Bejelentették a HarmonyOS 4-et, a “dinamikus sziget” is belekerült

0

Jelenleg is zajlik a Huawei éves fejlesztői konferenciája, amelyen az egyik legnagyobb bejelentés minden bizonnyal a HarmonyOS 4 felkonferálása. Az új rendszer jelentősen újragondolt vizualitást és személyre szabási lehetőségeket hoz az okostelefonok, okosórák és táblagépek számára.

A Huawei éveken át dolgozott a HarmonyOS fejlesztésén, aztán végül a kényszer vette rá őket, hogy bevezessék, de egyáltalán nem tett rossz lóra a kínai gyártó, mivel jelenleg 700 millió aktív készüléken fut a házon belül fabrikált ökoszisztéma. Ezek az eszközök a legkülönfélébbek: HarmonyOS futhat telefonokon, okosórákon, tableteken, televíziókon és autók műszerfalain egyaránt. A HarmonyOS 4 a legfrissebb verzió, és akadnak újítások szép számmal.

Ezek már a kezdőképernyőn is tetten érhetők, az új verzió lehetővé teszi a rendszer színeinek, betűtípusának, órájának, widgetjeinek testreszabását, többféle kombinációban. A felhasználók emoji háttérképeket és kezdőképernyőket is beállíthatnak kedvenc hangulatjeleik kiválasztásával.

Az emojik mostantól új, animált opciókkal is frissülnek, a választék óriási. A Panorama Weatherrel ki lehet tenni a napi időjárás előrejelzéseket a záróképernyőre, ez valós időben fog frissülni az éppen aktuális adatokkal.

Át lett dolgozva az értesítési központ is, amelyben tetszés szerint fel lehet osztani a bejövő értesítéseket. A felhasználók az adott alkalmazás megnyitása nélkül is kitűzhetik az általuk preferált appok értesítéseit, ezekkel pedig már közvetlenül az értesítési központból interakcióba léphetnek.

A Huawei saját válaszát az Apple dinamikus szigetére “Live Window” névre keresztelték. A támogatott alkalmazások valós idejű értesítéseket és figyelmeztetéseket jeleníthetnek meg ezen a felületen egy kapszula alakú ikonban a készülék sarkában, majd az ablakot egyetlen koppintással ki tudjuk bővíteni, és kezelhetjük az adott appot.

Ez a lehetőség a Huawei okostelefonjain, táblagépein és okosóráin lesz elérhető. Természetesen a kínai gyártó saját alkalmazásai mind kompatibilisek, de a külsős fejlesztők applikációiból is egyre több kerül a támogatottak listájára. (Mielőtt valaki másolással vádolná a Huaweit, a kínai gyártónak jóval az Apple előtt volt már hasonló megoldása.)

A Huawei mindezek mellett több widgetet, vagyis úgynevezett “kártyát” is biztosít, immáron jóval nagyobb a választék a kezdőképernyőn elhelyezhető, különböző méretű segédprogramokból. A Super Transfer Station rendszerszintű másolási funkciót biztosít, ami lehetővé teszi több fájl, szöveg és kép egymásra halmozását és átvitelét alkalmazások, illetve a támogatott HarmonyOS-t futtató eszközök között. Ezek a folytonossági funkciók mostantól kiterjednek az autós infotainment rendszerekre is, ezáltal alkalmazásokat vagy különböző tartalmakat lehet azok képernyőjére kivetíteni.

A HarmonyOS 4 alapjául egy átdolgozott ARK Engine szolgál, amely állítólag 20 százalékkal jobb teljesítményt biztosít gyorsabb alkalmazásindítással és simább animációkkal úgy, hogy mindezek mellett még energiatakarékosabb is. Számos biztonsági optimalizáció is részét képezi az új rendszernek, amelyek az alkalmazások telepítésére vonatkozó figyelmeztetéseket, illetve a személyes adatokhoz való hozzáférés korlátozását is magukban foglalnak.

A HarmonyOS nyilvános béta verziója mostantól elérhető összesen 34 Huawei gyártmányú készülékre, ezek között megtalálhatók a Mate 50 széria tagjai, a P60 modellek, illetve a hajlítható kijelzős Mate X3 is. A támogatott eszközök listája hamarosan újabb 35 modellel gyarapodik, köztük a P40, a Mate 30, a Nova 9 és a Nova 10 sorozat tagjaival.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid