Cubot Quest Lite strapatelefon teszt – Kompakt, ellenálló és olcsó

0

A Cubot Quest kistestvére, a Quest Lite is harcba száll a mostoha körülményekre szánt mobilok piacán a vásárlók kegyeiért. A készülék az ellenálló kivitel mellett a kompakt és vékony kialakítása, illetve a filléres ára miatt lehet érdekes.

Bevezető, tartozékok

Cubot King Kong 3 és a Cubot Quest extrém körülmények között és a mindennapi életben is bizonyította azt, hogy mire képes. Mind a két telefon a munkámból adódóan tűzön-vízen át elkísért – és ezt akár szó szerint is érthetjük – vagyis nem voltak kímélve. A King Kong 3 teszt óta fél év telt el és King barátunk remekül helytáll egy tűzoltó kolléga kezében, aki azóta is használja. Az utódból, a Quest-ből két darabot rendeltünk. Az egyik szakmán belül, azaz tűz közelben maradt, a másik egy asztalos üzemben éli fűrészporban gazdag életét és köszönik szépen, jól vannak.

A Cubot Quest Lite koncepciója rémesen egyszerű. Úgy néz ki, mint a drágább verzió, vagyis mindenből kapunk egy keveset, csak kicsit gyengébb elemekből összeállítva. A tesztidőszak során arra kerestem a választ, hogy hogyan sikerült az „olcsóbbítás”, azaz, hogy mennyire jelent kompromisszumot a Lite verzió megvásárlása.

A takarékoskodás nyomai már a csomagoláson tetten érhetőek. A nonfiguratív minták dobozra nyomtatásának mellőzésével sikerült már a legjelentéktelenebb helyen is pénzt megtakarítania a gyártónak. Már Benjamin Franklin feltaláló, író, politikus is megmondta: ,,Minden megtakarított penny egy másikat fial”, vagyis van értelme az ilyen apróságokon is spórolni.

A pakk beltartalma nem változott, ugyanúgy megkapjuk a felesleges papírhalmot, a Type-C USB kábelt, a 2 amperes töltőfejet és a SIM-tűt a SIM tálca kinyitásához. A kijelzővédő fólia a kijelzőn díszeleg, ami örvendetes, a minősége azonban már nem annyira.

Külső, kijelző

Külső tekintetében nem történt túl sok változás. Maradt a retró dizájn, vagyis ,,zéró notch – maxi káva” megjelenéssel röhögi körbe az uralkodó „kávamentes péklapát” trendet. A telefon legfőbb erőssége az árát leszámítva a mérete, mondhatnák azt is, hogy mérete a lényege. Jelen versenyzőnk esetében 152 × 74 × 8,8 milliméteres dimenziókról és 183 grammos készülékházról beszélhetünk. Újra színre léphet egy rég elfeledett opció, vagyis ezt a telefont egy kézzel is lehet használni.

A telefon burkolata, de nevezhetjük páncélzatnak is, a nagy tesónál már bizonyított minőséget és a ,,mindent kibírok“ kivitelt örökölte. Manapság az IP68-as védelmi minősítést éppen csak a kristálypoharakra nem írják rá, szóval ez a marketing maszlag számomra nem mérvadó. A Cubot strapatelefonjait valós körülmények között, több alkalommal is meggyötörtem, de meg így sem törtem.

Az 5 hüvelykes kijelző még pont ideális méretű a médiatartalmak fogyasztásához. Az 1280×720 pixel HD felbontású, Gorilla Glass 5 üveg által védett panel szabadtéren is egészen jól látható. A megjelentő érzékenysége is korrekt, maximum öt ujjal lehet egyszerre tapogatni.

A kijelző fölött a színes értesítési LED, a fény- és távolságérzékelő szenzorok, a beszédhangszóró és az előlapi kamera könnyedén elfér. Lent is remekül kihasználták a rendelkezésre álló helyet. A kijelző alatt találhatóak a háttérvilágítással nem rendelkező kapacitív érintőgombok, melyek sokkal jobban illenek egy ilyen mobilhoz, mint a kijelzőből helyet foglaló szoftveres, androidos vezérlőgombok.

A jobb oldalra helyezett hangerő szabályozók és a véletlen benyomást megakadályozó pöckök által védett, műanyag bekapcsológombok nyomáspontja tökéletesen rendben van. A készülékházat összetartó torx csavarok most sem csak dizájnelemek, erre a célra ismét a ,,SHOCKPROOF” és a túloldalt elhelyezett „WATERPROOF” felirat szolgál.

Bal oldalon a SIM tálca két nanoSIM-et, vagy egy nanoSIM-et és egy microSD memóriakártyát fogad be: magyarán a készülék dual SIM-es, de ha két kártyával használjuk, a memóriabővítésről le kell mondanunk. A dedikált extra gomb ismét a kamerát indítja, nyomva tartva pedig egy általunk választott alkalmazást.

A felső élen bőven elfért volna egy 3,5 mm-es jack csatlakozó, de ezt a ziccert ismét kihagyták. Lent a külső behatásoktól gumi borítással védett USB Type-C port árválkodik. Szerencsére nem ül a szokásosnál mélyebben, ahogy az lenni szokott a strapamobilok esetében, így a legtöbb szabványos csatlakozót be tudjuk dugni a mobilba.

Cubot Quest Lite és Qubot Quest

A hátlapon a kamerák védelmére szolgáló gumi keret kimaradt, valamint a hangszóró rács lett kisebb, ezáltal a multimédiás hangleadó maximális hangereje nem túl fényes. Az ujjlenyomat-szenzor jól dolgozik, ha azonban olajos lesz a kezünk, akkor ugyan Murphy törvénye szerint azonnal elkezd viszketni az orrunk, de a fránya biometrikus azonosító nem old fel. Nem gond ez sem, mert van arcfelismerés alapú feloldás is, ami egész ügyes, gyengébb fényviszonyok mellett még olajos orral is felismer, és elég gyorsan reagál.

Hardver, szoftver

A gépházban a MediaTek Helio A22 rendszerchip dolgozik, mellyel a Xiaomi Redmi 6A-ban találkozhattunk először. A lapka a TSMC 12 nm-es node-ján készül, amely kis lapkaméretet, illetve alacsony fogyasztást biztosít. Technikai értelemben felfogható a nagy testvérben ketyegő Helio P22 butított verziójának. A fő különbség a Helio P22 és az A22 között, hogy előbbiben nyolc, míg utóbbiban négy ARM Cortex-A53 processzormag található, melyek maximum 2 gigahertzes órajelen üzemelhetnek. A belépőszintű megoldást a Qualcomm Snapdragon 400-as sorozata ellen küldi harcba a tajvani gyártó.

A grafikai egység szerepét a PowerVR GE8300 GPU tölti be. A 3 gigabájt rendszermemória az esetek túlnyomó többségében elég akár többablakos munkához vagy gyakori lapváltásokhoz is. A 32 gigabájtos belső tároló sem tűnik kevésnek, amelyből 25 gigabájt érhető el az első bekapcsolás után. Bővíteni pedig a megszokott módon, a dual SIM-képesség feláldozásával lehet.

Az általános rendszersebesség az esetek többségében jó, nyilván nem ezen fogunk villámgyorsan Fortnite-ozni, de az összes általános alkalmazás és egyszerűbb játék rendesen futott, melegedés nélkül, az elfüstölés legkisebb jelét sem mutatva. Ugye az megvan, hogy a processzorok füsttel működnek? Ha kijön belőlük a füst, nem működnek tovább.

Az előbbi humorbomba bevetése után nézzük meg, hogy mi a helyzet szoftveres fronton. A módosításoktól mentes Android 9.0 Pie operációs rendszerben a funkciók és kényelmi szolgáltatások igen szűkösek. Tulajdonképpen nincs semmi plusz, mint például a dupla koppos ébresztés, intelligens asszisztens, vagy bármi, ami a felhasználói élményt fokozná. Fölösleges vagy zavaró alkalmazások sem rontják el a használatot, lényegében full fapadon száguld a zöld robotos rendszer.

Ajánlatos itt is, ahogyan a Quest esetében is befáradni a 0-24-ben nyitva tartó Play Áruházba és kedvenc alkalmazásainkkal kicsit személyre szabni a Quest Lite telefonunkat.

Kamerák, multimédia

A főkamera az öttagú lencsekészlet alatt lévő, 13 megapixeles, PDAF autofókusszal ellátott Sony szenzor f/2.2 rekeszértékkel, ami nem túl fényes. A segédkamera 2 megapixeles, de már megszokhattunk, hogy ebben az árkategóriában ezek a kiegészítő modulok csak látványelemek, a képalkotáshoz nem járulnak hozzá. A dupla tónusú LED-es villanó fényereje jó, elsődleges feladatát, ami a „survivor” telefonok esetében a zseblámpa funkció, tökéletesen ellátja.

Az előlapi 8 megapixeles, fix fókuszos egységről kevesebb információ áll rendelkezésre, valószínűleg egy az egyben megörökölte a Quest-nél használt szenzort. Videofelvételek 1080p-ben rögzíthetők, 30 fps sebességgel, MPEG-4 formátumban, gyenge kép- és hangminőségben, a megoldást ez esetben is az Open Camera alkalmazás jelentheti.

Az alábbi tesztképek születtek a gyári kameraalkalmazással, automata módban, alapbeállításokkal.

A képek teljes méretben, valamint további képek itt láthatóak.

Az elkészült képeknél, ha nem teljes méretben vizsgálódunk, első ránézésre akár még korrektnek is tűnhet a produktum. Bele nagyítva már túlzott a képzaj, a széleken jelentősebb az elmosódás, bár a fehéregyensúly és dinamika egészen rendben van, ahogyan a színhűség is. Este komolyabb hiányosságokba ütközhetünk, kevés részlet kerül elő a sötétből a gyenge fényerejű lencsének köszönhetően.

A multimédiás hangszóró nem túl hangos és nem is különösebben jó, cserébe viszont nem torzít. Gyárilag a Google Play Zene van kijelölve a kedvenc zenéink meghallgatására, ami biztosan jó, bár én nem használom. Az RDS információkat is rendben megjelenítő FM-rádiót is beizzíthatjuk, miután bedugtuk az USB C fülesünket, vagy a hagyományosa, egy Jack USB C Adapter 2 In 1 adapteren keresztül az USB Type-C portba.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Cubot Quest Lite két nanoSIM-et tud fogadni, mindkét kártya 4G képes, a beszélgetések, melyeket akár rögzíthetünk is, mindkét oldalon jól érthetők és hallhatók.

A Wi-Fi modem vételi érzékenysége jó, de sajnos az 5 GHz-es sávot nem ismeri, spóroltak egy picit itt is. A Bluetooth kapcsolaton keresztül a több órás zenehallgatás minden esetben problémamentes volt, erre panasz nem lehet. Autós navigáció során a készülék szintén remekelt, a pozíciószerzés gyorsan megtörtént, a jelet utána végig stabilan tartotta.

Az USB OTG-lehetőség szerencsére nem maradt ki, amelynek segítségével lehetőségünk van például pendrive-ot a telefonunkhoz csatlakoztatni és fájlokat áthelyezni. Szenzoros fronton a kínálat megegyezik a nagy-testvérével, kivétel az NFC, ami lespórolásra került, így a nagyvárosok rengetegében a mobilfizetés sem fog menni.

Az ár, a méret és súlycsökkentés érdekében a 4000 mAh kapacitású akkumulátor helyét egy lightos, 3000 mAh kapacitású Lithium-Ion-Polymer telep vette át. Ez elsőre elég drasztikus csökkentés, de a fogyasztási értékeket közelebbről megvizsgálva a helyzet közel sem annyira tragikus. A Quest a nagyobb kijelzővel, magasabb felbontással és 1000 mAh plusz akkumulátor kapacitással 44 óra 33 perc alatt, 5 óra 49 perc aktív kijelző használattal merült 20%-ra. A Quest Lite 40 óra 30 perc alatt, 5 óra 15 perc kijelzőidővel érte el a 20%-os töltöttségi szintet. Kétórányi YouTube videónézés alatt 13%-ot csökkent a töltöttség, a Quest esetében ez az érték csak 10% volt. A készüléket 20-ról 96%-ra – a saját töltőjét használva – 144 perc alatt lehet feltölteni.

Mit kapunk a pénzünkért?

A Cubot Quest Lite kétségen kívül egy mostoha körülmények elviselésére képes, kompakt méretű, olcsó mobil. Tökéletes választás a gyerkőceinknek kezdő telefonnak, de akkor is jó lehet, ha a munkánk vagy szabadidős tevékenységünk miatt van szükségünk egy tri-proof okostelefonra.

A kérdés jogos: mennyire jelent kompromisszumot a Lite verzió megvásárlása?

A Quest-hez képest használat szempontjából minden egy szempillantással több idő alatt történik meg. A kamerás és multimédiás képességek egyértelműen gyengébbek. Az NFC kérdéses, itt nincs, de egy gyermeknek nem is kell, ahogyan egy építkezésen, egy műhelyben, vagy erdőtűznél sem vesszük sok hasznát. Az üzemidő gyengébb, de nem sokkal.

Abban az esetben, ha a lehető legkevesebb pénzért akarunk beszerezni egy naprakész szoftverrel felvértezett, kompakt méretű és elfogadható tudás túlélő telefont, erősen megfontolandó ajánlat lehet a Cubot Quest Lite.

Cubot Quest Lite az ingyenes Priority Line szállítást választva, amely vám- és ÁFA-mentes küldést biztosít, most 119 USA dolláros áron – ami biztosítással együtt nagyjából 35 ezer forintnak felel meg – vásárolható meg.

Ár és vásárlás (most ingyenes a vámmentes Priority Line szállítás):

A kicsit jobban felszerelt Cubot Quest pedig itt rendelhető meg.

 

Részletek és specifikációk:

Neked hogy tetszik a Cubot Quest Lite?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid