Alldocube iPlay 50 2023 teszt – Tablet, amire régóta vártunk

0

Az Alldocube új táblagépe, az iPlay 50 2023 végre elhozza az olcsóbb tabletek kategóriájába a friss Android rendszert és a Widevine L1-et, vagyis a streaming szolgáltatók tartalmait nagy felbontásban élvezhetjük. Papíron a fém házal, sztereó hangszórókkal, 2K-s kijelzővel és sok más extrával ellátott Alldocube iPlay 50 2023 szinte minden kritériumnak megfelel, de vajon a gyakorlatban is?

  • Az Alldocube iPlay 50 2023 most kínai (CN) raktárból érkezik, a BGXIFD1131 kupon használatával 152,99 dolláros áron, ami biztosítással és ingyenes, minden további költségtől mentes EU Priority Mail szállítással együtt 53 ezer forintot jelent. A szállítási idő nagyjából 12 munkanap.

Bevezetés, tartozékok

Az Alldocube 2004 óta tevékenykedik, Kína vezető Android tablet gyártói közé tartozik. Nem szabad világmegváltást várni tőlük, de azért a gagyi kategóriával sem összemosható ez a márka. Nálunk is több alkalommal járt Alldocube termék, a KNote X Pro modelljüket már több, mint 2 éve nyüstöljük nagy megelégedéssel.

Az Alldocube iPlay 50 2023 az ártudatos vásárlókat célozza meg 50-60 ezer forint körüli áron. A táblagép lelke egy UNISOC Tiger T618 processzor. Ezt az SoC-t az Unisoc (régi nevén: Spreadtrum) 2019 év végén mutatta be, tehát nem egy csúcslapka, de ennek ellenére elég erős ahhoz, hogy megfelelően kiszolgálja az igényeinket.

A tesztalany a gyártótól megszokott, aranyszínű feliratokkal megspékelt, fekete dobozban érkezett. Az alapcsomagban az iPlay 50 2023 mellett egy USB-A – USB-C kábelt, egy hálózati adaptert (10 watt), egy SIM-tűt és egy felhasználói útmutatót találunk. A kijelző védelméről már a gyárban gondoskodtak, ami jó, nem nekünk kell kínlódnunk a fólia felhelyezésével.

Külső, kijelző

Az Alldocube nem fukarkodik a kivitelezéssel, a fémből készült unibody test a magasabb árkategóriába tartozó készülékeket idézi. Az illesztések passzentosak, a gombok nem lötyögnek, adott a stabilitás és a tartósság.

Az Apple iPadjeihez hasonlóan a keret szögletes, a bal felső sarokban található a bekapcsológomb és a hangerőszabályzó.

A két hangszóró közül az egyik a bal, a másik a jobb oldalt lent, a sarokban leledzik. Továbbá jobbra található az USB-C port, mellette, közvetlenül a sarokban pedig a fejhallgató-csatlakozó. A készülékház felső élén egy mikrofont és egy hibrid foglalatot találunk, két SIM-kártya vagy egy SIM-kártya plusz microSD-kártyával történő memóriabővítésre alkalmas hibrid foglalat számára.

A ház felső részén egy műanyag panel húzódik, ami a jobb vételt hivatott biztosítani. Az előlapon egy 5 megapixeles kamera áll rendelkezésre a videótelefonáláshoz és a szelfizéshez.

A 246,7 x 156,5 x 8,2 milliméteres dimenziókkal rendelkező tablet súlya valamivel több a megszokottaktól, mert az Alldocube nem használ műanyag hátlapot, ahogy azt ebben az árkategóriában a nagy többség teszi. A fém hátlap ellenére mindössze 475 grammot nyom, majdnem olyan nehéz, mint egy jelenlegi iPad, vagyis az átlagnak túl nehéz ahhoz, hogy kényelmesen egy kézben tartsa huzamosabb ideig. Hátul is van kamera, ami 8 megapixeles, de nincs vaku. Van viszont egy „Alldocube iPlay 50″ felirat, alatta pedig egy hosszú betű- és számsor, amelyek a modellszámot hivatottak ábrázolni.

Az Alldocube iPlay 50 2023 előlapján található 10,4 hüvelykes IPS kijelzőt szimmetrikus élek veszik körül, egy centiméteres vastagsággal, szóval a kávákkal nem spóroltak. A felbontása 2000 x 1200 képpont, ami 225 pixel/hüvelyk képpontsűrűséget eredményez. A betekintési szög stabilitása jó, a 10 ujjas multi-touch támogatott. A jól ismert IPS árnyékok is alacsonyak. A 350 luxos fényerő kellően világos beltérben, de ez kint a napsütésben megváltozik. Láttunk már határozottan sokkal fényesebb tablet kijelzőket, és ez a pont egyértelmű hátrányt jelent azok számára, akik kültéren szeretnék használni a táblagépet, az alacsony ár miatt azonban nem lehet panaszkodni. Nincsenek más beállítások a szoftveren keresztül, mint például a MiraVision. Érdekesség, hogy ebben az árkategóriában az Alldocube-ban fényerő-érzékelő is van beépítve, és ennek megfelelően lehetséges az automatikus fényerőszabályozás. Nem sok versenytárs kínálja ezt a funkciót.

Az Alldocube iPlay 50 2023 fő utőereje az, hogy Widevine L1-es tanúsítvánnyal rendelkezik, támogatja a streaming szolgáltatások, például a Disney+, a Prime, a SkyShowtime, az HBO Max vagy a Netflix 4K tartalmait, de mivel a natív felbontása 2000 x 1200 pixel, ezért a 4K tartalmakat visszaskálázza 2K-ra.

Hardver, szoftver

Egy Unisoc Tiger T618 működik az Alldocube iPlay 50 2023 motorháztetője alatt. Gyakran láttuk ezt a processzort az ilyen árkategóriájú tabletekben. A 12 nanométeres eljárással gyártott SoC két 2,0 GHz-es órajelű Cortex-A75 magot és hat 1,8 GHz-es órajelű Cortex-A55 magot kombinál. A grafikus teljesítményhez Mali G-52 GPU-t használnak. A processzort 6 GB LPDDR4x RAM és 128 GB háttértár támogatja.

Tüske a szememben az Alldocube – és az összes többi gyártó – új reklámtaktikája, ami itt akár 14 GB RAM-ot ígér, a 6 GB fizikai memória mellé még 8 GB virtuális memória társul a háttértárból, plusz RAM-ként, cache formájában. Az eMMC-memória azonban lényegesen lassabb, mint a fizikai-memória, de 6 GB RAM mellett, Android 13 alatt amúgy sem kell aggódni a multitasking miatt. PC fronton egyébként régóta használnak hasonló technológiát (page file), Android alatt mostanság lett divatos. Egyébként minimális hatása van a rendszer gyorsaságára – mondhatjuk paraszt vakításnak is -, a dinamikus RAM jól bővíti az eszközök marketing képességeit anélkül, hogy megváltoztatná a költségeket.

A táblagép jól teljesít a benchmarkokban. Az Antutu benchmark több, mint 304 000 pontjával a hasonlóan drága versenytársak fölé helyezi magát, és a Geekbenchben is bizonyított a tablet.

De az Alldocube iPlay 50 nem csak a benchmarkokban bizonyítja magát, hanem a korábban vártnál sokkal jobban teljesít a mindennapi használat során. A készülék minden hétköznapi alkalmazást remekül visz. A táblagéppel a levelezés, videófogyasztás és némi webböngészés mellett kisebb játékok is használhatók. Az összetettebb grafikus játékok, például az Asphalt 9 vagy a PUBG is – helyén kezelve az árkategóriát, alacsonyabb beállításokon – egészen szépen, melegedés nélkül játszhatók. A betöltési folyamatok összességében egy kicsit tovább tartanak – ami inkább az eMMC flash tárhely számlájára írható, a háttértár 223 Mbps olvasási és a 147 Mbps írási sebessége azért eléggé gyengus.

A kínai gyártó egy tiszta Android 13-at választott, kis módosításokkal, de mindenféle bloatware nélkül, azaz nincs nem kívánt, harmadik féltől származó szoftver – ez jó döntés. Az összes releváns Google-szolgáltatás elérhető, természetesen vab Play Áruház, valamint az osztott képernyős funkciók is remekül kihasználhatók. Választhatunk a csúsztatási kézmozdulatok és a klasszikus képernyőgombok között. Tesztidőszakunk során egy frissítést kaptunk, jönni fog még pár, de Android 14-ről ne is álmodjunk.

Adatkommunikáció, multimédia, üzemidő, végszó

Adatkommunikációs szempontból bőségzavarral küzdünk. Akár telefonbeszélgetéseket is indíthatunk – minden hazai 4G LTE hálózatot támogat, így természetesen a B20-as 800 MHz-es sávot is ismeri -, de a nanoSIM-ek inkább a mobilinternet biztosítására hivatottak. A kétcsatornás Wi-Fi modem működésére nem lehet panasz, ahogyan a stabil 5.0-s Bluetooth kapcsolatra sem, minden általunk használt eszközzel hibátlan volt a kommunikáció.

A táblagép GPS-t, GLONASS-t, Beidou-t és Galileo műholdakat használ a navigációhoz. A helymeghatározás azonban pontatlan, és az iránytű is hiánycikk, szóval a táblagépet nem ajánljuk navigációs rendszerként. Ha a vezetékes fejhallgatót az iPlay-hez szeretnénk csatlakoztatni, akkor vár ránk a 3,5 milliméteres jack csatlakozó, amely FM-rádióhoz is használható. A tablet sztereó hangszórói az árához képest megfelelő hangzásúak, mélyből, középből és magasból is van egy kicsi, a maximális hangerő ennek ellenére nem túl acélos.

A kamera szekció nem érdemel túl sok karaktert, és az elkészült képek minőségét felesleges taglalni, a tablet nem fényképezésre való. Ha nincs más kéznél, és valamit meg kell örökíteni, akkor arra jó lesz. A videóchat is megfelelő minőségű, sőt, egészen jó a kép és hangminőség ezért a pénzért.

Próbáltunk VLC appal külső SSD-ről és a belső tárhelyről 4K-s filmeket lejátszani. Egy 49 GB-os MKV és egy 15 GB-os MP4 fájlt küldtünk rá, ami megfeküdte a gép gyomrát. Ellenben a Full HD tartalmakat zokszó nélkül lekezelte.

A tablet 6000 mAh kapacitású, Lithium-Ion akkumulátor kapott, ha csak este használjuk a készüléket a kanapén, akkor néhány napot könnyedén átvészelhetünk vele, hiszen a készenléti fogyasztás is nagyon alacsony. Legalábbis, ha nincs SIM-kártya behelyezve. A tesztidőszakban 0%-ra merítéshez majdnem 9 órára volt szükség, ez idő alatt sorozatokat néztünk a SkyShowtime és az HBO Max kínálatából, és egy kis YouTube, valamint Facebook böngészés is volt műsoron. A gyári 10 wattos töltőfejjel 0%-ról 95%-ra feltölteni 4 óra és 5 perc kellett, ezalatt 0,035 kWh jött le a Power Station 230 V-os konnektoráról.

Összességében az iPlay 50 2023 egy kiváló táblagép, amelynek kevés gyengesége van az árához képest. A teljesítmény rendben van, az üzemidő parádés, a kidolgozás kiváló, és bónuszként automatikus fényerőszabályozást, fejhallgató-csatlakozót, Widevine L1-et, valamint rendezett és naprakész Android 13 rendszert kapunk.

Általános otthoni felhasználásra, például böngészésre, streaming videók nézésére korlátozás nélkül, zenehallgatásra, videóhívások lebonyolítására, de akár kevésbé hardverigényes játékok futtatására is tökéletesen alkalmas ez a pénztárcabarát készülék. Szükséghelyzetben telefonálni is lehet vele, hiszen minden hazai 4G LTE hálózatot támogat a masina.

Kicsit szúrja az ember szemét a virtuális memóriával kapcsolatos marketing maszlag, de ezzel nem csak az Alldocube bűvészkedik. A maximális fényerő és hangerő bent a lakásban elég, kint a természet lágy ölén inkább felejtsük el a tablet használatát. Navigáció és a fényképezés terén is gyengén muzsikál az iPlay 50 2023, de igazából nem is erre való.

Az Alldocube iPlay 50 2023 most kínai (CN) raktárból érkezik, a BGXIFD1131 kupon használatával 152,99 dolláros áron, ami biztosítással és ingyenes, minden további költségtől mentes EU Priority Mail szállítással együtt 53 ezer forintot jelent. A szállítási idő körülbelül 12 munkanap.

Különböző tartozékokkal is beszerezhető az Alldocube iPlay 50 2023:

A fenti árak a BGXIFD1132 kupon használatával érhetőek el! A termékek kínai (CN) raktárból érkeznek, a rendelést követően 12 munkanapon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás nem kötelező, de ajánlott!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid