A hamisított chipek terjedéséhez vezethet a globális chiphiány

0

A globális chiphiány jelenségéről valószínűleg már mindenki hallott, az autóipartól kezdve a szórakoztató elektronika világáig mindenütt érezteti a hatását. Az elemzők szerint 2022-nél hamarabb nem érdemes a helyzet javulására számítani, és egy friss jelentés újabb veszélyekre hívja fel a figyelmet. A ZDNet azt állítja, a hiány arra kényszerítheti a vállalatokat, hogy olyan gyártóktól rendeljenek komponenseket, amelyek nem biztos, hogy átmennének egy esetleg minőségellenőrzésen. 

A fentebb említett jelenség nem csupán minőségi, de biztonsági veszélyeket is hordoz magában, és magával hozhatja a hamisított chipkészletek számának növekedését. A jelentésben Diganta Das, a CALCE hamisított elektronikával foglakozó kutatóját is megszólaltatták, aki szerint ha egy gyártónak a következő hétre le kell rendelnie mondjuk 5000 komponenst, vagy különben leáll a gyártósor, az arra kényszerítheti az adott céget, hogy alternatív források után nézzen. Ilyen esetben csökkenhet az éberség, nem lesznek betartva a szabályozások az ellenőrzési és tesztelési folyamatok során, amiből idővel probléma lehet.

Az cseppet sem újdonság, hogy léteznek hamis chipeket gyártó cégek, ám ha hozzájuk fordulnak a gyártók, annak akár súlyos következményei lehetnek. Nem csupán a kétes minőség és teljesítmény miatt kell aggódni, de ott vannak a kiberbiztonsági aggályok is. Az adatlopás lehetősége mellett akár életeket is veszélyeztethetnek a hamis chipek, főleg, ha olyan eszközökben használják őket, mint az intelligens otthonok alkotóelemei, vagy az autók.

Rangosabb, nevesebb vállalatok esetében ez nem jelenthet gondot, az ilyenek esetében szinte kizárt, hogy kétes alkatrész-források után nyúlnának, ám a kisebb cégeknél igenis valós lehet a fenyegetés, mivel a jelenlegi válságos helyzetben a hangsúlyt a minőség helyett a profitra helyezhetik. A jelentés szerint hamarosan többet tudhatunk meg a hamis chipekkel kapcsolatos helyzetről. A gond csak az, hogy már most is óriási késések vannak a gyártósorokon a lapkakészlet hiány miatt, így nem biztos, hogy képesek leszünk ellenőrizni az adott alkatrészek eredetiségét – tétre hozzá a szakértő.

Forrás: GizChina 

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid