Az Android eszközök 5,2 százalékán már a 13-as verzió fut

0

A Google nemrég közzétette, hogyan viszonyulnak egymáshoz a különböző Android verziók, és bár már idestova 6 hónapja jelent meg az Android 13, még mindig csupán az okostelefonok 5,2 százalékán fut a legújabb rendszer. Ennél lényegesebben jobban áll a korábbi verzió, de ez is csupán az eszközök 18,9 százalékán fut. Nem tűnik nagy előrelépésnek a tavaly augusztusi 13,5 százalékhoz viszonyítva, de mégis azt kell mondanunk, hogy – főleg a 13-as kiadás – jó ütemben terjed.

A korábbi kiadások közül a Jelly Bean, ami azelőtt 0,3 százalékos részesedéssel bírt, már szinte teljesen eltűnt, az Oreo pedig bezuhant 10 százalék alá. A Pie 13, 2 százalékon áll, a Marshmallow 2,8, a Lollipop pedig 2,1 százalékos részesedéssel bír. A KitKat esetében is zsugorodás volt tapasztalható, a rendszer 0,9 helyett immáron csak a készülékek 0,7 százalékán fut.

Talán nem tűnik olyan soknak az a bizonyos 5,2 százalék, de mégis azt lehet mondani, hogy az Android 13 rendszer terjesztése jó ütemben halad. Ennek az egyik oka az, hogy a gyártók is komolyan vették a frissítéseket. Nem csupán a Google, hanem olyan gyártók is elismerést érdemelnek, mint a Samsung, a OnePlus, vagy akár a Sony.

Mindeközben nem áll meg az élet, már készül az új rendszer, vagyis az Android 14 is a színfalak mögött. Mishal Rahman újságíró/fejlesztő korábban már definiálta, hogy tudomása szerint milyen két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy az érkező verziót egy okostelefon megkaphassa: a készüléknek támogatnia kell az AV1 video-szabványt, illetve kompatibilisnek kell lennie az ARMv9 architektúrával, mivel az új operációs rendszer már csak a 64 bites alkalmazások futtatását teszi majd lehetővé.

Forrás: GizChina

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid