1,2 milliárd eurós büntetést kapott a Meta

0

Az ír adatvédelmi hatóság 1,2 milliárd eurós bírságot szabott ki a Facebookot tulajdonló Metára. Az EDPB, vagyis az Európai Adatvédelmi Testület szerint ez az eddigi legnagyobb büntetés, amelyet az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) megsértése miatt valaha kiszabtak.

A Meta azért kapott bírságot, mert 2020 júliusa óta a szabványos szerződéses záradékok ellenére európai felhasználók személyes adatait továbbította az Egyesül Államokba, amely az Európai Adatvédelmi Testület szerint jogellenes magatartásnak minősül. A Metának az elkövetkezendő hat hónapon belül meg kell szüntetnie az adatok továbbítását.

Az Adatvédelmi Bizottság szerint a Meta Írország megsértette a GDPR negyvenhatodik cikkelyének első bekezdését. Habár a jogszabály engedélyezi, hogy a gazdálkodó szervezetek személyes adatokat továbbítsanak más országokba, vagy további cégeknek, azoknak megfelelő garanciákat és hatékony jogorvoslati lehetőségeket kell biztosítania az érintettek számára. Az ügyet vizsgáló szervezetek megállapították, hogy a Meta intézkedései messze nem voltak kielégítőek az érintettek szabadságjogait fenyegető kockázatok kezelésére.

A vizsgálatot három évvel ezelőtt, 2020 augusztusában kezdeményezték, majd azt egy évvel később, 2021 májusában engedélyezték az ír bíróságok. Az Adatvédelmi Bizottságnak így volt ideje elkészíteni a határozat tervezetét, amelyet a legtöbb Európai Uniós tagállam támogatott.

Az Európai Adatvédelmi Testület elnöke, Andrea Jelinek úgy véli, hogy a jogsértés nagyon súlyos, mivel rendszeres és folyamatos adattovábbításról van szó. Azt is hozzátette, hogy a példátlan mértékű büntetésnek figyelmeztető erejűnek kell lennie a többi vállalat számára, az üzenet pedig egyértelmű: a súlyos jogsértéseknek komoly következményei lesznek.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid