A Google-t azzal vádolják, hogy elrejti az adatvédelmi beállításokat a felhasználók elől

0

A legújabb hírek szerint a Google-t azzal vádolják, hogy elrejti az adatvédelmi beállításokat az okostelefonok felhasználói elől. A nemrégiben napvilágra került dokumentumok azt állítják, hogy a keresőóriás telefongyártókra és alkalmazásfejlesztőkre egyaránt nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy azok segítsék ebben a gyakorlatban.

A Google belsős levelezéséből az derült ki, hogy igyekeztek megnehezíteni a telefon felhasználók számára, hogy azok megtarthassák maguknak a helymeghatározási adataikat. Az értesülések forrása a Business Insider, szerintük a leleplező dokumentumokat egy a tavaly májusban Mark Brnovich arizonai főállamügyész által indított per részeként nyújtották be a bíróságnak. A vádak szerint a Google a felhasználók beleegyezése nélkül, illegálisan gyűjtött helyadatokat a mobilokon keresztül.

A dokumentumokból állítólag az is kiderül, hogy a Google még akkor is gyűjtötte ezeket az adatokat, amikor a felhasználók kikapcsolták a helymegosztást, ráadásul az adatvédelmi beállításokat is elrejtették a felületen belül. A Business Insider szerint a per mellékleteiből az is napvilágra került, hogy a keresőóriás a partnereire, vagyis a telefongyártókra és a fejlesztőkre egyaránt nyomást gyakorolt, hogy azok is tegyék nehezen megtalálhatóvá az adatvédelemmel kapcsolatos beállításokat a saját felhasználói felületeiken és alkalmazásaikon belül.

Az adatvédelmi beállításokat könnyen elérhetővé tévő Android verziók tesztelése során a vállalat állítólag problémának tekintette azt, amikor a felhasználók éltek a lehetőséggel, és maguk döntöttek személyes adataik sorsáról. A Google a “gondot” úgy oldotta meg, hogy nehezített a szükséges beállítások elérhetőségén.

A perhez mellékelt szerkesztés nélküli dokumentumokból kiderült továbbá, hogy a Google milyen sokféleképpen volt képes a felhasználók helymeghatározási adatainak gyűjtésére, beleértve bizonyos extra engedélyeket, amelyek különböző harmadik féltől származó alkalmazások használatához voltak szükségesek. Jack Menzel, a Google Térkép fejlesztését felügyelő korábbi alelnök állítólag azt vallotta, hogy a keresőóriás csak akkor nem tudná kideríteni egy felhasználó otthoni vagy munkahelyi címét, ha az illető szándékosan tévesztené meg a Google-t azzal, hogy ezekhez a címekhez véletlenszerű helyeket társítana.

A vádakra hivatalosan reagált a Google is, a The Verge-nek küldött elektronikus levél formájában. Az emailben tagadják a vádakat, amelyeket a versenytársak próbálkozásának tekintenek arra, hogy félremagyarázzák szolgáltatásaik mibenlétét.

Forrás: TechRadar

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid