Dobhatja az energiatakarékos magokat a Snapdragon 8 Gen 4

0

Egy friss szivárgás szerint a Snapdragon 8 Gen 4 elhagyhatja az energiatakarékos magokat a CPU kiépítésből, és két nagy teljesítményű, valamint hat közepes maggal debütálhat. Ezt a koncepciót már ismerhetjük a MediaTek Dimensity 9300-nak köszönhetően, akadnak előnyei, de sajnos nem mentes a hátrányoktól sem.

Az idei Snapdragon Summit eseményen megerősítettek néhány részletet a Snapdragon 8 Gen 4 kapcsán, példának okáért a csúcskategóriás lapkakészlet lesz az első, ami egyedi Oryon CPU-magokat fog majd dologra. Digital Chat Station, az ismert és valóban megbízható információkat szállító Weibós szivárogtató valahogy betekintést nyert a Snapdragon 8 Gen 4 specifikációiba, állítása szerint a chipset a Sun kódnevet viseli, és 3 nanométeres gyártási eljárással fog készülni a TSMC műhelyeiben.

Ez még önmagában nem egy nagy kijelentés, az viszont már kicsit meredekebb, hogy a nyolcmagos processzor két nagy teljesítményű, valamint hat közepes teljesítményű Phoenix maggal lesz felszerelve, az energiahatékony magokat pedig száműzik a kiépítésből. A kis CPU magok általában energiatakarékos konstrukciók, amelyek akkor lépnek előre, amikor kevésbé erőforrásigényes feladatokat kell végrehajtani, munkájuk általában kíméli az akkumulátort. Elhagyni őket eléggé nagy újítás, még akkor is, ha az elmúlt években fokozatosan csökkentették a számukat a csúcskategóriás Snapdragon chipekben.

A tendencia a Snapdragon 8 Gen 2 chippel kezdődött, ebben négy helyett már csak három energiahatékony mag szolgált a CPU-ban, a Snapdragon 8 Gen 3 belsejében pedig már csak két ilyen mag dolgozik. A teljes váltás hátterében több ok is lehet, példának okáért a gyártó vélheti úgy, hogy az egyedi fejlesztésű magok is vannak olyan hatékonyak, mint a korábban alkalmazott kis magok.

A MediaTek Dimensity 9300 már most is hasonló kiépítéssel bír, csak teljesítménycentrikus magok dolgoznak processzorában, ami komoly számítási erőt biztosít, de mint ahogyan korábbi cikkünkből is kiderül, ezt a chipset nem tudja hosszú távon tartani. Passzív hűtés mellett – és a legtöbb nem gamer okostelefon ilyennel rendelkezik – nagyjából két perc kell ahhoz, hogy a MediaTek lapkakészlete elkezdje visszafogni a teljesítményét. Nyilván a gyártó tagadja a tesztek autentikusságát, mi mást is tehetnének? Persze, ami a MediaTeknek nem sikerült, az összejöhet a Qualcommnak, és lehet, hogy az altaluk fejlesztett chipnek nem lesznek gondjai a melegedéssel.

Forrás: Android Authority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid