Az Ark OS lehet a Huawei új rendszere, ami leváltja a jelenlegi Androidot

0

A Huawei elég nagy bajban van az USA szankciói miatt, ezek közül is az egyik legnagyobb csapás, hogy a Google kénytelen volt szakítani a kínai gyártóval. Így alapjaiban került veszélybe a jövőben érkező Huawei mobilok rendszere, és ha nem oldódik meg rövidesen a helyzet, akkor a vállalat kénytelen lesz előállni a saját OS-ével, ami mint nemrég kiderült, Ark néven jöhet.

A Huawei már hivatalosan is elárulta, hogy régóta fejlesztik az új rendszerüket, amelyet nem szeretnének bevetni, de ha nem használhatják tovább a Google-féle Androidot, akkor kénytelenek lesznek. Már meg is van a terv, az év vége felé megjelenhet a saját OS kínai verziója, a nemzetközi piacokra pedig a következő év első vagy második negyedévében juthat el.

Eddig Hongmeng OS néven emlegették az új rendszert, ám ez csak egy belsős kódnév, nem ez lesz a végleges elnevezés. A Huawei nemrég több európai hivatalnál is levédette az “Ark OS”-t, ami arra utal, hogy ezen a néven kerülhet majd bevezetésre a gyártó saját operációs rendszere. Az “ark” (bárka) szó egyébként tökéletesen illik is arra a szerepre, amit az új OS betölt majd, hiszen ez biztosíthatja a vállalat hosszú távú túlélését a mobilpiacon.

Sajnos egyelőre nem sok konkrétumot tudunk az Ark OS-ről. Még az is kérdéses, hogy teljesen egyedi fejlesztés lesz-e, vagy valamilyen formában az Android nyílt forráskódú változatára (AOSP) épül majd. Utóbbi azért lenne szerencsés, mert akkor futnának rajta az Android alkalmazások.

A Huawei egyébként a hírek szerint már egyezkedik az Aptoide-dal, ami egy a Google-től független androidos alkalmazásbolt 900.000 címmel és 100 millió felhasználóval világszerte. Ha ezt valamilyen formában egyesítenék a vállalat saját alkalmazásboltjával (Huawei AppGallery), akkor az egyik legnagyobb problémát tudná kiküszöbölni a Huawei az új rendszerrel kapcsolatban. Persze ennyire még azért ne menjünk előre, várjuk ki, mi lesz ebből az egészből.

Forrás: WinFuture, via AndroidPolice

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid