FlashFish J1000 Plus hordozható akkumulátor teszt – A megbízható mobil töltőállomás

0

Az emelkedő energiaárak miatt egyre többen érzik úgy, hogy egy kicsit függetlenebbé kell válniuk a közüzemi energiaellátástól. Így nem meglepő, hogy a hordozható töltőállomások, mint modern vészhelyzeti áramfejlesztők kereslete az elmúlt időszakban óriási mértékben megnőtt.

  • FlashFish J1000 Plus Power Station megvásárlásához a BGXIFD739 kupon használatával 725,99 dollárra lesz szükségünk, ami 252 ezer forint.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

A hordozható töltőállomások – használjuk inkább az angol Power Station megnevezést – megbízható és tiszta áramforrások, amelyek jól használhatók kempingezéskor, hétvégi házakba, otthoni rezsicsökkentésre vagy vészhelyzeti tartalékként, ha az áramellátás megszűnik. Gyakorlatilag olyanok ezek, mint egy powerbank, csak sokkal nagyobb akkumulátorkapacitással, valamint az USB-A és Type-C port mellet AC (Schuko), illetve DC csatlakozóval vannak felszerelve, amely lehetővé teszi számos elektronikai eszköz töltését. A legfontosabb azonban az, hogy ezeket az eszközöket napelemről is újra lehet tölteni, vagyis korlátlan energiaforrást biztosítanak. Az életben amúgy sem kapunk semmit ingyen, csak a napsütést – Don’t Worry, Be Happy!

A nagyvilágban Power Station körökben a kategóriateremtő amerikai Jackery számít aduásznak, kis hazánkban azonban a fiatalabb és jobban nyomuló kínai márkák, mint az EcoFlow és a Bluetti örvendenek nagyobb népszerűségnek. Új tesztalanyunk gyártója, a FlashFish szintén távol-keleti, de a Jackery-vel egy időben kezdte a szakmát (OEM-ODM gyártóként) és azóta kínálnak ők is kültéri zöldenergia-megoldásokat. Akiket mélyeben érdekel – bár nem hisszük – azok a Fengjiu Group keretein belül, a Sunpow és a Gofort mellett fogják megtalálni a FlashFish-t.

A FlashFish J1000 Plus egy szép nagy színes dobozban érkezett, melyen minden lényeges információ megtalálható a benne lévő termékről. A szivacságyba burkolt töltőállomás mellett, külön fehér dobozban egy 150 wattos hálózati töltő EU dugós csatlakozóval, egy 12 V-os szivargyújtós töltő (100 wattos töltési teljesítménnyel) és MC4 csatlakozókábel lapult, 8 × 2,5 milliméteres DC csatlakozó véggel. Az angol nyelvű használati utasítás egy külön kis zacskóban lapult.

A 345 x 227 x 203 milliméteres méretekkel operáló, Jackery által jól ismert narancssárga-fekete színvilágú téglatest stabil összbenyomást kelt. A test felső részén van egy lehajtható fogantyú, ám a 8,7 kilogrammos tömege azt jelenti, hogy ez az energiatároló továbbra is mobil, de csak úgy nem lehet belevágni a hátizsákba. A készülék tetején találunk még egy 15 wattos Qi vezeték nélküli töltő padot is, ami remek.

Az előlapon 3 szekcióra bontva találjuk a ki- és bemeneti portokat a következő leosztásban:

  • a bal szélen négy darab 14V/8A DC5525 bemenet és egy 14V/8A-es szivargyújtó csatlakozó várja a csatlakozni kívánó eszközöket.
  • középen két USB QC 3.0/18W és szintén kettő Type-C PD 60W kimenet található
  • A jobb szélső részen az Anderson és a DC betáp, az előbbi 18V~23V/10A, az utóbbi pedig 12V~26V/8A teljesítménnyel, vagyis akár 208 wattal tölthető a Power Station, de a gyártó csak 150 wattos maximális töltési sebességet ad meg.

Ahogyan a japán autók kötelező tartozékával kapcsolatban a kilencvenes és kétezres évek egyik szállóigéje lett a „Szent Kvarcóra”, a műszerfali óra, úgy Power Station körökben a LED lámpa az elengedhetetlen hozzávaló. Ráadásul kettőt is kapunk belőle, elől egy kicsi, a hátoldalon pedig egy bazi nagy fényforrás szórja a fényt az éjszakába, 2-2 fokozatban állítható fényerősséggel, illetve SOS móddal megspékelve.

Az erőmű üzemeltetése gyerekjáték, minden funkció magától értetődő. A kimenetek aktiválásához elegendő egyszer megnyomni a megfelelő gombot a csatlakozók, illetve a lámpa felett. Az aktív állapotot a narancssárga gombok zöld LED-je nyugtázza vissza.

Az előlap ékessége az informatív LED-kijelző, melyen nyomon követhető az akkumulátor %-os töltöttsége, a bemeneti és az USB, a DC, az AC aljzatok valós idejű kimeneti teljesítménye, a ventilátor, illetve a lámpa bekapcsolt állapota, valamint az esetleges hibakódok. Nagyon ügyesen, 20 másodperc tétlenség esetén elhalványul a kijelző (gombnyomásra újraéled), így spórolva az energiával, ugyanakkor a kimeneteket bekapcsolva hagyja a kis butus, hiába húztuk ki belőle a feltöltött eszközt órákkal ezelőtt. A másik baki, hogy a Qi vezeték nélküli töltő és bekapcsolt LED lámpa fogyasztását nem jelzi. Az előbbit tudjuk, 15 watt, az utóbbi meg 3-5 watt lehet valószínűleg, legalábbis ezt feltételezzük, a gyári adatok hiányában. Az sem túl jó pont, hogy a kijelző láthatósága kültéren, napsütésben igencsak korlátozott.

A jobb oldalon találjuk a tiszta szinusz hullámot biztosító két darab, hagyományos EU szabványos 230 V-os váltóáram kimeneteket (Schuko aljzat). A J1000 Plus nem teljes értékű átmenő töltési lehetőséget (pass-through charging) kínál, ugyan egyszerre lehet tölteni és használni, de ez csak az USB/DC kimenetekre érvényes, az AC csatlakozókat kikapcsolja a Power Station töltésekor. 

A bal és a jobboldali oldali ventilátorrács mögött rejtőzik az erőmű két ventilátora, amelyek szükség esetén friss levegővel látják el az elektronikát és az akkumulátorcellákat. A közel 15 órás, váltakozó áramú aljzatokon keresztüli kapacitás mérés teszt alatt 15 percet forgott a ventilátor, 58 decibeles hangerővel. Hőkamerával rendszeresen csekkoltuk a gép hőmérsékletet, melegedésnek nyoma sem volt, még akkor sem, amikor a nagy wattos tesztet végeztük, közel maximális terheléssel.

A FlashFish J1000 Plus Power Station Lítium-Ion akkumulátora 252000 mAh-s kapacitást kínál 3,7 V feszültség mellett, vagy másképpen számolva 932,4 wattórát ad. Természetesen ez csak az akkumulátorcellákban meglévő kapacitás. Az üzem közbeni veszteség és a feszültségátalakítás miatt értelemszerűen kevesebb energia jut a végberendezésekhez.  Az AC kimeneten 1000 W-os névleges (állandó) és 2000 W-os (pillanatnyi) csúcsteljesítményt ad le. Egy 1800 wattos hajszárító lett próbaképp rádugva, amely ugyan elindult, de 2-3 másodperc múlva a túlterhelés elleni védelem működésbe lépett és W04 hibakóddal az AC kimeneteket letiltotta. A túlterhelés védelem – és az összes többi – tökéletesen ellátja a funkcióját. Természetesen utána alacsonyabb fokozaton már ment a hajszárítás.

A gyártó adott egy becslést, ebből a kapacitásból egy átlagos telefon 93, egy laptop 22, egy drón 10 alkalommal újratölthető, de mini hűtő is elketyeg 23 órát vagy ahogyan mi is tettük, projektort is üzemeltettünk róla sok-sok órán keresztül.

A FlashFish 1000 töltési ciklust ír elő a J1000 Plus-hoz, mielőtt az akkumulátor eléri maximális kapacitásának 80 százalékát, vagyis heti 3 feltöltéssel ez 8 év – sőt több, mert soha nem merítünk 0%-ra -, 20-ról 96%-ra való töltés 0,65 ciklusnak felel meg ugyebár.

Az akkumulátor BMS (Battery Management System), azaz az akkumulátor felügyeleti rendszere által védve van túltöltés, túláram, túlfeszültség, túlmelegedés, túlterhelés és rövidzárlat ellen is.

Ha beleszámítjuk a tetején lévő 15 wattos Qi vezeték nélküli töltőt, a J1000 Plus összesen 12 csatlakozást kínál, hogy új energiával láthassa el készülékeit. A lenti képen a FlashFish konnektoraira egy laptopot és egy turmixgépet (fincsi vaníliás protein kevergett benne) dugtunk, a Type-C PD kimenetekre egy másik laptopot és egy telefont, a QC 3.0 USB kimentekre Bluetooth hangszórókat és még a vezeték nélküli töltőpadon is szívta magába az energiát egy fülhallgató tárolódoboza.

Annak érdekében, hogy teszteljük, milyen teljesítményt kaphatunk ténylegesen a töltőállomástól, elvégeztünk egy alacsony wattos és egy nagy wattos tesztet. Előbbihez a digitális fogyasztásmérőbe egy T elosztót dugtunk, az egyik ágról egy laptop működött, a másikról pedig telefonokat, állóporszívó, fúrógép, hajvágó, szegélyvágó, elektromos fűrész akkumulátorait, valamint egy elektromos kerékpárt töltöttünk. A közel 15 órás mérés alatt állandó 10-110 wattos terhelést kapott a Power Station. A 230 V-os kimeneten keresztül 739 Wh hasznosítható kapacitást mértünk. Ez a 932,4 Wh-s gyári specifikáció 79,5% -ának felel meg, így átlagos értéket jelent, de meg kell említeni, hogy az AC üzemben lévő erőmű automatikusan kikapcsol, ha az akkumulátor töltöttsége leesik 3%-ra, ez a cellákban marad biztonsági tartalék, az akkumulátor védelmére. Azonban USB-n vagy DC módban az akkumulátor 0%-ra lemerülhet. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a csatlakoztatott teljesítmény alacsonyabb DC üzemmódban, és ezért az akkumulátorok kevésbé terheltek.

A nagy wattos teszt során egy 950 wattos intelligens asztali mosogatógépet használtunk. Ezzel 54 perc alatt sikerült lemeríteni az erőművet, ezalatt 793 Wh-t vett le az akkumulátorból, ez a megadott 932,4 Wh-s gyári kapacitás 85% -ának felel meg. Mivel közel maximális, 900-950 wattos folyamatos terhelést kapott a FlashFish J1000 Plus, a ventilátorok megállás nélkül mentek, nem volt melegedés.

Sajnos USB, illetve DC csatlakozós multiméter nem ált rendelkezésre, így az ezeken a kimeneteken lejövő valós teljesítményt nem tudtuk mérni. Mivel sokkal kisebb az átalakítás veszteség, a hasznosítható kapacitás 12 V-on és az USB portokon mindig nagyobb, mint 230 V-on. Lassabban is csökken a Power Station töltöttségé, amikor Type-C PD kimenetről van üzemeltetve a laptop, nem az AC kimenetről. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb veszteség kis teljesítményű 230 V-os fogyasztók használatakor történik.

A jelenlegi akkumulátor technológiák nagyon nem komálják a 0%-ra való merítést, de mi a teszt kedvért kétszer is megtettük, mert az ismert mondás szerint „aki mer, annál van a merőkanál”. A viccet félretéve a teljes feltöltéséhez 983 Wh-t vettünk ki az elektromos hálózatról, 6 óra alatt, a mellékelt 150 wattos hálózati töltővel. Így a töltési veszteség az 932,4 Wh-s gyári kapacitáshoz viszonyítva 50,6 Wh-t, ami hő formájában töltési veszteségként eloszlik.

A hálózati töltőn kívül a FlashFish J1000plus napelemről is tölthető, ami sokkal jobban illik a „hálózaton kívüli zöld energiaellátás” gondolatához. Ennek a töltési lehetőségnek a teszteléséhez a Astrolux FSP200 napelem panelt használtunk. A J1000plus úgynevezett MPPT vezérlővel rendelkezik, amely beállítja a feszültséget a napelem és az akkumulátor között és így a lehető legoptimálisabban szabályozza a töltőáramot.

A panel túlteljesíti a 150 wattos maximális töltési sebességet, 165-170 wattot is mértünk, amit töltésvezérlő rövid idő után vissza is vette az engedélyezett 150 wattra.

Összességében a FlashFish J1000 Plus Power Station átfogó csomagot kínál. A többnyire hangtalan működés, a számos csatlakozási lehetőség, köztük a 230 V-os aljzatok, a Qi vezeték nélküli töltőpad és a magas, 1000 wattos folyamatos teljesítmény, valamint a közel 1000 Wh kapacitás indokolja az árat. Napelemes panellel kombinálva maximális rugalmasságot és függetlenséget kínál, kiváló minőségű opció az önellátó tápellátáshoz.

Természetesen volt néhány pont, ami zavart minket. Ilyen például a kijelző (nem) láthatósága kültéren, tétlenség esetén nem kapcsolja ki a kimeneti portokat, de a legnagyobb hiba, hogy az AC kimeneteket viszont kikapcsolja a Power Station töltésekor.

Ha csendes, megbízható mobil töltőállomást keres valaki egy olyan gyártótól, aki sok éves tapasztalattal rendelkezik a töltés és akkumulátor technológia területén, akkor biztosan elégedett lesz, főleg akkor, ha felhasználja a BGXIFD537 kuponkódot.

FlashFish J1000 Plus Power Station megvásárlásához a BGXIFD739 kupon használatával 725,99 dollárra lesz szükségünk, ami 252 ezer forint.

A tesztben ajánlott Astrolux FSP200 napelem panelBGXIFD539 kuponkóddal 191,98 dollár, ami 65 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid