Bekeményített a Google, kötelező frissítéseket kiadni az androidos mobilokra

0

Az egyik legnagyobb kritika az Androiddal szemben a frissítések lassúsága, gyakori elmaradása, ami sajnos a mai napig megállja a helyét a legtöbb készülék esetében. Ez leginkább a gyártók hibája, éppen ezért a Google úgy döntött, hogy bekeményít ilyen téren, sőt, már meg is tették az első lépéseket.

A The Verge értesülései szerint a Google új feltételeket szabott a külső partnerei számára, ha azok továbbra is szeretnék használni az Android operációs rendszert. Ezek a kitételek állítólag már élnek Európában, és nemsokára más régiókban is változtatni fognak. A Google előírása az, hogy minden olyan eszköz, ami idén január 31. után jutott a boltok polcaira, legalább két évig kapjon frissítéseket. Ez azonban csak akkor kötelező, ha egy népszerű készülékről van szó, ami legalább 100 ezer aktiválást jelent.

Az érintett modellekre az az előírás, hogy az első évben legalább négy biztosnági frissítést kell kapniuk, és a második évben is minimum egyet. Jövőre pedig tovább szigorít a Google. Azok a készülékek, amelyek biztonsági szempontból “kötelező” minősítést kaptak, jövő év január 31-től nem futtathatnak 90 napnál régebbi biztonsági csomagot. Amennyiben egy OEM gyártó nem teljesíti ezeket a feltételeket, a Google a tanúsítványi eljárás folyamán visszatarthatja azok engedélyét, akár a jövőbeli modellek megjelenést is gátolva – derítette ki a The Verge.

A megváltozott feltételek okát elsősorban a biztonságot érintő aggodalmakban kereshetjük. A Google egyelőre nem fogja kikényszeríteni a verziófrissítéseket, ám a biztonsági csomagok esetében nem lesz elnéző. Kíváncsian várjuk, milyen változások lesznek a különböző vállalatok felfogásában a frissítéseket és új Android rendszerek hegesztését illetően. Sokan példát vehetnének az olyan gyártókról, mint mondjuk a HMD által irányított Nokia. Ők tényleg mindent megtesznek a készülékek naprakészen tartásáért.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás
NapiDroid