Átlátszó mobilon dolgozik a Samsung

0

A Samsung nemrégiben benyújtott egy szabadalmi kérelmet, melyben egy olyan okostelefon koncepciója szerepel, ami a benne található technológiának köszönhetően szinte teljesen átlátszó, miközben maga a kijelző semmit nem veszít használhatóságából. A LetsGoDigital és Giuseppe Spinelli közös munkájának köszönhetően látványos renderelt képeken is megcsodálhatjuk a nem mindennapi ötletet.

A hajlítható kijelzős okostelefonok hoztak némi színt az egyébként már rendkívül monotonná vált mobilos formatervek közé, de a Samsung szemlátomást nem szeretne itt megállni, akadnak még meghökkentő, vagy ha úgy tetszik, eredeti ötletek a tarsolyukban.

Bár a szabadalmi dokumentumban található vázlat alapján is elég jól el lehet képzelni, milyen lenne az ötlet a gyakorlatban, a bevezetőben említett kollaborációnak hála sokkal tisztábban rajzolódott ki lelki szemünk előtt a Samsung tervezőinek képzelete.

A mobilon One UI felületet láthatunk akcióban, és összességében véve kijelenthető, hogy valóban érdekes az ötlet, bár a gyakorlati haszna némileg megkérdőjelezhető.

Vajon miként szándékozik megvalósítani ezt az ötletet a dél-koreai gyártó? Nyilvánvalóan a legtöbb alkatrészt átlátszóvá kell tenni, és ez egyébként már nem is annyira elképzelhetetlen, a kijelző esetében ez könnyen megoldható, de léteznek már átlátszó alaplapok és akkumulátorok is, igaz, egyelőre csak prototípus formában. Amelyik alkatrésznél pedig nem tudják ezt megvalósítani, azt a keretbe kell szerelni valamilyen módon.

Ezekhez persze hatalmas mérnöki tudás szükségeltetik, de mégsem a megvalósítás mikéntje a legnagyobb kérdés, hanem hogy mégis ki akarna egy átlátszó telefont, és mi lenne a valódi haszna. Esetleg a kiterjesztett valóság alkalmazása esetén jól jöhet, de más szempontból nem tűnik annyira praktikusnak vagy hasznosnak.

Egyébként nem a Samsung az első olyan gyártó, ami hasonló koncepciót dédelget, 2018-ban hírt kaptunk egy átlátszó képernyős Sony szabadalomról, de a kínai OnePlus Concept One-ja sem áll távol ettől az ötlettől. Egy ilyen mobil megvalósíthatósága és kívánatossága megkérdőjelezhető, de az nem, hogy piszok jól néz ki. Nyilván egy szabadalom semmiképp nem jelenti azt, hogy az adott termékből, koncepcióból lesz bármi is, így érdemes fenntartásokkal kezelni az itt látható képeket, és magát az ötletet is, de nem kizárt, hogy egyszer tényleg előáll valami ilyesmivel a Samsung vagy egy másik gyártó.

Végül íme egy remek videó a témában, angol nyelven:

Forrás: LetsGoDigital, via PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid