Hajlítható, hologramos okostelefont készítettek

0

A jövő szépen, finoman, de annál határozottabban kopogtat az ajtónkon. Bár még a repülő autók, teleportációs kamrák ideje nem jött el, a sci-fi történetekből ismert találmányok egy részének már létezik működőképes prototípusa. A Queen’s University kutatói megalkották a világ első hajlítható “hologramos” okostelefonját, a HoloFlex-et, újabb technikai csodát adva ezen tárgyak sorához. 

Vélhetően nem mindenki izgul rá a tudományos rizsára, mindenesetre megpróbáljuk legalább közelítőleg leírni, miről is van szó. A HoloFlex megjelenítőjének nem éppen acélos a felbontása, egyelőre csak 160×104 pixelt mozgat, szóval valami hasonlóra lehet számítani, mint azoknál a régi 3D-s képeslapoknál, matricáknál.

HoloFlex-smartphone (1)

A képernyő teljesen flexibilis, aminek a segítségével a megjelenített 3D-s tárgyat bármely szögből megfigyelhetjük. A hatás létrehozásáért egy hajlékony, OLED technológiát használó érintőkijelző felel, amelyben a pixelek “mikrolencse” elrendezésben találhatók, összesen több mint 16.000 apró halszem lencsével.

HoloFlex-smartphone

A képeket 12 pixel széles körkörös blokkokba rendereli a megjelenítő, ami így teljes rálátást biztosít egy adott 3D-s modellre, több látószögből is. A flexibilitást egy különleges szenzor szabályozza, ami reagál az objektumok mozgására.

A 3D-s hatás természetesen szabad szemmel (szemüveg nélkül) élvezhető, és egyszerre több szemlélővel is működik, hiszen nem a fej követésével érik el a különleges képet.

Mivel roppant bonyolult grafikai számítások vannak a háttérben, így nem is csoda, hogy a készülék megalkotásakor egy Qualcomm Snapdragon 810-es lapkát, illetve annak Adreno 430-as GPU-ját használták fel a kutatók.

HoloFlex-smartphone (2)

A kütyü legérdekesebb vonása a holografikus telefonálás lehet, ám nyilván ehhez a technológiának még rengeteget kell fejlődnie. Mindenesetre a tudósok mutattak egy jó irányt, hogyan lehetne újra valóban érdekessé tenni az okostelefonokat. Remélhetőleg az olyan hatalmas gyártók, mint a Samsung vagy az Apple, levonják majd a megfelelő következtetéseket.

Az alábbi videón remekül látszik, hogy miről is van szó:

PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid