A Google keresőben már dúdolással is lehet dalra keresni

0

Újabb elképesztően király funkcióval gyarapodott a Google keresés eszköztára telefonon, ami immáron azt is lehetővé teszi, hogy egy adott zenei alkotásra a dallama alapján keressünk rá. A Shazam és a többi hasonló applikáció elve teljesen egyszerű, hiszen egy adott dalt a kiragadott részlet alapján azonosítanak, a Google új funkciója viszont már egy elfütyült, eldúdolt dallam alapján is kitalálja, hogy mi az a nóta, ami már órák, napok vagy hetek óta a fejünkben van, de nem bírunk rájönni, hogy melyik az.

A funkció a “Hum To Search” nevet viseli, és pokoli egyszerűen működik. Miután aktiváltuk a Google keresőt, hangalapú keresést követően annyit kell mondani a telefonnak vagy tabletnek, hogy “What is this song” – egyelőre sajnos magyarul a dolog nem működik -, és ezt követően el kell dúdolni, fütyülni, énekelni az adott részletet, dallamot, amire emlékszünk a számból. Ezt követően a Google megkísérli kitalálni, hogy mire is gondoltunk, és miután mi magunk is kipróbáltuk, kijelenthetjük: egészen hatékonyan hajtja végre a feladatot.

Final Countdown, Show Must Go On, Smoke On The Water, Iron Man – szinte azonnal felismerte ezeket a klasszikus rock slágereket, míg mondjuk Michael Jackson Beat It-jét már többször el kellett neki ismételni, mire sikerült azonosítania. Mivel fütyülni nem tudok, kénytelen voltam dúdolni, de a mágia akkor is működik, ha mondjuk pár sorra emlékeztek a refrénből, és azt énekelitek el a telefonnak. Keresést követően arról is kapunk egy százalékos arányú eredményt, hogy mennyire hasonlított, mennyire egyezett az általunk dúdolt verzió az eredeti dallal. Nyilván minél kevésbé vagyunk hamisak, annál nagyobb lesz az egyezés, és a keresőmotor annál könnyebben találja meg a keresett dalt.

Az alkalmazás egyébként igyekszik biztosra menni, ezért nem csak egy, hanem több találatot is prezentál számunkra, amelyek között remélhetően ott lesz az általunk dünnyögött sláger. Persze nyilvánvalóan olyan is előfordul, hogy a találatok között nem szerepel a keresett dal, ilyenkor érdemes újra próbálkozni, ugyanakkor az is megtörténhet, hogy egyáltalán nem sikerül a keresés. A Super Mario Bros témáját, az AC/DC Back In Black-jét az sehogy sem akarta felismerni, de mindenkit megnyugtatok, a Careless Whispert még a leghamisabban is be fogja tudni azonosítani. Igen, az szaxis intró alapján… (szegény környékbeli kutyák…)

A Google állítása alapján a gépi tanulásra épülő algoritmus a hangokat szám alapú sorrenddé alakítja, amelyeket ezután különböző dallamokhoz illeszt, és megpróbálja megtalálni azt, ami a legközelebb áll a bevitt adatokhoz. Az algoritmust többféle módon “edzették” a feladatra, valódi emberek dúdolásával, fütyülésével és éneklésével tanították. A Google algoritmusa képes különválasztani a hangszereket, valamint az énekes hangjának hangerejét és hangszínét annak érdekében, hogy a dalkeresés folyamatában a tényleges numerikus sorrendre támaszkodhasson.

A funkció már él, elérhető Android és iOS operációs rendszereken egyaránt, és több, mint 20 nyelvet támogat, sajnos a magyar nincs köztük, így, mint ahogyan fentebb írtam, az utasítást kénytelenek leszünk angolul, vagy valamely más támogatott nyelven kiadni keresés előtt.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid