Félmillió felhasználó adatai szivárogtak ki a Google hibájából

0

Úgy látszik az idei év egyik slágertémái között előkelő helyet foglalnak el a különböző adatvédelmi botrányok, köszönhetően az olyan cégek sokszor inkorrekt magatartásának, mint a Facebook vagy a Google. A legújabb balhé a keresőóriás háza táján lobbant hatalmas lángokra, amikor kiderült, hogy közel 500 000 Google+ felhasználó személyes adataihoz lehetett hozzáférni az elmúlt két évben, egy befoltozatlan biztonsági rés miatt.

Egy szoftveres hibának köszönhetően, ami a Google+ API-jaival kapcsolatos, legalább 438 alkalmazás kapott potenciális hozzáférést a felhasználók olyan személyes adataihoz mint a nevek, születésnapok, e-mail címek, profilképek, de számos más adat mellett a fiókok tulajdonosainak foglalkozását is simán ki lehetett deríteni.

A Google álláspontja szerint nincs arra semmilyen bizonyíték, hogy visszaélés történt volna ezekkel az információkkal. A felhasználók adatai 2015-től egészen idén márciusig voltak hozzáférhetőek, aztán a keresőóriás emberei pontot tettek az ügy végére. Egy belsős dokumentum értelmében ha napvilágra hozták volna az esetet, a cég nagyobb nyilvánosságot és rivaldafényt kapott volna, mint a Facebook a Cambridge Analytica skandalum idején. Ezt pedig nyilván el akarták kerülni… A Google egyik szóvivője szerint sokat gondolkoztak azon, hogy nyilvánosságra hozzák-e a biztonsági rés létezését, ám az ügy képlékenysége, a visszaélés nem bizonyíthatósága és az érintett felhasználók pontos ismeretének hiánya miatt inkább a csendet választották.

Az egész történet végül abban csúcsosodott ki, hogy a Google bejelentette, hogy teljesen be is zárják a Google+ szolgáltatást. A közösségi alkalmazás egyébként egyáltalán nem nevezhető sikeresnek, a legutolsó statisztikák szerint az applikáció használatának ideje a belépések 90 százalékában kevesebb, mint 5 másodperc volt. A Mountain View-i tech gigász ígéretet tett arra nézve, is hogy csökkentik az adatmennyiséget, amelyhez harmadik felek és fejlesztők hozzáférhetnek az Android operációs rendszer, valamint a Gmail szolgáltatás esetében. A Google tervei szerint változni fog az applikációk engedélykérési metódusa, valamint a felhasználók sokkal nagyobb irányítást kapnak a folyamat felett.

Persze azzal, hogy a szolgáltatás meg lett szüntetve, és a keresőóriás fogadkozott, még egyáltalán nem zárult le a botrány. Mivel a vállalat nem értesítette a nyilvánosságot a jelenségről, bőven van rá esély, hogy hamarosan bíróság előtt kell felelnie a mulasztásért. A Google komoly szigorításokat és megnövelt védelmi erőfeszítéseket ígér a következő hónapokban, így reményeik szerint a felhasználók sokkal magabiztosabban élnek majd szolgáltatásaikkal, tudván, hogy személyes adataik teljes biztonságban vannak.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás
NapiDroid