A Google Play Áruház rejteni fogja a régebbi alkalmazásokat

0

A Google már egy ideje igyekszik megtenni mindent azért, hogy a Play Áruház az egyik legbiztonságosabb alkalmazásbolt legyen. Ennek érdekében hamarosan rejteni fogják azokat a régebbi, esetenként a fejlesztői által is magára hagyott alkalmazásokat, amelyek nem felelnek meg a legújabb követelményeknek, irányelveknek. Az újítás még az idén életbe lép.

Valószínűleg nem mindenki tudja, de a keresőóriás megköveteli, hogy az alkalmazások és azok frissítései olyan API-t célozzanak meg, amely legfeljebb egy verzióval marad el a legújabbtól. Mondanunk sem kell, hogy egy rakat olyan applikáció van, amelyek már évek óta nem kaptak frissítést. Ezeket az alkalmazásokat nem fogja eltávolítani a Google, de nagy valószínűséggel nem is fogunk velük túl gyakran találkozni. Még ebben az évben bevezetésre kerül az, hogy a több, mint két API-verziós lemaradásban lévő alkalmazások eltűnnek a keresési eredmények közül, és telepíteni sem lehet majd őket. Jó hír egyébként, hogy a Google szerint a legtöbb app megfelel ezeknek az előírásoknak, a javukat tehát nem fogja érinteni ez az intézkedés.

A korábban megvásárolt vagy telepített alkalmazások a változás után is láthatók maradnak, az intézkedés elsősorban az új felhasználókat igyekszik védeni a régebbi, elavult szoftverektől. Ezenkívül azok a felhasználók, akik egy korábbi Android verziót futtató eszközt használnak szintén látni fogják a régebbi applikációkat. Például egy Android 9 Pie operációs rendszert (API 28) futtató telefonon a jövőben is láthatók lesznek az API 28-at célzó alkalmazások, ha viszont valaki 10-es vagy annál újabb verziót használ, számára ugyanezek az alkalmazások el lesznek rejtve. (A jelenlegi Android 12 már 31-es API szinten van.)

A Google szerint az újítást az az elvárás indokolja, hogy ha valaki az Android aktuális verzióját használja, működjenek számára a fejlett biztonsági funkciók. A régebbi API-szinten álló appok a legtöbb ilyet figyelmen kívül hagyják. Ráadásul azokat az alkalmazásokat, amelyeket már lassan egy évtizede nem frissítettek, jelenleg már kifejezetten veszélyes lehet futtatni. Az elavult alkalmazásokat rejtő intézkedés 2022. november 1-jén lép életbe. Tehát így a fejlesztőknek lesz ideje arra, hogy az alkalmazásaikat az elvárásoknak megfelelően átalakítsák. Ugyanakkor a legtöbb érintett applikáció az úgynevezett “abandonware” kategóriába esik, ezek olyan programok, amelyeket a készítői magukra hagytak, így aztán jó eséllyel ezek végleg el fognak tűnni a látható és telepíthető appok listájáról, a feledés örök homályába.

Forrás: AndroidPolice

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid