Xiaovv DC05F napelemes kültéri biztonsági IP kamera teszt – Megfigyelés kötöttségek nélkül!

0

Egyszerű és hatékony védelem otthonunk megfigyelésére, felesleges vezetékek és komolyabb anyagi terhek nélkül. Reszkessetek betörők!

Otthonunk védelme a mai világban kiemelkedő fontosságú. A kültéri és beltéri biztonsági Wi-Fi IP kamera megfigyelő rendszerek kiépítése elég drága és szakértelmet is igényel. Következő tesztalanyunk esetében azonban nem kellett kábelekkel bajlódni az internetelérés és az áramellátás állandó biztosításához, valamint hálózati szaktudásra sem lesz szükségünk a beüzemeléshez.

Egy olyan megoldásról lesz szó, amely nem kerül egy kisebb vagyonba, könnyen telepíthető és kezelhető. A kamera által közvetített élő kép vagy rögzített felvétel a világ bármely pontjáról elérhető és bármikor visszanézhető. A Full HD felbontásnak köszönhetően a részletességgel nappal és az infravörös lámpáknak köszönhetően éjszakai fényviszonyok között sem lesz gondunk.

A Xiaovv DC05F egy méretes fehér dobozban érkezett, melyet a főbb specifikációk és a hadrendbe állított, napelemmel felvértezett kamera képe színesít.

A gondosan csomagolt tartozékok sorát a napelem nyitja, alatta szivacságyban a kamera, a Wi-Fi antenna, a fekete és fehér felfogató állványok, egy microUSB kábel, két csomag tipli csavarokkal, egy SIM-tű, és egy csillagfejű csavarhúzó zárja a sort. A használati utasítás angol nyelvű, de nyelvtudás nélkül sem bonyolult a használatba vétel.

Egy fontos dolog hiányzik a dobozból, mégpedig a 2 darab 18650-es Li-Ion akkumulátor, melyek nélkül a beüzemelés nem megvalósítható. Átmeneti megoldásként, szegény ember vízzel főz alapon, a még nem felszerelt napelemes lámpáimból vettem ki az akkumulátorokat. A legtöbb villamossági szaküzletben egyébként beszerezhetőek a kamerába való akkuk. Az utólagosan megvásárolt két darab Li-Ion telep 3600 forintba került. A vásárlásnál tartva javaslom, hogy felszerelés előtt vegyünk nagyobb és erősebb tipliket és csavarokat, így a fém tartókonzolok akár a helyi „Spiderman-t” is stabilan megtartják falmászás közben. A Bullet, azaz klasszikus csőkamera kialakítású kameraháznak feltűnő mivolta miatt van némi elriasztó hatása, ami mindenképpen előnyös.

Első lépésként vegyük le a hátlapot a mellékelt csillagfejű csavarhúzóval, melyet 3 darab csavar fog. Helyezzük be az akkumulátorokat és töltsük őket fel teljesen, például egy powerbank vagy egy mobilos töltőfej bevetésével.

Keressük meg és töltsük le a a Play Áruházból vagy az App Store-ból az UBell nevű alkalmazást, vagy egyszerűen szkenneljük be a QR-kódot a használati utasításból. Tartsuk lenyomva 5 másodpercig a Reset gombot a kamerán, melyet a microUSB porttól balra keressünk, közvetlen a microSD kártya nyílás felett. Indítsuk el az alkalmazást, adjuk meg az engedélyeket és adjuk hozzá az eszközt. A visszajelző LED kéken villog és a készülék ékes angolsággal mondja, hogy kapcsolódásra vár.

Állítsuk be a WiFi kapcsolatot. Sikeres kapcsolat esetén a visszajelző LED kéken világít. Keressük meg és kapcsolódjunk az eszközhöz, összekapcsolódáskor a LED kéken és pirosan villog. Nevezzük el a kamerát és jelszavazzuk le, majd a Finish gomb megnyomásával készen is vagyunk.

Az UBell app jól átlátható és könnyen kezelhető. A főoldalon a dátum, WiFi jelerősség és akkumulátor állapota alatt a kamera képe látható, amely természetesen teljes kijelzőn is megtekinthető. Az aktuális, görgethető idősáv alatt képet és videó felvételt menthetünk, illetve a kétirányú kommunikációs képességnek hála továbbíthatjuk hangunkat az eszköz felé. Ez remek funkció, beszélhetünk az ajtóban álló futárral távolról, vagy a betörő úrnak is szólhatunk, hogy látjuk és mindent rögzítünk. A mentések történhetnek SD kártyára vagy a felhőbe. Az alsó sorban az Album menüben a mentett képeket és videókat nézhetjük vissza. A Cloud Storege pontban a rögzített mozgásokat csekkolhatjuk. Abban az esetben, ha elfogyna a tárhely, a Cruise opciót bekapcsolva a rendszer a legrégebbi felvételeket kezdi el törölni. Lehetőségünk van ki-be kapcsolni a hangrögzítést, illetve a beállításokba is a főoldalról juthatunk be.

A felhő tárhely nagyságát nem sikerült kiderítenem, de az egy héttel ezelőtti rögzítéseket vissza tudtam nézni. A felvételeket tömörített, mp4-es fájlformátumban menti, 8 másodperces időtartamban. A Xiaovv DC05F rendelkezik beépített mozgásérzékelővel (PIR szenzor), amit az appon keresztül konfigurálhatunk.

A beállítások között rengeteg dologra kitérhetünk, megadhatjuk a rögzítés helyét, a kamera működési környezetét, tükrözhetjük vagy megfordíthatjuk a képet, ha esetleg csak rossz szögben van lehetőségünk falra szerelni a kütyüt. A mozgásérzékelő állandó detektálás alatt kikapcsolható, vagy 3 érzékenységi fokozatban állítható. Abban az esetben, ha az objektíve 92 fokos látószögben mozgást érzékel, akkor azt rögzíti, illetve Push értesítést küld, vagy felhívja a mobilunkat az aktuális kameraképpel. Családtagjaink részére megadhatunk egy QR kódot, amit telefonjukkal beolvasva ők is hozzáférnek a kamera képéhez.

A kamerán 6 darab IR LED található, ami biztosítja az éjjellátó funkció tökéletes működését 10 méteren belül. Kültéri kamera lévén az IP66 védelmi besorolás nem meglepő, eshet hó, fújhat szél, kedvenc kameránkat ez hidegen hagyja.

A Xiaovv DC05F üzemeltetéséhez nem kell kiépített áramforrás és WiFi lefedettség sem, ezért hétvégi házaknál tökéletes megoldást nyújt, az ingatlanunk szemmel tartására. A solar panel bőségesen visszatölti az akkumulátorokba a készenléti üzemmódban elhasznált 120 uA, működés közben 170 mA áramfogyasztást.

Xiaovv DC05F napelemes kültéri biztonsági IP kamera remek megoldás olyan helyeken, ahol nincs elérhető vezetékes internet és áramforrás a biztonsági rendszerekhez, mint például hétvégi házaknál vagy nagyobb telkek megfigyelésénél. A beüzemelés és a kezelőfelület egyértelmű, a képminőséget pedig néhány drágább konkurens is megirigyelhetné.

Xiaovv DC05F napelemes kültéri biztonsági IP kamera EU Priority Line szállítást választva, amely vám- és áfamentes küldést biztosít, most 79,33 USA dolláros áron vásárolható meg, ami biztosítással együtt 25 ezer forint.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid