5 újítás, amik az Android 12-vel jöhetnek

0

A napokban érkezett pár friss hír az Android 12-ről, ami ebben az évben jelenik meg, és most összeszedtünk öt újítást, amikre eddig fény derült. 

Mostanában több újításra is fény derült az Android 12-vel kapcsolatban, ezeket vesszük sorra.

1. App pairs (alkalmazáspárok)

Ez a hagyományos osztott képernyős mód sokkal modernebb, praktikusabb verziója lesz. Lehet majd rögzíteni alkalmazáspárokat, és könnyedén fogunk tudni váltani a teljes képernyős alkalmazások és a páros alkalmazások között, oda-vissza. Ez egy jóval hatékonyabb multitaszkingot tesz lehetővé, mint a korábbi megoldások.

A fenti kép csak egy koncepció, de valahogy így nézhet majd ki a funkció az Android 12-ben. Valószínűleg lesz lehetőség arra is, hogy elmentsünk alkalmazáspárokat ikonként a kezdőképernyőre, így bármikor egy érintéssel meg lehet majd nyitni a kívánt két appot osztott képernyős módban. Egyes gyártói rendszerekben egyébként már most is van ilyen lehetőség, a Samsungnál például még a név is majdnem ugyanaz (App Pair).

2. Alkalmazások hibernálása

A nem használt appokat hibernált állapotba lehet majd tenni, ami azt jelenti, hogy a rendszer valahogy optimalizálja a tárhelyhasználatukat (talán összetömöríti őket), így több szabad helyünk marad a készüléken. Ha azt vesszük alapul, hogy néhány alkalmazás kifejezetten sok tárhelyet emészt fel, ami idővel folyamatosan csak nő, akkor lehet haszna egy ilyen opciónak.

3. Jobb kontroller támogatás

Most is lehet játékvezérlőket csatlakoztatni az androidos készülékekhez, de vannak bizonyos korlátok, amelyeknek a megoldása a felhő alapú szolgáltatások terjedésével egyre sürgetőbb lett. Ilyen például a kontrollerek rezgése, amire eddig nem volt külön API az Androidban (csak egy ki- és egy bekapcsolás opció), a 12-es verziótól kezdődően viszont ezt pótolhatja a Google.

4. Wi-Fi jelszó megosztása a közeli készülékekkel

A Nearby Share szolgáltatás kibővül a Wi-Fi adatok megosztásával, így néhány kattintással át lehet majd küldeni a jelszót a közeli eszközökre. Eddig is volt hasonló lehetőség, de az QR kóddal működött, ami kicsit macerás lehet, az új megoldás sokkal egyszerűbb lesz, ugyanis itt nem kell kódot szkennelni a kamerával. Csak annyi feltétel lesz, hogy a két készülék viszonylag közel legyen egymáshoz.

5. Külső alkalmazásboltok

A Google állítólag egyszerűbbé fogja tenni a külső alkalmazásboltok telepítését és használatát, így kicsit talán csökkenhet idővel a Play Áruház egyeduralma. Ezt persze nem önszántából teszi a keresőóriás, hanem a Fortnite-botrány után kialakult nyomás miatt.

 

Fontos kiemelni, hogy ez még messze nem a teljes lista, sokkal több újítás várható az Android 12-ben, de a cikk írásakor ennyiről vannak információk. Egyébként egyik sem hivatalosan megerősített, biztosat még nem tudunk az új verzióról.

Tavaly az Android 11 első fejlesztői előzetese február közepén jelent meg, és ha idén is hasonló menetrendet tart a Google, akkor egy hónapon belül már az Android 12 is befut, persze még messze nem végleges verzióban. A kész rendszer több fejlesztői előzetes és béta kiadás után majd valamikor augusztusban vagy szeptemberben debütálhat.

Források: 9to5Google, XDA, XDA 2, TheVerge

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid