BlitzWolf BW-PSSD2 512GB hordozható SSD teszt – az adatbarát megoldás

0

A BlitzWolf BW-PSSD2 hordozható SSD-nek számos előnye van, a legfontosabb talán, hogy rendkívül kicsi, gyors, és ennek ellenére 512 GB-nyi tárhelyet belepasszíroztak a 30 grammos készülékházba. 

Az európai fül számára is kellemesen csengő márkanévvel megáldott BlitzWolf egyre nagyobb népszerűségnek örvend szerte a világban. Több alkalommal teszteltük mi is a kínai gyártó kiváló ár-érték arányú termékeit és a konklúzió mindig pozitív volt.

Már megszokhattuk, hogy a BlitzWolf termékek egységesen zöld-fehér dobozban érkeznek. A csomagban az SSD-n kívül egy USB-A végű 3.0-s adatkábel, egy Type-C adapter és egy kis papír található, rajta egy QR-kóddal, amely a gyártó weboldalára irányít.

Eredetileg az SSD-t Ultra HD 4K felbontású filmek tárolásához és megnézéséhez szereztük be, egy szintén ilyen felbontással rendelkező új TV-n. Ezek a filmek elképesztő méretűek, például a First Man (Az első ember) 89 gigabájt tárhelyet emésztett fel. A filmek alatt a laptopom és az asztali gépem is vért izzadt, élvezhetetlen volt. Itt jött a képbe a BlitzWolf külső SSD-je, melyre felmásolva a filmeket, majd összedugva az 55 hüvelykes LG tévével már kihasználható és élvezhető volt az extra felbontás.

A koronavírus-járvány kitörése után globális trenddé vált a home office, vagyis az otthonról történő munkavégzés. Az irodában használt számítógépről átköltözünk a saját otthoni laptopunkra, asztali gépünkre, táblagépünkre, melyet a digitális oktatás miatt a gyerkőcök is nyúznak. Ilyenkor könnyen előfordulhat véletlen adatvesztés, amely elkerülése végett jól jöhet egy bármelyik gépre ráköthető és egy mozdulattal leválasztható adathordozó, amelyen tárolhatjuk a munkákhoz szükséges fájlokat.

Abban az esetben, ha minden fontos fájlunkról annak elkészítésekor rendszeresen végzünk biztonsági mentést felhő tárhelyre, akkor nagy baj nem lehet. Azonban, ha néha elfelejtjük a menést, akkor jól jöhet a BlitzWolf BW-PSSD2 512GB hordozható SSD a home office fájlok szerkesztéséhez, és azoknak az elkülönített tárolására.

A 100×29,5×9 milliméteres méreteinek és 30 grammos tömegének köszönhetően bárhol elfér, akár a zsebünkben is. Az alumínium borítású házon az USB Type-C port mellett 4 darab, kék színű állapotjelző LED-et is elhelyeztek. A mozgó alkatrészt teljesen nélkülöző NAND flash adattárolásnak köszönhetően ütésálló- és rezgésálló a kicsike, így a véletlen leejtés nem okoz problémát.

A tárhelyül szolgáló területet 3D felépítésű, TLC NAND flashmemóriák alkotják, amely USB 3.1 Gen1 csatolófelületen keresztül kommunikál, ami 5 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélességet kínál. A készülék méréseim szerint a szintetikus teszten olvasáskor 305 MB/s-os, míg íráskor 379 MB/s-os sebességet hozott. Az előbbi elmarad a BlitzWolf ígéretétől, de így sem rossz az érték, a pendrive-ok meg sem közelítik ezt. A gyártó egyébként a dobozon maximum 430 MB/s-os olvasási és 370 MB/s írási sebességet adott meg. Persze ehhez az is kell, hogy USB 3.0-s csatlakozóra kössük rá, ellenkező esetben be kell érnünk a jelentősen lassabb USB 2.0 sebességével. A valós méréskor egy 5 gigabájtos film átmásolásához 73 másodpercre, egy közel 50 gigabájtos fájl esetében pedig nem egész 10 percre volt szükség.

Az exFAT-ra formázott SSD a kibontás után azonnal használható egy PC-vel, Mac-kel és természetesen egy USB-OTG szabványt támogató androidos okostelefonnal is. A számítógépek, az Xbox One és a telefonok, amelyekkel próbáltam, gond nélkül felismerték az SSD-t. Az LG TV webOS ThinQ AI rendszere azonban nem, ezért NTFS fájlrendszerre lett formázva az SSD Windows alatt. Jó hír, hogy adott a TRIM támogatás, ami pozitívan hathat a sebességre és a cella-élettartamra. Sokan hasznának külső SSD-re telepített hordozható operációs rendszert, ahol szintén nagyon fontos a TRIM.

Abban az esetben, ha egy gyors, szuper könnyű és kompakt hordozható adattárolóra van szükség, a BW-PSSD2 512GB külső SSD-t érdemes számításba venni, mert nagyon jól sikerült. Hátrányként talán csak az árát lehet felhozni, mert az nagyon megugrott az utóbbi hetekben a vírus miatt.

BW-PSSD2 512GB hordozható SSD ára 124,79 USA dollár. Az EU Priority Line (DPD) szállítást választva, amely vám- és áfamentes küldést biztosít, most 135,33 dollár lesz a végső összeg, ami biztosítással együtt durván 44 ezer forint.

  • Frissítés: sikerült kedvezményt kapnunk, így a BGHUD62903 kupon kód beírása után, 96,51 USA dollár, vagyis durván 31 ezer forint lesz a fizetendő összeg, természetesen vám- és áfamentes küldéssel és biztosítással együtt. Részletek és rendelés ezen a linken.

Abban az esetben, ha elegendő a kisebb tárhely, jó opció lehet a cseh raktárból megrendelhető BlitzWolf BW-PSSD1 256GB hordozható SSD, amely 60 USA dollárba kerül, ami durván 20 ezer Ft.

  • Frissítés: még jobb ajánlat lett a kisebb verzió a frissen beszerzett kuponnal. Most a BGHUD629011 kupon kód beírása után 50,17 dollárt kell a cseh raktár kasszájánál otthagynunk, ami mindösszesen 16 ezer forint. Részletek és rendelés ezen a linken.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid