(Xiaomi) Viomi A9 vezeték nélküli porszívó teszt – a szuperfegyver

0

A Xiaomi leányvállalata, a Viomi is piacra dobta első vezeték nélküli állóporszívóját, az A9-et. Ez a modernizált takarítóeszköz ötvözi a funkcionalitást a fantasztikus kivitelezéssel. Ráadásul a kedvező árazás mellé brutális teljesítmény is társul.

 • A Viomi A9 EU (CZ) raktárból érkezik 189,99 dolláros áron, ami az ingyenes szállítással és biztosítással együtt 58 ezer forintnak felel meg. Semmilyen további költségünk nem lesz ezen felül!

Bevezető, tartozékok

A 2014-ben alapított Viomi a Xiaomi ökoszisztéma tagja már a kezdetektől. A gyártó nem ismeretlen számunkra sem, hiszen nem olyan régen teszteltük a legújabb csúcskategóriás robotporszívójukat. Azonban mit sem ér a felsőkategóriás technika, az egyszerű fizikát nem lehet meghazudtolni. Ezért az olyan helyeken, ahol a robotporszívó már nem boldogul, ott kézi porszívó bevetésére van szükség.

A Viomi A9 nem fogja önállóan felporszívózni a lakást és a portartályt sem üríti ki automatikusan. Cserébe viszont olyan helyekre is befér, ahova a repülő csészealj alakú kollégái már nem. Ismerkedjünk hát meg közelebbről a Viomi vezeték nélküli állóporszívójával.

A Viomi A9 egy, pontosabban két kartondobozba csomagolva érkezett. A pakk az alábbi kellékeket tartalmazza:

 • Viomi A9 porszívó
 • alumínium hosszabbító cső
 • elektromos szőnyeg- és padlótisztító fej
 • atkaeltávolító motoros fej
 • vékonyított résszívó fej
 • 2 az 1-ben kefés fej
 • falra szerelhető tároló a hozzá való tiplikkel, csavarokkal
 • tisztító kefe
 • EU szabványos töltőfej
 • használati útmutató

Kialakítás, tesztüzem

Az 1250×250×235 milliméteres dimenziókkal rendelkező ezüstszürke géptest a mentazöld színű fém szűrőbetéttel kimondottan pofásan néz ki. Remek ez a színválasztás, mert egyáltalán nem látszik rajta a kosz. Mennyire gáz már az, amikor pont egy porszívó felülete poros.

Kinézetre az A9 olyan, mint egy sci-fi filmből idecsöppent szuperfegyver. A földönkívüliekkel szemben nem, de a lakásunkban lévő kosz ellen annál inkább bevethető ez az 1,54 kilogrammos mordály.

A formatervezett test végén egy kényelmes fogantyú van, amely tökéletesen kézre áll, ezáltal könnyedén használhatjuk kézi vagy normál porszívóként. A markolat felett az eltávolítható akkumulátort találjuk. A gép meghatározó része a 0,4 liter űrtartalmú portartállyal egybe épített többelemes szűrőrendszer és a felette elhelyezett motor.

Az A9 az energiát egy Samsung által gyártott akkumulátorból nyeri. Érdekes, hogy a bekapcsoló és a három fokozatban állítható teljesítmény szabályzó gombot is az akkumulátoron találjuk. A gyártó szerint az energia normál üzemmódban 60 perc, közepes üzemmódban 33 perc, maximális teljesítménnyel pedig 10 perc munkavégzésre elegendő. Ezek az értékek a mindennapos felhasználás során is hasonlóképen alakultak, bár nem mértem másodperc pontossággal.

Az akkumulátor testen elhelyezett 5 darab LED visszajelző tájékoztat bennünket a töltöttségéről. A teljes feltöltéshez 3 óra szükséges.

A kiáramló levegő egy professzionális ciklonleválasztó technológiával van szűrve. A rendszer 5 darab szűrőt tartalmaz, így gyakorlatilag ,,hegyi levegő” áramlik ki a gépből. A porszívó működési elve egyszerű, nagyjából az összes vezeték nélküli állóporszívó a Dyson által szabadalmaztatott technológiát használja. Egy motoros hengerkefével felgyorsítják a levegőt, majd azt ciklon szűrőrendszeren áteresztve, a centrifugális erő hatását is felhasználva a tartályba gyűjtik a felszívott koszt.

A portartály egy gombnyomással üríthető, így nem kell hozzáérni a szeméthez. Ez egy praktikus, okos és higiénikus megoldás.

Az átlátszó tartály egy mozdulattal oldalra is elfordítható, ezáltal könnyedén tisztítható. A szűrő részei folyó víz alatt moshatók, kivéve persze a HEPA filtert, amit sűrített levegővel szoktam kifújatni.

A Viomi A9 kefe nélküli motorja 100000 fordulat/perc melletti 23000 Pa-os (120 AW) szívóerőre képes, ami már tényleg mindenre elég. Gyönyörű szépen kiszívta a port a lakásban lévő összes vastag szőnyegből.

A különféle felületek tisztításához 4 darab fej áll rendelkezésre. Valószínűleg a legtöbbet használt ezek közül a motoros szőnyeg- és padlótisztító fej lesz. A bútorok alatti takarításkor meglepően hasznosnak bizonyult a kefére szerelt LED-világítás. Pacsi érte!

Az atkaeltávolító motoros fej az allergiások legjobb barátja lesz rövid időn belül, ez tuti. A házipor-atka sajnos minden háztartásban megtalálható. Ez az undorító kis lény emberi és állati hámszövettel, köröm- és szőrmaradványokkal táplálkozik. A kárpitozott felületek, mint például ülőgarnitúra, matrac, ágynemű stb. az élőhelyük.

Ebben a kisebb fejben lévő hengerkefe gyorsabban forog, mint a szőnyeg- és padlótisztítóban lévő. Agresszívebben rezgeti a felületeket, így fellazítja a port és eltávolítja mindazt, ami nem oda való, viszlát poratka. Nagyon hasznos kis cucc ez is!

A 2 az 1-ben kefét elsősorban az íróasztal tisztítására használtam, beleértve a billentyűzeteteket is. Az autó belső takarításakor is jól jött ez a fej. Lakótelepi lakások esetében elég nehéz a parkolóba áramot varázsolni a porszívózáshoz, de most már nem is kell. Az autómosóknál lévő porszívókat is elfelejthetjük, az A9 tökéletes munkát végez.

A résszívó fejről sok mindent nem lehet elmondani. A legfontosabb a megfelelő hosszúság, hogy a mélyedésekbe is kényelmesen beérjünk. Túl sok hibalehetőség itt nincs, jól szuperál a technika.

Összegzés, ár

A Viomi A9 egy kompakt 2 az 1-ben vezeték nélküli porszívó, amely kézi és normál porszívóként egyaránt használható. Nem kell konnektortól-konnektorig járni, hosszabbítóval bajlódni, csak egy gombnyomás és indulhat is a móka. A nehezen hozzáférhető helyeken sem gond a tisztítás a különböző fejeknek köszönhetően.

A mellékelt fali konzollal az eszköz tárolása is nagyon praktikusan és helytakarékosan megoldott a lakásban.

Az üzemidő és a szívóerő is bőségesen elegendő az egész lakás vagy az autó teljes tisztításához. Szuper az ötlépcsős szűrőrendszer is, ez valóban megakadályozza, hogy az apróbb, mikroszkopikus méretű szennyeződések visszajussanak a levegőbe porszívózás közben. Az allergiások számára is sokkal elviselhetőbb lesz ezáltal az otthon levegője, amit még fokozhatunk az atkaeltávolító motoros fej gyakori használatával.

Túl sok ellenérvet a vásárlásra gyakorlatilag nem is tudok felhozni. Talán a portartály egy picit lehetett volna nagyobb űrtartalmú. A 83 decibeles zajterhelést maximális szívóerőn a legnagyobb jóindulattal sem nevezném csendesnek. Megijedni azért nem kell, ez az érték messze van a kábelhez kötött, idegesítően visító maradi technológiával megáldott rettenetektől.

Végül, de nem utolsó sorban az árképzés is igen kedvezően alakul. Ezért a modernizált boszorkány seprűért mindösszesen 189,99 dollárt kell a kasszánál hagynunk, ami az ingyenes szállítással és biztosítással együtt 58 ezer forintnak felel meg.

A Viomi A9 EU (CZ) raktárból érkezik, így semmilyen plusz költség nem terheli már a terméket. A csomagot a DPD hozta, 4 nappal a megrendelés után.

 

Ez is érdekelhet:

 

További hasznos linkek:

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid