Jelentősen elmaradnak a Sony Xperia 1 kamerái a konkurenciától

0

Legalábbis erre jutottak a DxOMark munkatársai, akik nemrégiben közzétették a Sony Xperia 1 kameráinak elemzését. Az általuk hozott verdikt szerint a csúcskategóriás okostelefon képrögzítő egységei egyáltalán nem teljesítenek úgy, mint a jelenlegi felsőkategóriás mezőnytől megszokott, nagyjából a Xiaomi Pocophone F1 szintjén állnak a maguk 91 pontjával.

Íme az aktuális toplista, jól látható, milyen messze van ezektől az Xperia 1. Az élen jelenleg a Note 10+ 5G áll 113 ponttal, utána pedig a P30 Pro és az S10 5G található 112 ponttal.

A Sony Xperia 1 hátlapján található triplakamerás rendszer tudja az alapokat, ám a kivitelezés hagy némi kívánnivalót maga után. A szakemberek szerint az autofókusz gyors és megbízhatóan működik, még sötétben is. A kamerák jók exponálásban és a színek is rendben vannak, ezeket tehát nem vitatták a DxOMark koponyái. Ugyanakkor az állóképeknél eléggé jól észrevehető képalkotási hibától szenvedett. Az automatikus HDR több alkalommal csődöt mondott, és a villanót is gyengébbnek ítélték a konkurens termékekhez képest. A 2x-es zoom sem állta meg a helyét 2019 legjobbjaihoz viszonyítva, és nem csupán a fókuszálással volt baj, az alacsony részletesség és a képhibák szintén sokat csökkentettek az Xperia 1 pontszámán.

Ami a videók rögzítését illeti, a készülék plusz pontokat kapott a képstabilizáció miatt, habár a textúra pontszám elég alacsony lett, így a végösszeg mindössze 84 pont lett, ami azt jelenti, hogy a mozgókép nem volt eléggé részletgazdag, még kiváló fényviszonyok között sem. A máskülönben pontos autofókusz a kelleténél többször próbál újrafókuszálni videózás közben.

Sajnos az előlapi kamera sem szerepel túl jól a DxOMark tesztjei közben, összesen 78 pontot szerzett, így csak kicsivel teljesített jobban, mint a Pixel 2. Mondjuk az olyan prominens, ám korábbi mobilokhoz képest, mint az iPhone X, a Galaxy S8 vagy a Mate 20 Pro, több pontot tudott összeszedni. Amennyiben az előlapi kamerát kizárólag fotók készítésére használják egész jól teljesít, erre 82 pontot kapott a kérdéses modul, az iPhone XS Max-szal lett azonos a teljesítmény. A csoportképek is egészen jól sikerülnek, mivel az érzékelő az arcokra fókuszál, ugyanakkor a színek renderelése megbízhatatlan, és a dinamikatartomány is alacsonynak bizonyult. Akit érdekelnek a további részletek, elolvashatja az előlapi és a hátlapi kamera tesztjét a DxOMark oldalán, angol tudás nem hátrány!

Végül fontos megjegyezni, hogy egyetlen teszteredmény vagy pontszám alapján nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, érdemes több összehasonlítást is megnézni, ha teljesebb képet szeretnél kapni.

Forrás: DxOMark via GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid