265 millió eurós büntetést kapott a Meta

0

2021-ben óriási adatszivárgás történt, amely 533 millió Facebook-felhasználó személyes adatait hozta nyilvánosságra. Az ír adatvédelmi bizottság ennek okán 265 millió eurós bírságot szabott ki a Meta írországi leányvállalatára.

A tavalyi adatszivárgás 533 millió ember telefonszámát, tartózkodási helyét és születési dátumát juttatta ki a kibertérbe, olyan felhasználók voltak érintettek, akik 2018 és 2019 között használták a közösségi platformot. A DPC, vagyis az írországi adatvédelmi bizottság még tavaly április 14-én kezdte meg a vizsgálatot az ügyben, rögtön azt követően, hogy híre ment a személyes adatok szivárgásának.

A vizsgálat azt szerette volna kideríteni, hogy a Meta mennyire felelt meg az Európai Unióban érvényes adatvédelmi kötelezettségeknek az incidens során. A bizottság végül úgy határozott, hogy Mark Zuckerberg cége nem tartotta be a szükséges előírásokat.

A bizottság határozatát múlt héten pénteken fogadták el, nyilvánosságra pedig most hozták. A határozatban azt rögzítették, hogy a Meta a jelenleg érvényes GDPR-rendeletnek két cikkét is megsértette. A bevezetőben is említett hatalmas büntetés mellett arra kötelezték a közösségi platform üzemeltetőjét, hogy meghatározott határidőn belül egy sor korrekciós intézkedés végrehajtásával hozza összhangba adatfeldolgozását a jelenlegi szabályozással.

Az írországi szervek az átfogó vizsgálati eljárás során együttműködtek az Európai Unió többi adatvédelmi felügyelettel foglalkozó hatóságával, amelyek mind egyetértettek a DPC határozatával.

Forrás: The Verge

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid