Mikor jön az Android 12?

0

Sokan még a 11-es verziót sem kapták meg, de ha te már az Android 12-t várod, akkor eben a cikkben igyekszünk összeszedni neked, hogy mikor, milyen ütemben érkezhet az új, 2021-es kiadás. Jelen pillanatban még kevés a hivatalos infó, de amint kiderültnek újabb részletek, frissíteni fogjuk az írást.

Mivel a Google még nem adott ki hivatalos ütemtervet, leginkább a tavalyi időpontokat tudjuk alapul venni. Ezek alapján az Android 12 első fejlesztői előzetes kiadása valamikor februárban kerülhet kiadásra. Fontos kiemelni, hogy ez még messze nem a végleges rendszer lesz, és nem is az átlagos felhasználóknak szól.

Általában 3-4 ilyen úgynevezett “Developer Preview”, vagyis fejlesztői előzetes szokott lenni (nagyjából havonta egy), ezek még nagyon korai verziók. Ha ez a szakasz lezajlott, akkor jön a Google nagy éves fejlesztői konferenciája, amit rendszerint májusban tartanak (tavaly mondjuk pont elmaradt a vírus miatt), és ekkor indul a béta program az első béta kiadással (Beta 1).

Béta verzióból szintén 3-at vagy 4-et szokott kiadni a Google, ezek már sok esetben alkalmasak napi használatra, de még mindig inkább csak hozzáértőknek ajánlott a telepítésük. Alapvetően a Pixel telefonokra érhetők el ezek a tesztverziók, de az utóbbi években más gyártókat is bevont a Google a tesztelésbe (Xiaomi, Oppo, Vivo, Sony, OnePlus, stb.).

A májusban (vagy késés esetén júniusban) induló béta szakasz általában nyár végéig tart, és amennyiben minden jól megy, a Google utána kiadja a kész Android 12-t. Erre augusztus végén vagy szeptemberben kerülhet sor.

Nagyjából ilyen ütemtervre számítunk tehát, de persze addig még lehetnek változások.

Mikor frissülnek a telefonok Android 12-re?

Jó eséllyel szeptemberben indul meg a folyamat a Google Pixel mobilokkal, majd szépen lassan más gyártók is bekapcsolódnak. A frissebb, 2021-es csúcsmodellek, amik Android 11-es rendszerrel debütáltak, akár még idén megkaphatják majd az Android 12-t, míg a korábbi zászlóshajókra és a középkategóriás készülékekre valószínűleg inkább csak 2022-ben kerül majd sor. Kivételek persze lehetnek, de általában ez a jellemző.

Általánosságban elmondható, hogy a felsőkategóriás telefonok két nagy verziófrissítést kapnak, a középkategóriás eszközök pedig egyet, de persze ettől a gyártók eltérhetnek.

Az aktuális legfrissebb Android 12-es infókat itt találod.

Android 12 újítások

Egyelőre viszonylag keveset tudni arról, hogy milyen lesz az Android 12, de néhány újításról azért már kaptunk híreket. Ezek a következők:

App pairs (alkalmazáspárok): Ez a hagyományos osztott képernyős mód sokkal modernebb, praktikusabb verziója lesz. Lehet majd rögzíteni alkalmazáspárokat, és könnyedén fogunk tudni váltani a teljes képernyős alkalmazások és a páros alkalmazások között, oda-vissza. Ez egy jóval hatékonyabb multitaszkingot tesz lehetővé, mint a korábbi megoldások. Valószínűleg lesz lehetőség arra is, hogy elmentsünk alkalmazáspárokat ikonként a kezdőképernyőre, így bármikor egy érintéssel meg lehet majd nyitni a kívánt két appot osztott képernyős módban.

Alkalmazások hibernálása: A nem használt appokat hibernált állapotba lehet majd tenni, ami azt jelenti, hogy a rendszer valahogy optimalizálja a tárhelyhasználatukat (talán összetömöríti őket), így több szabad helyünk marad a készüléken. Ha azt vesszük alapul, hogy néhány alkalmazás kifejezetten sok tárhelyet emészt fel, ami idővel folyamatosan csak nő, akkor lehet haszna egy ilyen opciónak.

Jobb kontroller támogatás: Most is lehet játékvezérlőket csatlakoztatni az androidos készülékekhez, de vannak bizonyos korlátok, amelyeknek a megoldása a felhő alapú szolgáltatások terjedésével egyre sürgetőbb lett. Ilyen például a kontrollerek rezgése, amire eddig nem volt külön API az Androidban (csak egy ki- és egy bekapcsolás opció), a 12-es verziótól kezdődően viszont ezt pótolhatja a Google.

Wi-Fi jelszó megosztása a közeli készülékekkel: A Nearby Share szolgáltatás kibővül a Wi-Fi adatok megosztásával, így néhány kattintással át lehet majd küldeni a jelszót a közeli eszközökre. Eddig is volt hasonló lehetőség, de az QR kóddal működött, ami kicsit macerás lehet, az új megoldás sokkal egyszerűbb lesz, ugyanis itt nem kell kódot szkennelni a kamerával. Csak annyi feltétel lesz, hogy a két készülék viszonylag közel legyen egymáshoz.

Külső alkalmazásboltok: A Google állítólag egyszerűbbé fogja tenni a külső alkalmazásboltok telepítését és használatát, így kicsit talán csökkenhet idővel a Play Áruház egyeduralma. Ezt persze nem önszántából teszi a keresőóriás, hanem a Fortnite-botrány után kialakult nyomás miatt.

 

Fontos kiemelni, hogy ez még messze nem a teljes lista, sokkal több újítás várható az Android 12-ben, de a cikk írásakor ennyiről vannak információk. Egyébként egyik sem hivatalosan megerősített, biztosat még nem tudunk az új verzióról.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid