419 millió Facebook-felhasználó telefonszáma került nyilvánosságra

0

Újabb hatalmas adatszivárgás történt a Facebookon, ami rengeteg felhasználót érint világszerte. Ezúttal privát telefonszámok kerültek ki, és ki tudja, mire fogják majd ezeket felhasználni…

Egy szerveren nem kevesebb, mint 419 millió telefonszámot találtak, amelyek Facebook-felhasználókhoz köthetők. Ezek az adatok teljesen nyilvánosan elérhetők voltak, nem védte jelszó az adatbázist. Az adatok között 113 millió amerikai, 50 millió vietnámi és 18 millió brit felhasználó telefonszáma volt megtalálható, a maradék pedig a világ többi országából tevődik össze. A számokon kívül bizonyos esetekben egyéb adatok is megjelentek, például a nem vagy az országon belüli lakhely.

De vajon hogy került ki ennyi személyes adat? Nos, a válasz elég érdekes, és bár nem közvetlenül a Facebook szerverén találták az adatbázist, a közösségi oldalnak is nagy szerepe volt ebben az egészben. Több, mint egy éve tette a Facebook elérhetetlenné a felhasználók telefonszámait, előtte azonban ezek hozzáférhetőek voltak egy fejlesztői interfészen keresztül, így valószínűleg korábban gyűjtötték be az adatokat.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki hozta létre az adatbázist, de miután megpróbáltak kapcsolatba lépni a tárhelyszolgáltatóval, hirtelen elérhetetlenné vált. Előtte viszont a TechCrunch munkatársai véletlenszerűen ellenőriztek pár adatot, és ezek valóban helyesek voltak.

Forrás: TechCrunch

Ha eddig egyszer sem adtál meg telefonszámot a Facebooknak, akkor téged valószínűleg nem érint az adatszivárgás, ha viszont igen, akkor nem kizárt, hogy a te adataid is ott voltak a 419 millió másik felhasználó adatai között.

Frissítés: A Facebook szóvivője a következőket nyilatkozta az esetről:

“Az adatok régiek, és úgy néz ki, hogy még azelőtt szerezték meg őket, hogy tavaly elvettük a telefonszám alapján történő keresés lehetőségét.”

A szóvivő szerint az adatokat azóta törölték, és nincs jele annak, hogy Facebook-fiókok kerültek volna veszélybe.

Forrás: TechCrunch

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid