Wanbo TT projektor teszt – Vidd magaddal a mozit!

0

A Wanbo TT egy hordozható okosprojektor, amely Netflix-tanúsítvánnyal, natív 1080p felbontással, Widevine L1, HDR10+ és Dolby Atmos támogatással, 650 ANSI lumen fényerővel, 40-120 inch között állítható képmérettel, AI autofókusszal, valamint négyirányú trapézkorrekcióval büszkélkedhet.

  • Wanbo TT hordozható projektor megvásárlásához most az NNNWBTTPJ kuponkód használatával csak 276,68 dollárra lesz szükségünk, ami 97 ezer forint. Nem lehet kérdés, ezért az árért ajánlott a termék.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

A Wanbo egy olyan gyártó, amely a Xiaomi Youpin platformján keresztül forgalmazza termékeit. Alapvetően a gyártó nem a Xiaomi, bár a vállalatnak van némi kötődése a kínai konszernhez, ezért egyes webáruházak „Xiaomi Wanbo TT” néven hivatkoznak a termékre, ami nem teljesen helytálló.

Új tesztünkből kiderül, hogy 300 dollár alatt megéri-e a projektor a pénzét, és az is, hogy a szokásos Xiaomi minőséget kapjuk-e.

A Wanbo TT egy egyszerű fehér pakkban érkezett, amelyen a Netflix, a YouTube, a Prime Video és a Dolby Audio mellett az IF Design Award 2022 felirat – amely Európa egyik legrangosabb dizájnversenye – sejteti, hogy itt bizony valami szép és jó dolog lakik a dobozkában.

A projektor habszivacsok között lapul, alatta találjuk meg a mellé csomagolt tartozékokat. Kapunk egy hálózati adaptert, egy távirányítót – elemek nélkül – és némi leírást papír formájában. Oké, hogy ez egy hordozható projektor, nem várjuk el a HDMI kábelt, hogy azzal egy másik eszközhöz láncoljuk a gépet, de egy hordtáska és egy lencsevédő plusz pontokat ért volna az értékeléskor.

A 125,9 x 179,6 x 184 milliméteres méretekkel és 1670 grammos tömeggel rendelkező kütyü tényleg kicsi, nyugodtan elsüthetjük vele kapcsolatban a kompakt és hordozható jelzőket. Az anyagminőség, a kivitelezés és a kinézet – nem véletlen nyert formatervezési díjat – teljesen rendben van.

A ventilátor levegőkimenete a projektor elején, az üvegből készült és több réteg bevonattal ellátott lencse alatt található. A projektorok hajlamosak a vártnál hamarabb tönkre menni, ha túlmelegednek a hosszú órákon át tartó használat során, vagy ha por kerül az optikába. A Wanbo TT-ben azonban a LED, az LCD és az objektív egy teljesen zárt kamrába került, így a por oda nem jut be. A rendszer hűtéséről pedig 3 ventilátor gondoskodik, a kivetítő hőleadása nagyon hatékony, és még a hosszú használat után sem melegszik fel nagyon. Mi a 3 órás filmnézés után 46,5ºC hőmérséklet detektáltunk a hőkamerával. A ventilátor zajszintje a gyártói adatok szerint 32 dB, mi egy kicsit többet mértünk, igaz, közvetlenül a levegőkilépő nyílásnál néztük az értéket.

A Wanbo TT hátulján található a levegőbemenet és a projektor csatlakozásai. Van itt egy DC tápcsatlakozó, egy USB aljzat, ide a külső tárolókat (SSD, merevlemez, pendrive) csatlakoztathatunk, egy HDMI csatlakozó és 3,5mm-es jack csati, ahová a fejhallgatónkat dughatjuk. Az utóbbi esetében megjegyzendő, hogy a vezeték nélküli Bluetooth 5.1 kapcsolat nagyon jól működik, eszünk ágába sem jutott madzaggal a TT-hez láncolni magunkat.

A készülék tetején egyedül árválkodik a bekapcsoló gomb, a többi kezelőgombot a légegeres távirányítón fogjuk megtalálni.

Alul 4 darab kis gumitalp és egy 1/4 colos csavarmenet látható, amellyel a kivetítőt állványhoz vagy konzolhoz rögzíthetjük. Ha esetleg fejjel lefelé szeretnétek felszerelni, akkor szoftveresen meg is tudjuk fordítani a képet.

A Wanbo TT egy hordozható okosprojektor, így a beüzemelése is pofonegyszerű. Az első bekapcsolás a konyhában főzés közben, egy sima fehér falfelületre vetítve történt meg. Az eszközben lévő 9 irányú giroszkóp és mesterséges intelligencia algoritmusa pár másodperc alatt automatikusan beállítja a fókuszt és a trapézkorrekciót. Természetesen manuálisan felülbírálhatunk a távirányítóról a TT-t, de felesleges, tökéletesen bepozícionálja a képet.

Először a vetítés irányát, a régiót és a nyelvet kell kiválasztani, majd a szerződési feltételek elfogadása, a Wi-Fi hálózat és a Netflix-fiók beállítása után (kihagyhatók, ha nincs rá igény) indulhat a mozizás. Egy teljesen zárt, Linux 4.19 operációs rendszer fut a szélsebesen, és értelemszerűen baromi jól optimalizálva a Wanbo TT alatt, bár ékes nyelvünket egy picit töri, vannak vicces fordítások.

Mintegy 200 alkalmazás van előre telepítve a NetRange alkalmazásboltban, ezek nem eltávolíthatóak és harmadik féltől származó appok sem telepíthetőek. Az online streaming alkalmazások, mint a Netflix, a Prime Video vagy a YouTube, illetve a Facebook, Twitter, a Plex és a Deezer nem igényelnek bemutatást, ezek jól működnek, széles körben ismertek, a fentmaradó (ismeretlen) többit pedig csak igen kevesen fogják használni.

A Wanbo TT legnagyobb előnye – az atomstabil Linux OS – egyben a hátrányára is fordulhatna, ha nem lenne egyszerű áthidaló megoldás a korlátok kiküszöbölésére. Amikor két zárt – korlátolt – rendszer, mint a TT-n lévő és az iPad, illetve az iPhone telefonokon futó iOS próbál kapcsolatba lépni, akkor az igen nehézkes. Nincs vezeték nélküli képernyőtükrözés, csak Lightning-HDMI kábelen keresztül fog összejönni a művelet. Ne keljen már vezetékeket dugdosnunk 2023-ban.

Android rendszerű telefonokon gond nélkül megy a Screencast, vagyis a vezeték nélküli képernyőmegosztás.

Hibára akkor futunk, ha más streaming szolgáltató kínálatát, például az HBO Max, a SkyShowtime, vagy TV adást, mint a Tarr Mobil vagy a Telekom TV GO adását szeretnénk nézni. Ezek a plusz alkalmazások nem tölthetőek le, ugyan telefonról át lehet őket tükrözni, de nem fognak képet vagy hangot adni. Kipróbáltuk az alkalmazások képernyőtükrözését egy Samsung, illetve LG TV-n, a Tarr Mobil, a Telekom TV GO és HBO Max esetében is csak hangot vitt át képet nem. Vagyis az ezek az alkalmazások le vannak védve, nem a projektor hibája, más eszközön sem fognak menni. A telepített böngészőn, az Open Browser-en keresztül az internetes felületről belépve sem fognak működni az imént említett alkalmazások. Szerencsére az F1 aktuális futamát, az M4 Sport élő adását, a telefonról tükrözve simán lehet nézni, így már 3 méteres képátlón élveztük a futamot.

Számítógépről a „Csatlakozás vezeték nélküli megjelenítőeszközhöz” opcióval minden gond megoldódik, tökéletesen futnak a már említett – és a nem említett – streaming és TV szolgáltatók tartalmai. Plusz opció, és talán a legegyszerűbb, ha használhatunk Xiaomi TV Sticket vagy Google Chromecastot a projektoron keresztüli mindenféle streaminghez.

Szoftveres részről még meg kell említeni a bemenet választót, ahol kiválaszthatjuk a HDMI, illetve a USB csatlakozót.

Az előbbiről az X-Box-on játszottunk – nem próbáltuk, de a leírás szerint PlayStation 4 és PS5 is megy – az utóbbiról pedig külső SSD-ről néztünk filmeket.

A gépházban TV-Box, illetve projektorokhoz fejlesztett, vadonatúj MediaTek MT9266 Quad Core SOC zümmög, kiegészítve HDR10-et támogató Mali G31 MP2 GPU-val. Ehhez tartozik még 1 GB DDR4 RAM és 8 GB eMMC tárhely. Android rendszer vagy Android TV alatt ez a specifikáció kevésnek tűnik, de Linux alatt ez bivaly erős konfiguráció.

A projektor támogatja a kétsávos Wi-Fi-t és a Bluetooth 5.1 szabványt. Rendelkezik Widevine L1-es tanúsítvánnyal, támogatja a Netflix 4K tartalmait, de mivel natív felbontása 1080p, ezért a 4K tartalmakat visszaskálázza Full HD-re.

Következő körben a konyha után bevittük a projektort az egyik szobába. Itt nagyobb hely állt rendelkezésre, a képátló is szépen megnőtt. A vetített kép 40 és 120 inch között lehet attól függően, hogy 1,11 méter és 3,33 méter között miként választjuk meg a vetítési távolságot.

A kertbe is kivittük a projektort, a garázs falára vetítettünk, nem akartunk hosszabbító kábellel vesződni, ezért áramforrásként hordozható töltőállomást használtunk. A körülmények nem voltak ideálisak, hideg volt és az eső lába is lógott. A tacsi kutyusunk élvezte a legjobban, bár nem igazán értette eleinte, hogy miként kerültek az idegen emberek és állatok a falra.

A projektor LCD vetítési technológiát használ, a fényforrást pedig egy LED szolgáltatja, amelynek 20 000 óra az élettartama. A Wanbo TT fényereje 650 ANSI lumen, vagyis nem világosabb helyiségekhez való kivetítő! Egy enyhén elsötétített szobában (minél sötétebb, annál jobb) a kép nagyszerű, és abszolút alkalmas a mozi kiváltására!

Felkapcsolt villanynál ilyen képet ad:

Sötét szobában pedig ilyet:

Mi 3,2 méteres távolságra raktuk a TT-t, így 3 méteres képátlót produkált, ami 16:9-es képarány mellett 119,5 hüvelykes vetített képet jelentett. Nagyon jól működött az automatikus trapézkorrekció és AI által vezérelt fókusz, még állványra sem kell tenni, csak kiraktuk egy asztalra, és egy vékony könyvet tettünk az első két lába alá.

Trapézkorrekcióra akkor van szükség, ha projektort nem pont a vászonnal szemben helyezzük, és ezáltal torzulna a vetített kép. Ennél a készüléknél a bal és jobb korrekció maximális szöge 30 fok, a függőleges korrekciós szög pedig legfeljebb 45 fok lehet.

Szuper, hogy Full HD felbontásunk van HDR10+ támogatással, a projektor valóban éles képet és nagyon jó színeket ad. A kontraszt jó és a fényerő is megfelelő, de ez utóbbit azért nem szabad túlbecsülni.

A készülék rendelkezik 2×5 wattos, sztereó hangszórókkal, Dolby Atmos és 360°-os térhangzással. A hangminőség pont olyan, mint ahogyan a 3-400 ezer forintos TV-k esetében az megszoktuk, egy olcsóbb Bluetooth hangszóró bőven agyonveri minden téren.

A Xiaomi ökoszisztémájához tartozó Wanbo hozza a márkától elvártakat. Egy kompakt, minden az egyben projektor, ami alatt azt értjük, hogy nem kell más eszközt csatlakoztatni (mivel van Netflix, Prime, YouTube stb.), és még hangszórót sem kell rákötni, hiszen két 5 W-os hangszóró van beépítve. További pluszpontok járnak a 4 pontos trapéztorzítás korrekcióért, az AI által vezérelt fókuszért, az 1080p natív felbontásért, a Widevine L1-es tanúsítványért, a 650 ANSI lumenes fényerőért és a HDR10+ támogatásért. Ha hordozható projektort keres valaki az esti mozizáshoz a teraszon, a kertben, vagy kis projektort a hálószobába, akkor jó választás lesz ez a kis gyönyörűség.

Abban az esetben, ha nem elégszünk meg a beépített alkalmazásokkal, akkor hátrányként említhető a zárt Linux OS, amúgy meg inkább hatalmas előny. Plusz eszközzel, laptop, TV-Box, Xiaomi TV Stick vagy Google Chromecast meg úgyis minden TV és streaming szolgáltató műsora nézhető. Egy HDMI kábel és egy lencsevédő viszont még beleférhetett volna a csomagba.

Wanbo TT hordozható projektor megvásárlásához most az NNNWBTTPJ kuponkód használatával csak 276,68 dollárra lesz szükségünk, ami 97 ezer forint. Nem lehet kérdés, ezért az árért ajánlott a termék.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid