A Huawei egy másik rendszer használatát is fontolóra veszi a sajátja helyett/mellett

0

Az Egyesült Államok által deklarált tiltás miatt a Huawei a jövőben nem használhatja az Android operációs rendszert teljes egészében, illetve nem telepítheti készülékeire a Google szolgáltatásait, ezek nélkül pedig még a legvagányabb ázsiai mobil is azonnal elveszti vonzerejét a Kínán kívüli felhasználók szemében. Szerencsére a Huawei már évek óta fejleszt egy saját operációs rendszert, ami Hongmeng OS néven debütálhat még az idén. Ám az általuk alkotott rendszer mellett – esetleg helyett – a Huawei vezetői állítólag fontolóra vesznek egy másik, kevésbé ismert opciót is.

Korábbi pletykák és értesülések alapján a Huawei saját rendszere valamikor októberben jelenhet meg először nyilvánosan, viszont bizonyos források szerint a kínai vállalat egy alternatív megoldásról, a Sailfish OS-ről is tárgyal. Ha netán nem hallottál volna erről, akkor gyorsan eláruljuk, hogy egy Linux alapokon működő, ARM és x86 processzorokra egyaránt optimalizált rendszerről van szó. A fejlesztés a Jolla nevű cég munkatársainak köszönhető, akik azelőtt a Nokiának (nem HMD, hanem az igazi) dolgoztak, ők alkották meg a finnek MeeGo rendszerét is, ami a Nokia N9-en futott. Ez nem lett túl nagy siker, viszont később ebből alakult ki a részben nyílt forráskódú Sailfish OS, amit azóta is fejlesztenek.

A Sailfish OS egyelőre nem mondható széles körben elterjedtnek, ám egy Huawei kollaboráció révén hamar világhírűvé avanzsálódhat, habár a kínai cég nem teljes egészében ezt, hanem az erre épülő Aurora OS nevű orosz fejlesztésű disztribúciót használná. A Huawei vezérigazgatója, Guo Ping korábban tárgyalásokat folytatott Konstantin Noskovval az Aurora OS lehetséges felhasználásáról. Aki esetleg nem tudná, Noskov a digitális fejlődés, kommunikáció, valamint tömegmédia minisztere Oroszországban. Állítólag most is tesztelés alatt áll néhány készülék ezzel a rendszerrel, viszont semmilyen hivatalos megerősítés nem érkezett még a témát illetően, így az is lehet, hogy az egészből végül nem lesz semmi.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid