Ezért lassulhat be és merülhet gyorsabban nagyon sok Android mobil

0

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor szeretett okostelefonunk szignifikánsan veszít teljesítményéből, melegszik, ráadásul elkezd gyorsabban merülni. Vannak esetek, amikor ez egy érthető tendencia, hiszen a korral a mobilok elavulnak, akkumulátoruk elöregszik, ám bizonyos helyzetekben ez nem lehet elégséges magyarázat, pláne nem egy újabb prémium készüléknél. A legfrissebb értesülések szerint nem feltétlenül a “villanykörte összeesküvés“, hanem egy (vagy több) kapzsi hacker állhat a háttérben.

Röviden tömören: nem kizárt, hogy akinek a mobilja forrósodik, netán gyorsan merül, és a teljesítményével is gondok vannak, annak az okostelefonját feltörték, és kriptovaluta bányászatra használják. Nem áll módunkban a folyamat részletes ismertetése, de a lényeg az, hogy megszerezni egy Bitcoint vagy más kriptovalutát bonyolult számítási feladatok megoldásába kerül, amihez bizony erőteljes hardver is szükséges. De mi lenne, ha nem a saját vasam használnám erre a célra, hanem idegen okostelefonokat? Azért a többes szám, mert ehhez a melóhoz több eszköz együttes igába forgása kell, az irányítás átvétele pedig nem igényel mást, mint egy fertőzött alkalmazás telepítését.

Az ESET szakértői felfedezték, hogy a Bug Smasher nevű játék, amit nem mellesleg 1 és 5 millió közötti alkalommal töltöttek le a Google Play Áruházból, a telefontulajdonosok tudta nélkül bányászta a kriptovalutát. A folyamatra új angolszász szakszó is született: “cryptojacking”. Az elmúlt 12 hónap során egyre több olyan applikáció került napvilágra, amelyek a háttérben kriptovalutát bányásztak, természetesen a felhasználó tudta nélkül. Bár egy okostelefon hardveres teljesítménye sokkal csekélyebb, mint amire egy ilyen tevékenységhez szükség van, mégis hatalmas mennyiségű eszköz áll rendelkezésre, így együttesen használva sokkal nagyobb potenciál rejlik bennük, mint bármilyen PC-s megoldásban – tudtuk meg David Emm-től, a Kapersky Lab biztonsági kutatójától.

Forrás: Business Insider

A Google még júliusban bejelentette, hogy kitiltja az összes kriptovalutára utazó applikációt az Áruházból. Sajnálatos módon azonban a keresőóriás sem tudhatja pontosan, mely alkalmazások tartalmaznak olyan trójai falovat, aminek ez a célja. A folyamattal az a legnagyobb baj, hogy a bányászathoz szükséges számítások során egy ilyen feltört mobil akkumulátora szélsőséges esetben akár még fel is púposodhat. A legrosszabb esetben a készülék végleges használhatatlanná válása is bekövetkezhet.

A megelőzés érdekében a szakértők azt javasolják, hogy a felhasználók mindig a legfrissebb Android operációs rendszerrel működtessék készüléküket, installáljanak valamilyen vírusírtó programot, és soha ne töltsenek le harmadik féltől származó alkalmazást, aminek nem ismert száz százalékig az eredete. Mondjuk a zöld robotos rendszer fragmentáltsága miatt pont az elsőt lesz a legnehezebb megvalósítani, a második javaslat vitatható, viszont a harmadik lehetne akár egy kőbe vésett aranyszabály is mindenki számára…

Forrás: PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid