Bejelentették a szupergyors USB4-et

0

Az Intel és az USB szabványokkal foglalkozó hivatal együtt jelentette be az USB4 protokollt. A sebesség kétszerese lesz a nemrégiben átnevezett USB 3.2 Gen 2×2-nek, ami 40 Gbps-t jelent.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az USB4 nem egy teljesen új szabvány, rendelkezik némi előzménnyel. Alapjait a Thunderbolt harmadik generációja szolgáltatja, amelyet az Intel ingyenesen átadott az USB csoport részére. Egyébiránt az USB4 teljesen kompatibilis visszamenőleg a korábbi USB 2.0 és 3.x szabványokkal.

Ugyanakkor az új standard teljes lehetőségeinek kihasználásához szükség lesz megfelelő vezetékekre, amelyek képesek biztosítani a 40 Gbps-os sávszélességet. Ezek USB-C kábelek lehetnek kizárólag, amelyek mindkét végükön Type-C csatlakozóval rendelkeznek, hiszen ehhez a sebességhez az USB-A portok nem bírnak elegendő számú érintkezővel, még az USB3 szabványúak sem.

Az új standard alapjául szolgáló Thunderboltot eddig leginkább az Apple használta, de újabban az Intel a Microsoft csapatával közösen dolgozik egy problémamentes Windows 10 támogatáson, és eközben még a Linux operációs rendszerről sem feledkeztek meg a chipgyártó munkatársai.

Jelenleg több, mint ötven cég vesz részt az USB4 utolsó simításaiban, melyet az idei év közepén fognak kiadni. Ha belegondolunk abba, hogy az USB 3.2 2017-ben lett bejelentve és még mindig nem terjedt el széles körben, az USB4-nek is szüksége lesz pár évre, míg érdemben eljut a vásárlók kezébe.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid