem lötyögnek. Bal oldalt pedig a SIM tálcát találjuk, ami két SIM-et (egy nano és egy micro) fogad, de a második helyre akár microSD kártyát is tehetünk.

Xiaomi-Redmi-3-Pro-11

Fent van a 3.5 mm-es jack csatlakozó, az infraport, valamint egy mikrofon, alul pedig egy másik mikrofont találunk a microUSB port társaságában.

Xiaomi-Redmi-3-Pro-05

Mint már említettem, a ház fémből készült, de alul és felül van egy-egy műanyag sáv az antennák miatt. A kamera fentre került, és kapott egy LED segédfényt, kicsit lejjebb, középen pedig az ujjlenyomat-olvasót találjuk, ami azért elég ritka a Radmi 3 Pro árkategóriájában. Van még a hátlapon egy Mi logó, valamint alul egy multimédiás hangszóró.

Xiaomi-Redmi-3-Pro-04

Fogásra nagyon kellemes a mobil a lekerekített szélek és a visszafogott méret miatt, és az összeszerelés is hibátlan, nem recseg-ropog a ház még erősebb nyomkodásra sem, nagyon egyben van az egész.

Kijelző

Xiaomi-Redmi-3-Pro-06

A megjelenítésért egy 5 colos IPS kijelző felel, ami hozza a kategóriában elvárható szintet, a színei szépek és természetesek. A felbontás HD, azaz 1280×720 képpont, ez 294 ppi pixelsűrűséget jelent, ami szabad szemmel nézve már éles képet biztosít.

Xiaomi-Redmi-3-Pro-09

A minimális fényerő nagyon sötét, ami sokszor jól jöhet, a maximális érték pedig átlagos, de azért napfényben is egész jól látszik a kijelző. Természetesen van automata mód is, ami remekül működik. A betekintési szögek pedig hibátlanok, bármilyen szögből jól látható a képernyő.

Hardver

A Xiaomi Redmi 3 Prót ugyanaz a Snapdragon 616-os lapka hajtja, ami a sima Redmi 3-at, azaz egy 8 magos, 64 bites processzort (4 db 1.5GHz-es Cortex-A53 és 4 db 1.2GHz-es Cortex-A53 mag) és egy Adreno 405-ös GPU-t kapunk. RAM-ból azonban 3 GB került a Pro verzióba, a belső tárhely pedig 32 GB-os, szemben az alap modell 2GB/16GB-os felszereltségével. A tárhely ráadásul microSD-vel bővíthető szükség esetén.

redmi-3-pro-screen-01

Hardveresen tehát maximálisan rendben van a mobil, ennél többet nem igazán kívánhatnánk egy középkategóriás masinától. A rendszer működése a várakozásoknak megfelelően gördülékeny, egyáltalán nem tapasztalni akadozást, és az alkalmazások többsége azonnal megnyílik. A Redmi 3 Pro már komolyabb játékokra is alkalmas, szépen fut rajta többek között az Asphalt 8 és a Real Racing 3.

Adatkapcsolati téren megkapjuk a szokásos dolgokat, van például Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 4.1 és természetesen GPS (+GLONASS). Utóbbi remekül működik, szinte azonnal megtalálja a pontos helyzetünket a készülék. A Redmi 3 Pro támogatja az LTE hálózatokat is, de a 800MHz-es sávot (B20) nem ismeri, hasonlóan az összes többi Xiaomi mobilhoz (és a kínai készülékek nagy többségéhez). Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy nem mindenhol lesz 4G kapcsolat, főleg vidéken lehet ez gond, bár a 3G is elég gyors azért, így sokan nem fogják észrevenni a különbséget. Az infraport révén a mobil távirányítóként is használható, az NFC viszont kimaradt.

Telefonálás közben a hangminőség jó, és fülhallgatóval a zenék is tisztán szólnak. A multimédiás hangszóró minősége átlagos, de elég hangosan szól.

Szoftver

A készülék hozzánk egy Android 5.1.1-re épülő MIUI 7 rendszerrel érkezett, ami nem gyári szoftver, hanem a TinyDeal webáruház saját, kicsit átszabott ROM-ja. Az eredeti gyári szoftver egyébként nem tartalmaz magyar nyelvet és Play Áruház sincs rajta, a mi készülékünk azonban rendben volt ilyen szempontból, bár a fordítás azért elég hiányos. A webshopos ROM-nak tehát akadnak előnyei, hátránya viszont, hogy sok fölösleges előretelepített alkalmazással érkezik (CleanMaster és társai), amiket alapesetben nem tudunk törölni, csak rootolás után.

Xiaomi-Redmi-3-Pro-13

Az említett dolgokon túl egy szokásos MIUI felületet kapunk, amit már számtalanszor bemutattunk részletesen is a korábbi Xiaomi tesztek során. A kinézet szerintem nagyon rendben van, nem lehet panaszunk a Xiaomi dizájnereire, egy viszonylag színes, de letisztult felületről van szó. Néhány képernyőkép a jellegzetesebb dolgokról:

redmi-3-pro-screen-02redmi-3-pro-screen-03redmi-3-pro-screen-04

A rendszer rengeteg extrát kínál, nagyon jók a Xioami gyári appjai (van köztük takarító, távirányító és sok minden más), és a beállítások között is sok opciót találunk. Ha pedig a kinézeten szeretnénk változtatni, az sem gond, ugyanis a Témakezelőben szinte korlátlan számban tölthetünk le különböző témákat az 5-féle gyári kinézet mellé.

redmi-3-pro-screen-05

Érdemes még szót ejteni az ujjlenyomat-olvasóról, ami gyorsan teszi a dolgát. Egy szempillantás alatt megtörténik az azonosítás, a kijelző felélesztéséhez pedig elég csak a szenzorra helyezni az ujjunkat. Sajnos nálam akadtak gondok is, nem mindig volt hajlandó felismerni az ujjamat a készülék, de ez szoftveres hiba lehet, mert az esetek többségében hibátlanul működött az ujjlenyomat-olvasó.

Összességében rendben van a Redmi 3 Pro webshopos szoftvere, szépen, akadásmentesen fut, nem döcögős, megfelel mindennapi használatra. Ugyanakkor vannak kisebb gyengeségek, például hiányos a magyar fordítás, van jó néhány kéretlen előretelepített alkalmazás, illetve a már említett szeszélyes ujjlenyomat-olvasó. Utóbbira remélhetőleg lesz javítás, de a szoftver lecserélésén is érdemes lehet elgondolkozni, ha valaki jártas az ilyesmiben vagy nem rest utánaolvasni. Annak nem néztem utána, hogy milyen ROM-ok érhetőek el a készülékre jelenleg, de biztosan lesz rá rendes, sallangmentes többnyelvű szoftver, amivel még ütősebb készülék lehet a Redmi 3 Pro.

Kamera

Xiaomi-Redmi-3-Pro-05

A készülék hátlapján egy 13 megapixeles, f/2.0-s szenzort találunk fázisdetekciós autofókusszal és LED segédfénnyel, az előlapra pedig egy 5 megapixeles kamera került.

redmi-3-pro-screen-kamera-01

A kamera kezelőfelülete egyszerű, és nem is kapunk túlzottan sok beállítási lehetőséget. Alapból csak a vaku és a HDR kapcsolója látszik, utóbbinál sajnos nincs automatikus mód.

redmi-3-pro-screen-kamera-02

Jobbról úsznak be a további lehetőségek. Van például panoráma mód, időzítő, kézi mód, szépítés és szürkületi mód. A manuális módnál csak a fehéregyensúlyt és az ISO értéket tudjuk állítani, a záridőt nem. A felbontás tekintetében szintén nincs sok beleszólásunk a dolgokba, igazából csak a képarányt állíthatjuk, 4:3-nál 4160×3120 pixeles a kép, 16:9-nél pedig 4160×2340 a felbontás.

Az autofókusz viszonylag gyorsan és pontosan működik jó fényviszonyoknál, a képek pedig egy pillanat alatt elkészülnek, sötétben viszont már egy kicsit többet kell várni.

Most pedig nézzük milyen fotókat lehet készíteni a Redmi 3 Pro kamerájával!

Redmi-3-Pro-kamera-01Redmi-3-Pro-kamera-02Redmi-3-Pro-kamera-04Redmi-3-Pro-kamera-05Redmi-3-Pro-kamera-03Redmi-3-Pro-kamera-06Redmi-3-Pro-kamera-07Redmi-3-Pro-kamera-08Redmi-3-Pro-kamera-09

A fenti képek át lettek méretezve, itt találod őket teljes felbontásban.

Nappal, jó fényviszonyoknál remekül teljesít a kamera, részletgazdagok a képek és nem jellemző zajosodás. Gyengébb fénynél már nem remekel annyira a készülék szenzora, kicsit elmosottak a képek és a fókusz sem mindig pontos. Ezt persze nem igazán lehet felróni a Xiaomi mobiljának, hiszen egy olcsó készülékről van szó.

Videót maximum full HD-ben rögzíthetünk, a minőség átlagosnak mondható, a hang viszont nagyon jó. Lassított felvételre nincs lehetőség, az egyetlen extra videós téren a Time-lapse.

Az 5 megapixeles szelfikamera szépen teszi a dolgát, egész jó képeket lehet vele készíteni. Van időzítő, arcszépítés, és a szoftver automatikusan megtippeli a korunkat és a nemünket. Az ujjlenyomat-olvasó megérintésével azonban nem süthető el a kamera, kár érte.

Üzemidő

A Redmi 3 Pro hátlapja alatt egy méretes, 4100 mAh-s akksi található, ami az energiatakarékos hardverrel karöltve nagyon jó üzemidőre képes. Normál használattal simán ment a mobil 2 napot, átlagban 4-5 óra kijelzőidővel (gyári, sallangmentes szoftverrel még jobb üzemidőre számíthatunk), folyamatos YouTube videózással pedig 16 órát bírt nálunk a készülék közepes fényerőn, ami elképesztően jó.

Összegzés

A Xiaomi Redmi 3 Pro egy nagyon jól összerakott középkategóriás mobil lett. A hardver erős, a memória és a tárhely bőséges, a kijelző szép, és a fémházas kivitel is rendben van. Ehhez kapunk még egy nappal szépen teljesítő kamerát, ujjlenyomat-olvasót, valamint egy hatalmas akkumulátort, és mindezt rendkívül kedvező, 50 ezer forintos áron.

Xiaomi-Redmi-3-Pro-01

A szoftver sajnos nem lett tökéletes, vannak kisebb hiányosságok, de azért így is jól használható a készülék, emiatt senkit sem beszélnék le róla. Az ideális persze az, ha valaki kicsit utánanéz a dolgoknak, és feltesz a mobilra egy másik ROM-ot, ebben az esetben aligha találni jobb vételt a Redmi 3 Prónál.

A készülék sok külföldi webáruházban kapható csábító árakon, de a legtöbb helyen számolni kell az áfával és egyéb plusz költségekkel. Hozzánk a TinyDeal jóvoltából érkezett a mobil, itt van EU raktáras szállítás, ami sok előnnyel jár: pár nap alatt megérkezik a telefon, és nincs semmilyen extra költség. Ehhez a “Shipping from:” résznél válasszuk a “Germany” opciót.

Neked hogy tetszik Xiaomi olcsó mobilja?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid