Hat különálló cégre osztják az Alibabát

0

Az Alibaba Group azt tervezi, hogy hat különálló részlegre válik szét – közölte a vállalat a Reuters munkatársaival. A különálló vállalati entitások tőkebevonásra és tőzsdei bevezetésre törekszenek majd, amelyet az tesz lehetővé, hogy kínai hatóságok enyhítettek a magánvállalkozásokkal szembeni szigorú szabályozásokon.

Az átszervezést követően a vállalat hat különálló szervezetre válik szét. A Cloud Intelligence Group felhőalapú technológiákkal és szolgáltatásokkal foglalkozik, a Taobao Tmall Commerce Group a helyi piacon kínál majd online kereskedelmi szolgáltatásokat, a Local Services Group szállítási szolgáltatásokért fog felelni, a Cainiao Smart Logistics Group területe pedig a logisztika lesz. Az AliExpress irányítását ezentúl a Global Digital Commerce Group végzi majd, a Digital Media and Entertainment Group pedig a mozgóképes és webes szolgáltatások mellett a gamingre fog fókuszálni.

A bejelentés egy nappal azután történt, hogy a cég alapítója, Jack Ma visszatért Kínába, ami a kormány magánvállalkozásokkal szembeni új, enyhébb hozzáállására utal. Az Alibaba az elmúlt két évben komoly ellenőrzések folyamatos kereszttüzébe került a helyi hatóságok részéről, de ez mostantól enyhülni fog.

Jack Ma, a vállalat társalapítója

Daniel Zhang vezérigazgató a kollégáknak címzett levelében azt írta, hogy szeretnék a szervezetet agilisabbá tenni, lerövidíteni a döntéshozatali folyamatokat, és úgy általában véve gyorsabbá tenni a vállalat működését. Az elnök-vezérigazgatói posztot továbbra is ő fogja betölteni az Alibaba Group élén, ami mostantól az anyavállalat feladatát látja el.

Mind a hat alárendelt üzleti egységnek lesz egy saját vezérigazgatója és igazgatótanácsa, amelyek az ernyőcégen kívül is képesek lesznek tőkét bevonni. Az egyetlen kivétel a Taobao Tmall Commerce Group, amely teljes egészében az Alibaba Group tulajdonában marad.

A szakértők szerint az Alibaba fejesei ezzel az egész átszervezéssel az amerikai szabályozó hatóságok és a nemzetközi befektetők felé szeretnének nyitni. Azt az üzenetet óhajtják közvetíteni, hogy Kína technológiai szigorának vége, a magáncégekre pedig ezentúl sokkal kisebb befolyással bírnak majd a kormányzati erők.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid