Jön a kétszeres sebességű USB 3.2, és változik az USB verziók elnevezése

0

Az USB 3.1 még mindig nem nevezhető olyan túlzottan elterjedtnek, ám az USB szabványokat felügyelő szerv, az USB Implementers Forum már most a jövőbe tekint. A csoportosulás formálisan bejelentette az új USB 3.2 szabványt, ami nem csupán kétszeres sebességet fog hozni az előző változathoz képest, de okozhat majd némi zavart is az elnevezésekben. Máris mutatjuk, miként és miben!

Az a része a híreknek teljesen egyértelmű, hogy az USB 3.2 szabvány támogatni fogja a 20 GB/s átviteli sebességet, ezzel kétszer olyan gyors lesz, mint az USB 3.1, ugyanakkor ez még mindig csak a felét jelenti a Thunderbolt 3 által biztosított adatáramlásnak. A gyorsaság a vadonatúj “SuperSpeed” funkciónak köszönhető, amelynek köszönhetően két 10 GB/s sebességű sáv működhet egyszerre. (Igazán remek hír, hogy ez elvileg az USB 3.1-es kábelekkel is elérhető lesz.)

Sajnos egyelőre nem valószínű, hogy találkozunk ezzel a szabvánnyal a telefonok világában, hiszen a legtöbb modern Android operációs rendszert futtató eszköz még mindig USB 2.0 sebességgel dolgozik, még azok is, amelyek Type-C csatlakozóval rendelkeznek. Az USB 3.2-vel leghamarabb jövőre találkozhatunk az asztali gépeknél.

Egyelőre ismeretlen és megmagyarázhatatlan okokból kifolyólag az USB szabványt felügyelő szerv úgy határozott, hogy a már létező standardokat is az USB 3.2 alá vonnak össze. Az USB 3.0, ami később USB 3.1 Gen 1-re lett módosítva, immáron USB 3.2 Gen 1 (SuperSpeed) névre hallgat. Az USB 3.1 pedig, amire általában USB 3.1 Gen 2-ként hivatkoztak, mostantól USB 3.2 Gen 2 (SuperSpeed 10 Gbps) néven fut. A most bemutatott friss szabvány pedig USB 3.2 Gen 2×2 (SuperSpeed 20 Gbps) néven fut majd, csak hogy még véletlenül se zavarodjunk bele…

A hírrel kapcsolatban fel kell idéznünk a WiFi Alliance dicséretes tevékenységét, ők épp igyekeznek egyszerűbbé tenni a WiFi szabványok elnevezését. Az USB-s srácok példát vehetnének róluk.

Forrás: AndroidPolice

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás
NapiDroid