BlitzWolf BW-JS1 Portable Car Jump Starter – hordozható autós indításrásegítő powerbank teszt

0

A szélsőséges körülmények elviselésére is képes BlitzWolf powerbank bármilyen mobilelektronikai eszközt feltölt, erős fényű elemlámpaként is jól funkcionál, és még a lemerült akkumulátorú autónkat is beindítja.

A telefonok többsége aktív használat mellett általában csak egy-két napot bír töltés nélkül, azaz nem árt rádugni a töltőre őket. Azonban utazás közben vagy kint a természetben nem terem minden bokorban konnektor, vagyis nem tudunk elektromos áramhoz csatlakozni. Éppen ezért érdemes lehet beruházni egy nagy teljesítményű vésztöltőbe.

A hordozható energiatárolók népszerűek, manapság már szinte minden háztartásban megtalálhatóak. Az egyre ismertebb vagy inkább elismertebb BlitzWolf tovább lépett az egyszerű powerbank funkción. Kompakt megoldást kínál a mobil eszközök töltésére és arra, hogy kihúzzon minket a pácból akkor is, amikor az autó akkumulátora teljesen lemerült.

A szokásos BlitzWolf féle zöld-fehér doboz nem túl érdekes. A benne található cipzáras hordtáska és annak tartalma annál inkább. Szuper, hogy az USB Type C kábel mellett találunk Micro USB kábelt is, gondolva a régebbi készülékek töltésére. Ám esetünkben komolyabb figyelmet kell szentelnünk az indítókábel és a krokodilcsipeszek minőségének.

Az olcsó indítókábel, avagy a bikakábel szigetelése vastag, míg a réz átmérője inkább egy drótra emlékeztet. A jó minőségű kábelben vastagabb a rézhuzal keresztmetszete – alacsonyabb az ellenállása, ez kisebb feszültségesést és nagyobb átvihető áramerősséget eredményez –, valamint vékonyabb a szigetelése. A gyenge minőségű kábel indításkor előbb kezd el füstölni, minthogy beindítaná az elakadt járművet. Az olcsóbb indító kábeleknél a krokodil csipeszek két pofája sincs összekötve, így csak az egyik pofa ad áramot.

A BlitzWolf nem humbug cég, ezt már több alkalommal bizonyították. A csipeszek teljesen rendben vannak, de a kábelekkel voltak fenntartásaim. Az ellenállásnak és az energiaveszteségnek minimálisnak kell lenni, ez magyarázza a rövidséget. A kábelek 600 Volt feszültséget és 200 Celsius-fokot is bírnak a gyártó állítása szerint. Majd indításkor meglátjuk, hogy elolvad vagy elindít!

Az indítási tesztek megkezdése előtt nézzük meg közelebbről a 185×102×46 milliméteres méretekkel és 590 grammos tömeggel rendelkező powerbankot. A szélsőséges körülmények elviselésére képes IP67 védelmi besorolású BW-JS1 kültéren biztos energiaforrás lesz. Használható -20 és +65 Celsius-fok között, szóval a túrázást vagy a lefagyott, esetleg felforrósodott autóban való tárolást könnyedén elviseli.

A powerbankon van két villámgyors töltést biztosító Quick Charge 3.0 USB-A kimenet, egy Type-C és egy Micro USB bemenet. A bekapcsoló gomb felett a töltöttséget 4 db LED jelzi vissza. Van továbbá egy erős LED lámpa, amely normál, villogó és „SOS” módban használható sok órán át.

A nagy kérdés az, hogy miért kell nekem a BlitzWolf BW-JS1, hiszen új autóm van, és a csomagtartóban olyan bikakábel van, amely egy harckocsit is beindít?

Vadonatúj autóban is lemerülhet az akkumulátor. A minden extrával, ezernyi jeladóval, elektronikák tömegével, sok tucat villamos motorral telepakolt autóknál könnyen bekövetkezhet az akku lemerülése és a sokmilliós csodaautó reggel nem indul. Ez a jelenség különösen azokban az esetekben gyakori, amikor a külső hőmérséklet alacsony, az autóval pedig rövid távokat közlekedtünk.

Nem mindenki közlekedik egyébként sem új autóval. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyar személyautó-állomány átlagos életkora elérte a 14,4 évet. Egy átlagos autóakku öt-hat év alatt letérdel, jobb esetben nem a miénk, a szomszédé, ismerősé vagy egy rokoné. Majd korán reggel, vagy késő este jön a kétségbeesett telefon:

– Nem indul az autó, itt állok egy egyirányú utcában, esetleg egy parkolóban, két másik kocsi között, a bikakábel nem ér el a másik autó akkumulátoráig. Mit csináljak?

A lehetséges válaszok:

  • Tuskó verzió: – Nem vagyok autószerelő, hívd az autó mentőt, hétvégén és ünnepnapkor is megoldja a problémád jó pénzért. Miért nem figyeltél az utód műszaki állapotára, ja tegnap még jó volt, ma meg nem indul. Sajnálom.
  • Jó fej verzió: – Oké, csak semmi pánik. Kezemben a BlitzWolf BW-JS1 Portable Car Jump Starter, amely pillanatok alatt beindítja a verdádat.

Segítségnyújtáskor tartsuk be az alapvető biztonsági intézkedéseket!

  1. Az indítókábel felhelyezése előtt vegyük le a jármű gyújtást. A kéziféket húzzuk be, a váltókart üresbe, automata váltónál „P” állásba helyezzük.
  2. Először a piros kábelt csatlakoztassuk az autó akkumulátorának pozitív, majd a feketét a negatív pólushoz, majd dugjuk össze a powerbankot az indítókábellel, ha a visszajelző LED zölden és pirosan villog, mehet az indítás.
  3. Az indítási kísérlet időtartama maximum 5 másodperc lehet, az indítási kísérletek között legalább 30 másodpercnek kell eltelnie.
  4. A motor beindítása után 30 másodpercen belül vegyük le először a fekete, majd a piros csipeszt az akkumulátorról.

A tisztánlátás végett érdemes tudni, hogy ha az akku pólusai között 12,4 V feszültség mérhető, a töltöttségi szintje: 75%, 12,2 V-nál már csak 50%, 12,0 Volt esetén pedig már csak 25%, ha 11,7 Voltot vagy kevesebbet mutat a műszer, az akku lemerültnek tekinthető. Természetesen bizonyos célokra ilyenkor még használható: tovább éghet a belső világítás, működhet a rádió, de az akkumulátor a motor indítására már nem képes. A teszthez beszerelt akkumulátorban 7,13 Voltot mértünk, ami ugye édeskevés. A mérést és az autó beindítását a feleségem végezte. Első körben megtanulta a motorháztetőt kinyitni, majd kapott egy rövid autóvillamossági továbbképzést, és a multitiméter használatát is megmutattam neki. Virtuálisan dicsérjék meg az olvasók a kedvesemet, hiszen a hölgyeknél nem mindennapos, hogy a gépháztető felpattintása után bebikázzon egy autót. A teszt kedvért azonban bevállalta, ezzel is demonstrálva, hogy mennyire egyszerű a BlitzWolf BW-JS1 Portable Car Jump Starter használata.

A 12000 mAh kapacitású, lítium-polymer technológiás Jump Starter 400 Amper indítóáramot és 800 Amper csúcs áramerősséget tud leadni. Ez már elég erős lesz ahhoz, hogy akár 4500 köbcentis benzines vagy maximum 3000 köbcentis dízel autó indítását is rá lehessen bízni.

A BlitzWolf BW-JS1 Portable Car Jump Starter 8 különböző biztonsági funkcióval rendelkezik. Ezek a következőek: túltöltés, túlfeszültség, túláram, túlmelegedés, kisülés, fordított polaritás, visszatöltés és rövidzárlat elleni védelem.

A videóban látható, hogy az adapter hátoldalán lévő Force Start gombot az indítás előtt 3 másodpercig nyomva kell tartani. Ezt csak akkor tegyük meg, ha az első két 5 másodperces indítási kísérlet nem hoz eredményt. Esetünkben a totálisan lemerült akkumulátor miatt kellett. Az autó 6 alkalommal lett beindítva 30 percen belül a Jump Starter segítségével és még egy 5000 mAh kapacitású akkumulátorral rendelkező telefon is fel lett töltve róla mindezek után. A 4 állapotjelző LED-ből már csak egy világított, azaz 25% volt a töltöttség indítások és a telefon feltöltése után.

A feltöltés egy 2 amperes hálózati töltőfejjel 6 órát vett igénybe. Autót indítani minimum 50%-os töltöttség esetén szabad! Abban az esetben, ha nem használjuk rendszeresen a BlitzWolf BW-JS1-et, 1-2 havonta rakjuk fel tölteni.

A páncélozott testbe zárt BlitzWolf BW-JS1 Portable Car Jump Starter villámgyors töltést biztosító powerbanknak, erős fényű szerelő lámpának és autós indításrásegítőnek is kiválóan alkalmas. A tesztben egy kis benzines autót gond nélkül többször is beindított. Később próbáltunk egy 2000 köbcentis benzines Ford Focus-t bebikázni, azzal sem volt probléma. Diesel személygépjármű indításra nem volt alkalmunk. Ettől függetlenül, úgy vélem, hogy a gyártó által megadott, maximum 3000 köbcentis dízel autó indítása is akár teljesen lemerült akkumulátorral is másodpercek alatt megoldható.

A BlitzWolf BW-JS1 Portable Car Jump Starter 69,99 USA dolláros áron vásárolható meg, ami biztosítással együtt 24.300 forint. Sajnos erre még 9.600 forintot kell fizetnünk a Magyar Postának szállítás után, ami a 27% ÁFA és a vámügynöki szolgáltatás díja. A végső ár így 33.900 forint lesz.

Frissítés: Sikerült 50 darab kupont szereznünk! A BGHUD89434 kuponkód beírása után 60,20 USA dollár a biztosítással megnövelt ár. Az ÁFA és a vámügynöki szolgáltatást kifizetése után a kedvezményes ár 28.000 Ft környékén megáll.

 

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid