Az Android 14 korlátozhatja a külső forrásból származó alkalmazások telepítését

0

Idén érkezik az Android 14, amely az előzetes értesülések alapján számos új lehetőséggel fogja gazdagítani a felhasználók eszköztárát. Viszont arról is hallani újabban, hogy a Google szigorú korlátozásokat fog bevezetni a rendszer régebbi verzióit célzó alkalmazásokra. Az hagyján, hogy az ilyen applikációkat többé nem lehet letölteni a Play Áruházból, de külső forrásból sem lehet majd telepíteni azokat.

Az Android 14 első fejlesztői előzetese valamikor március környékén fog megérkezni, de azoknak köszönhetően, akik mélyebben bele tudnak tekinteni a különböző kódokba, sikerült néhány részletet felfedni a rendszerrel kapcsolatban. Lesznek újítások szép számmal, ezek közül az egyik az alkalmazások letöltésével és telepítésével lesz kapcsolatos. A 9to5Google csapata szúrta ki, hogy az Android 14 teljes mértékben blokkolni fogja a régebbi Android verziókra írt alkalmazásokat, azokat APK fájlok révén sem lehet majd installálni.

A Google folyamatosan arra kéri a fejlesztőket, hogy frissítsék az általuk készített alkalmazásokat a lehető legújabb Android-verziókhoz igazítva (jelenleg minimum az Android 12-t kell megcélozniuk). A szabály azonban egyelőre csak azokra az alkalmazásokra vonatkozik, amelyeket közvetlenül a Play Áruházból lehet letölteni, külső forrásokból továbbra is telepíteni lehet a régebbi verziókat célzó applikációkat. Sőt, igazából maga az áruház is engedi egy régebbi, a minimális követelményeknek nem megfelelő alkalmazás letöltését, ha egyszer már telepítettük azt. Na ennek lesz vége a következő rendszerrel.

A Google célja vélhetően a rosszindulatú programok terjedésének visszafogása. Az új rendszer tiltja majd az elavult alkalmazások letöltését a Play Áruházból, és blokkolni fogja ezek külső forrásból történő telepítését is. Hogy mi számít elavultnak, azt a Google fogja meghatározni, elsőként valószínűleg az őskori rendszereket fogják kijelölni, aztán idővel emelni fogják a küszöböt Marshmallow-ig, majd onnan is feljebb.

Egy fejlesztő megjegyezte, hogy bizonyos applikációkat szándékosan régebbi Android rendszerekhez igazítanak, mert így meg lehet kerülni bizonyos az újabb appoknál alkalmazott biztonsági védelmeket. A korlátozások szigorítása elviekben biztosíthatja azt, hogy ezek a – vélhetően kártékony – alkalmazások ne jelentsenek kockázatot az Android rendszer futtató eszközök biztonsága számára.

Forrás: Android Authority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid