Cubot Quest strapatelefon teszt – a tűz és a víz 2.0

0

A Cubot előző túlélő telefonját, a King Kong 3-at elég kemény próbának vetettük alá, amit sikeresen teljesített. Most az utód is megérkezett, a Cubot Quest, ami kedvező árával és korrekt tudásával szintén jó vételnek tűnik. Nézzük, hogyan teljesít a mindennapi használat során!

Ár és vásárlás (most ingyenes a vámmentes Priority Line szállítással):

Bevezető, tartozékok

Az olyan feltörekvő márkáknak, mint a Cubot, sokan nem érzik a létjogosultságát, és ez nem véletlen. Az európai fül számára sokszor viccesen hangzó márkanevekkel operáló kínai gyártók már a ,,milyen telefonod van” kérdésnél elbuknak. Sokan zárják ki a vásárlást fura, nem túl ismert nevek hallatán. A kisebb, úgymond „B” brandet képviselő gyártóknál a frissítések hiányát és a minőségi problémákat – melyekből egyre kevesebb van – is figyelembe kell venni. Tűzbe azért ne tegyük a kezünket, a több százezer forintért vásárolt dél-koreai vagy a cupertinói cég telefonjait is sokan vitték már szervizbe pár hónap használat után.

A Cubot King Kong 3 utódjának tekinthető Quest-nek is megvannak a maga hibái, tűzbe én sem tenném a kezemet érte, habár a munkából adódóan elég sokat járok a vörös kakas közelében. Komolyra fordítva a szót, az összes ,,survivor” telefonnak két nagy hibája van. Nehéz és vastag, mint egy fél tégla, ezáltal utcai közelharcban, másodfunkcióként kiválóan működhetnek önvédelmi fegyverként. Ennek azonban vége, a gyártó közlése szerint a Cubot Quest személyében megalkották a világ első sport okostelefonját, amely nádszál vékony és könnyű, mint egy tollpihe!

Az előző mondat kicsit erős volt, ezért a későbbiekben mellőzük a humort és gúnyt ötvöző csipkelődést, az iróniát, amely Szókratész egyik kedvelt retorikai eszköze volt. Maradva az ókori görög filozófusnál ,,Gnoti se auton” avagy ismerd meg önmagad akció helyett fedezzük fel, hogy mit tartogat nekünk a Cubot Quest doboza.

Egy kicsit elszomorít a felhalmozott felesleges papír mennyisége, a környezetvédelemről nem nagyon hallottak a srácok. A tárolóegység belsejében ezen kívül a szokásos gyorstöltésre képes 2 amperes töltőfejet, a Type-C USB kábelt és a SIM tálca kiműtéséhez használatos SIM-tűt találjuk. A kijelzővédő fóliát, amely elég hitvány minőségű, már gyárilag felvarázsolták a kijelzőre.

Külső, kijelző

A Quest szerencsére az old school irányvonalat képviseli, azaz kimaradt a 2017 őszén az almás gyártó által felfuttatott ,,korszakalkotó és innovatív“ szenzorszigetes rettenetből. A 157 × 73,7 × 8,8 milliméteres méretekkel rendelkező készülékházon valóban nem találjuk meg a notch néven futó szörnyszülöttet, ellenben amikor a kávákat osztották, akkor kétszer is sorban állt a kis huncut. A sport okostelefonunknak egész jól sikerült a diéta, hiszen a 213 grammos tömege ellenére egy 6 éves kislány is egész nap kézben bírja tartani, különösebb elfáradás nélkül.

A Quest pofás kis telefon, bár nem egy formatervezett műremek, amilyen például, a Xiaomi Mi MIX 2, amelyet Párizsban, a világ legnépszerűbb művészeti múzeumában, a Pompidou központban is kiállítottak. A strapamobil IP68-as védelmi besorolással rendelkezik, tehát víz- és porálló, de feszültség levezetésre is használható, gyógyászati segédeszközként is funkcionál. Szóval, ha felmegy a pumpa, nyugodtan földhöz verhetjük, az autónkkal is áthajthatunk rajta. Ezért az összetörlek, mint nemzeti sportunk jeles képviselője a Lamborghinit című elhíresült celeb történetet elég nehéz kivitelezni a Cubot ezen versenyzőjének esetében.

Az 5,5 hüvelykes, 1440×720 pixel HD+ felbontású, Gorilla Glass 5 üveg által védett, 293 ppi pixelsűrűségű IPS panel hozza az elvártakat. A 450 cd/m² fényerővel rendelkező megjelenítő kültéri körülmények között is jól látható, jók a betekintési szögei, hibátlan az érintésérzékenysége, bár vizes, olajtól mocskos ujjakat kevésbé kultiválja, de érzékeli. Örömteli hír, hogy a King Kong 3-mal ellentétben gondoltak a szemünk védelmére, kapunk egyénileg beállítható éjszakai fényt, bár a kontraszt és a színhőmérséklet állítás lehetősége itt is kimaradt.

Az előlap uralkodó látványelemei, a kellemes retró stílust idéző kávák és a rajtuk elhelyezett, a síkból kiálló, kijelzőt védő műanyag peremek. Fent a szokásos szenzorok mellett a háromszínű értesítő LED jó pont. Lent a kijelzőből foglalják el a helyet a virtuális kezelőgombok, de már csak kettő, a home és a vissza gomb. A süteményfüggő Android fejlesztőmérnökök nagy újítása, a menü gomb elhagyása fantörpikus ötlet, de mi azért szeressük az amerikai Pie(tét). Szerencsére a Cubot beállításaiban van lehetőség a menü gomb visszavarázslására.

A nem igazán kézre eső fém bekapcsológombot a véletlen benyomást megakadályozó pöckök védik. A hangerő szabályozók szuperül működnek. A készülékházat összetartó Torx csavarok nem látványelemek, erre a célra a ,,SHOCKPROOF” felirat szolgál.

Fájó pont a 3,5 mm-es jack csatlakozó hiánya, ami könnyedén orvosolható a képen látható átalakítóval. Ha zenehallgatás közben tölteni is szeretnék a masinát, akkor szerezzünk be egy Jack USB C Adapter 2 In 1 adaptert, vagy lépjünk át a ránk erőltetett jövő világába, és újítsunk be egy vezeték nélküli fülhallgatót. A gumírozott védőborítású USB Type-C port szabványos, nem süllyesztett kivitelű.

A bal oldalra a hibrid dualSIM megoldással operáló SIM-tálca és egy programozható gomb került, amit megnyomva a kamera, nyomva tartva, egy általunk választott alkalmazás indítható. A sarkoknál lévő extra védelem jól jön, mert általában a sarkára esik a telefon. A csavarok között feszítő ,,WATERPROOF” felirat is diszkréten jelzi a készülék hovatartozását.

A hátlapon a kamera mellett elhelyezett LED villanó fényereje jó, elsődleges feladatát, ami a ,,survivor” telefonok esetében a zseblámpa funkció, prímán ellátja. Az ujjlenyomat-szenzor magas találati aránnyal dolgozik, azonban értelemszerűen a pörköltszaftos ujjunkkal próbálkozva problémák lesznek a feloldással. A hátlap láttán gyorsan beazonosítható, hogy ez bizony nem egy kerámiaborítású “gyorsan összetörök” telefon. A vízhatlan hangszóró elhelyezése nem túl szerencsés, de elég (szörnyen) hangos az asztalon fekve is.

Visszatérve a mobil méreteire, gyakorlatilag ugyan olyan vastag, mint a Gorilla Glass 6 üveg hátlapos Mi 9 védőtokban (tok nélkül azért elég nagy bátorság kell egy ilyen mobilhoz).

Hardver, szoftver

A gépházban a 16 nm-es FinFET gyártástechnológiával készült Helio P23 lecserélésre került egy P22 rendszerchipre (MT6762), amely már a TSMC 12 nm-es node-ján készül. Az alacsonyabb csíkszélesség miatt jobb az energiagazdálkodás és kisebb a hőtermelés, magyarán tovább bírja az akkumulátor és kevésbé melegszik terhelés hatására a telefon. A nyolcmagos, 2 gigahertzre skálázott, Cortex-A53-ra épülő MediaTek Helio P22 chipsetben már Big.Little koncepció továbbfejlesztésének számító CorePilot technológiát alkalmazzák, ergo mindegyik mag dolgozhat relatíve magas, 2 gigahertzes órajelen. A Helio P22 esetében különböző AI funkciók támogatottak, dedikált neurális feldolgozó ugyan nem került a fedélzetre, de képes mozgásba lendíteni azokat az alkalmazásokat, amelyek gépi tanulásra építenek. Ezt a Mediatek NeuroPilot technológiájával szabályozzák. A chip hardver alapú támogatást biztosít a gépi tanulást használó arcfeloldáshoz, az intelligens albumlétrehozáshoz, az egy kamera mellett is elérhető bokeh effekthez, vagy akár a több képkockás zajszűréshez. Ezek jól hangzanak elméletben, az összes gyártó kábítja manapság efféle okosságokkal a felhasználókat, de gyakorlatban nem igazán valósulnak meg ezek a dolgok.

A grafikus gyorsítót szerepét a Rogue architektúrát használó, Imagination Technologies által fejlesztett, PowerVR GE8329 vette át, lecserélték végre a jó öreg ARM Mali GPU-t. Rendszermemóriából 4 gigabájt LPDDR3 típusú RAM található a motorháztető alatt. A belső tárhely 64 gigabájt, ami tovább bővíthető, akár egy 128 gigabájtos kártya is beapplikálható a dual SIM-képesség feláldozásával.

A Quest átlagos használata közben a Snapdragon 855 SoC-vel felvértezett telefonom mellett sem éreztem lassúnak. A rendszersebességgel egyáltalán nem volt gond, az alkalmazásváltások is villámgyorsan, újratöltés nélkül lezajlottak. A 4 gigabájt RAM az Android gördülékeny működéséhez és 4-5 alkalmazás egyidejű kezeléséhez bőven jó az átlag usernek. Értelem szerűen romlik a helyzet akkor, ha 8-10 appot kell visszatölteni a gyorsítótárból, vagy ha a legmagasabb grafikai beállításokon próbálunk játszani az Iron Blade Tower Challengen, ami durván hardverigényes játék.

Szoftveres fronton egy tiszta, felesleges alkalmazásoktól mentes, jól optimalizált Android 9.0 Pie fut a mobilon. A Google szoftvercsomagjából nem maradt ki semmi. Amire nincs szükségünk, azt akár le is tilthatjuk, mint például a Duo, vagy a Google Play Filmek és TV. Plusz hasznos funkciókat nem integráltak a rendszerbe, gondolok itt a készülék lefordításával való némításra, a villogó vakus jelzés csörgéskor, a feloldás/zárás dupla koppintással és egyéb ínyencségek. Az arcalapú feloldás jól működött, bár én nem szeretem, nem sokat használtam.

A gyári kezelőfelület elég szegényes és csúnyácska, ezért gyorsan letöltöttem a Play Áruházból a Nova launchert. Az OutDoor Toolbox néven futó szerszámos láda, amiben iránytű, zseblámpa, vízmérték, nagyító, riasztó és egyéb hasznos kellékeket találhatóak szintén letöltésre került, hiszen ezek alap dolgok egy strapamobil esetében.

Kamerák, multimédia

A Cubot Quest hátlapján, jól védett helyen egy 12 megapixeles, Sony IMX 486 szenzor, 6 darabból álló lencsekészlettel, f/1.8 rekeszértékkel vitézkedik, kiegészítve egy 2 megapixeles kamu modullal. Az alacsony apertúra figyelemreméltó, minél alacsonyabb ez az érték, annál több fény jut a szenzorra. A dupla tónusú LED-es villanó fényereje korrekt.

Az önarcképek 8 megapixeles felbontásban, f/2.2 rekeszértékű kamerával készülhetnek, meglepően jó minőségben, segédfény azonban nem áll rendelkezésre. Szelfizés közben az  arckövetés jól működik, az arcszépítés kevésbé. Videót rögzíteni Full HD felbontásban lehetséges, 30 fps sebességgel, MPEG-4 formátumban, gyenge kép- és hangminőségben. Ajánlom az Open Camera alkalmazás letöltését, jobb minőségű képeket és videókat lehet vele lőni.

Az alábbi tesztképek születtek a hátlapi és az előlapi kamerával, a gyári kamera alkalmazással, automata módban, alapbeállításokkal.

A képek teljes méretben, valamint további képek itt láthatóak.

A mesterséges mélységélességgel (bokeh effekt) ebben az árkategóriában felesleges kínlódni, ami nem túl nagy meglepetés. Az elkészült képeknél a színek kellemesen természetesek, nem túltelítettek, a dinamika és részletesség jó, a vonalélesség sem vészes, bár azért a széleken elmosódik néhány dolog. A jól működő PDAF autofókusz is segít a vállalható fotók elkészítésében. Rossz fényviszonyok mellett a Cubot Quest gyorsan eléri a korlátokat, a képek elmosódnak, zajosodnak.

A kamera szoftver egyszerű és könnyen kezelhető. Van pár extra funkció, választhatunk a Mono, az Arcszépség, a Bokeh, az Éjszakai és Pro módok között. A Camera2 API támogatás adott, a RAW mentés azonban nem támogatott. Az érzékenységet, az expozíció-korrekciót és a sémás fehéregyensúlyt kézzel is beállíthatjuk a Pro módban. Hasznos funkció az önműködően bekapcsolódó éjszakai mód, amelyet a fentebb lévő képen a Quest felirat mellett is látható hold ikon jelez.

A hátlapon, a bal alsó sarokban felfedezhető hangszóró rács alól, átlagos minőségben és hangerővel áramlik ki a muzsika. A mono hangszórón az RDS-információk megjelenítésére képes FM-rádiót is hallgathatjuk, persze csak akkor, ha bedugtuk Jack USB C Adapter 2 In 1 adapteren keresztül a fülesünket.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Cubot Quest-ben fellelhető minden, ami szükséges a kommunikációhoz. Mindkét nanoSIM kártyán használhatjuk a 4G szolgáltatást, dual standby technológiával, azaz két számmal is a hálózaton lehet lógni, azonban hat az egyikről hívás folyik, a másik lekapcsolódik. A készülék ismeri a B20-as 800 MHz-es LTE sávot, így teljes értékűen használható hazánkban. A beszélgetési hang minősége és érthetősége a vonal minkét oldalán megfelelő.

A kétcsatornás Wi-Fi modem vételi érzékenysége jó, tökéletesen működik a hotspot és a Direct funkció. A 4.2-es verziószámú a Bluetooth kapcsolattal sem volt gond, kedvenc órámmal és BlitzWolf fejhallgatómmal remekül megértették egymást. A GPS-vevőről csak jókat tudok mondani, közel 200 kilométeres távon hiba nélkül navigált a Google Térkép online, majd offline módban. A mobil látja a GLONASS és BeiDou műholdakat is, villámgyorsan talál pozíciót, még a lakásban is. Az USB OTG-lehetőség külső tárhelyhez és egyéb perifériákhoz jön jól, amit személy szerint gyakran használok. Szenzorokkal is jól el vagyunk látva, van NFC, ami az aszfalt dzsungelekben jól jön, bár valódi terepen, erdőkben, mezőkön, hegyekben több haszna van légnyomásmérőnek és a hőmérőnek, ami kimaradt.

A hátlap alatt lévő, 4000 mAh kapacitású Lithium-Ion telep, másfél-két napig bírja vegyes használattal, mielőtt 20%-ra merülne. Egészen pontosan, a saját használati szokásaimmal, 44 óra 33 perc alatt merült 20%-ra, 5 óra 49 perc aktív kijelző használattal. A szokásos YouTube videónézős teszt alatt, 2 óra 11 perc alatt merült 10% -ra telefon. A készüléket 20-ról 100%-ra – a saját töltőjét használva – 160 perc alatt lehet feltölteni. A fenti képen látható AccuBattery Pro képernyőmentésen, a 20%-ról 94%-ra 3 óra 6 perces töltési időt hagyjuk figyelmen kívül, véletlenül nem a saját töltőjét dugtam rá.

Mit kapunk a pénzünkért?

A Cubot Quest egy valódi strapatelefon, melynek hardveres teljesítménye bőségesen elég az átlag felhasználónak, a szoftveres felülete egyszerű és jól optimalizált, valamint a multimédiás és adatkommunikációs képességekre sem lehet panasz. Hasonlóan az elődhöz, ez esetben is kevés kompromisszumot kell kötnünk, a Quest egy megbízható mobil társ lehet – és ezt akár szó szerint is érthetjük -, amely tűzön és vízen át elkísérhet.

Cubot Quest az ingyenes Priority Line szállítást választva, amely vám- és ÁFA-mentes, most 150 USA dolláros áron – ami nagyjából 43.500 forintnak felel meg – vásárolható meg.

Ár és vásárlás (most ingyenes vámmentes Priority Line szállítással):

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid