Bizonyítékot találtak arra, hogy a Huawei a tiltás ellenére amerikai technológiát adott el Iránnak

0

Amikor már azt hitted, nem lehet fokozni az USA és a Huawei közötti balhét, jön megint egy friss hír, ami kissé új megvilágításba helyezi az eddigi történéseket. A Reuters állítólag bizonyítékot talált arra, hogy a Huawei 2010-ben kereskedelmi megállapodást kötött Iránnal, és többek között amerikai eredetű számítógépes technológiát értékesített az iszlám országnak, az USA szigorú tiltása ellenére.

A Reuters azért egy eléggé szavahihető médium, a legkevesebb amit tehetünk, hogy igyekszünk komolyan venni őket. Az állításukat igazoló dokumentumok között szerepel két csomagjegyzék és egy dokumentált levélváltás is, amely a Huawei és Irán legnagyobb mobilszolgáltatója között zajlott.

Ez a nyomozás nem ma kezdődött, 2012-ben már találtak olyan iratokat, amelyek alapján arra lehetett következtetni, hogy a kínai gyártó amerikai szabadalom alapján készült számítógép alkatrészeket és egyéb holmikat adott el az irániaknak. A Reuters munkatársai azonban akkoriban mindössze egy árlistára tudták rátenni a kezüket, amit a Huawei küldött az iráni telekommunikációs cégnek, viszont a kínaiak tagadták, hogy valóban történt volna bármilyen adásvétel.

A Reuters most azt állítja, további dokumentumok kerültek a birtokukba, több mint száz oldalnyi anyag, ami azt bizonyítja, hogy az eladást valóban nyélbe ütötték. A biznisz során gazdát cseréltek HP márkájú hardverek, valamint Microsoft, Symantec és Novell fejlesztésű szoftverek egyaránt. Mivel ezen cégek székhelye az Egyesült Államokban található, az általuk alkotott technológiák értékesítése Iránnak egy régóta tartó embargó megsértését jelentené. Ha ezek a dokumentumok valósnak bizonyulnak, akkor fel lehet majd őket használni a Huawei ellen olyan ügyekben, mint például a jelenleg is tartó kereskedelmi tiltás, és tovább romolhat a kínai gyártó helyzete.

Persze nem ez az egyetlen vád a Huawei ellen, a kínai gyártót ugyanis azzal is vádolják, hogy az általuk előállított technológiával kémkedni lehet, habár eddig ezeket a feltételezéseket nem sikerült egyértelműen bizonyítani.

Forrás: AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid