Hivatalos a Google Pixel 5 és a Pixel 4a 5G

0

A Google Pixel telefonok kvázi megérkeztek az 5G korszakba, a keresőóriás két friss készüléke támogatja a legújabb hálózati szabványt, és természetesen Android 11 operációs rendszerrel debütáltak. Ismerjük meg a Google Pixel 5-öt és a Google Pixel 4a 5G-t!

Google Pixel 5

Idén a Google Pixel 5 nem kap XL változatot, habár ezt a szerepet mondhatni a másik most bemutatott készülék valamelyest azért igyekszik betölteni, de ne szaladjunk előre! A két készülék közül ez mondható a prémiumabb ajánlatnak, habár ebben sem dolgozik csúcskategóriás lapkakészlet. Ugyanakkor azt nem lehetne mondani még véletlenül sem, hogy a Snapdragon 765G-ben ne volna kellő mennyiségű nyers erő, 8 GB RAM-mal és 128 GB belső tárhellyel kiegészítve pedig egészen időtállónak tűnik. A lapka mellé X52 modem jár, ami természetesen 5G kompatibilis, ezen kívül még említést érdemel a Wi-Fi 5 modul, az NFC chip, valamint az USB-C port.

Ami a kamerakészletet illeti, történt egy eléggé furcsa változás, a korábbi modellnek ugyanis telefotó kamerája volt, amelyet most jelen esetben egy 16 megapixeles ultraszéles látószögű f/2,2 rekeszértékű szenzor vált. Ha valaki zoomolni szeretne, annak ott lesz a 12,2 megapixeles elsődleges képrögzítő egység, amelyet a Google mesterséges intelligenciára épülő algoritmusa segít. A szenzor nem rendelkezik különösebben nagy képpontokkal, ami az éjszakai képekhez, sem nagy felbontással, ami a veszteség nélküli digitális zoomhoz szükséges, a keresőóriás ezeket a hiányosságokat szoftveres megoldások révén igyekszik pótolni. Ami még mindenképpen említést érdemel, az az f/1,7 apertúra, valamint az optikai képstabilizátor. Habár a telefon belsejében nem 800-as szériához tartozó Snapdragon lapkakészlet teljesít szolgálatot, ezek az első Google Pixel mobilok, amelyek képesek 4K felbontásban, 60 képkockával másodpercenként rögzíteni a mozgóképet.

A készülék OLED kijelzője kereken 6 hüvelykes, a felbontás Full HD+, a képfrissítési ráta pedig 90 Hz. Amiről még nem beszéltünk, az az akkumulátor, ami 4080 mAh kapacitású, és támogatja a 18 wattos gyorstöltést. A Google Pixel 5 külső borítása ellenáll a víznek és a pornak, mégpedig az IP68 besorolásnak megfelelően. Ami az anyaghasználatot illeti, a borítás újrahasznosított alumíniumból van, amelyet egy spéci textúrával is elláttak, így a készüléknek jobb a fogása és kevésbé gyűjti az ujjlenyomatot. Apropó ujjlenyomat, a témába vágó biometrikus érzékelő a készülék hátoldalán található, szóval egy nagy visszatérésnek vagyunk szemtanúi, mert az előző generáció kizárólag arcfelismerésre hagyatkozott, ha a tulajdonost kellett azonosítani. Az okostelefon előrendelése október 15-én kezdődik, az első körben összesen kilenc országban lehet majd beszerezni. A telefon 700 dolláros vagy 630 eurós (~255 ezer Ft-os) áron lesz kapható, nálunk Európában a németek, a franciák és az írek juthatnak hozzá elsőként, a britekkel egyetemben.

Google Pixel 4a 5G

A készülékre tekinthetünk afféle XL pótlék gyanánt, ami vonzóvá teheti azoknak, akiknek a Google Pixel 5 netán túl kicsi volna. Azért a telefon nem olyan sokkal nagyobb, a megjelenítő 6,2 hüvelykes, a gyártás során OLED panelt használtak, a képfrissítés pedig “mezei” 60 Hz-es. A mobil nem csupán nagyobb, de erősebb is, mint a 4a, sőt, igazából ugyanaz a Snapdragon 765G lapkakészlet dolgozik a burkolata alatt, ami a Google Pixel 5 belsejében is húzza az igát. A készülék némileg kevesebb operatív memóriát kap, be kell érni 6 GB RAM-mal, ám a belső tárhely ugyanakkora, 128 GB nem bővíthető háttértár tartozik a hardverhez.

A Google Pixel 4a 5G kamerarendszere lényegében ugyanolyan, az elsődleges érzékelő egy 12,2 megapixeles modul, amelyet egy 16 megapixeles ultraszéles látószögű egység egészít ki. Az előlapi kamera felbontása 8 megapixel, az elhelyezését pedig a szokásos kivágásban oldották meg.

Mi az? A Google Pixel 5-nek nincs, ennek a készüléknek viszont van? A helyes válasz: a fülhallgató kimenet, aminek biztosan sokan fognak örülni. Az viszont nagyon érdekes, hogy hiába nagyobb a mobil, az akkumulátor valamivel kisebb, mindössze 3800 mAh-s, viszont ugyanúgy támogatja a 18 wattos gyorstöltést, ám a vezeték nélküli töltőket el kell felejtenünk.

Az okostelefon külső burkolata polikarbonátból készült, és sajnálatos módon semmilyen ellenállással nem rendelkezik az elemekkel szemben. Még valami: a hátoldalra ugyanúgy szereltek egy ujjlenyomat-olvasót.

A Google Pixel 4a 5G előrendelése már a mai napon megkezdődött, a telefont 500 dollárért illetve ugyanennyi euróért (~182 ezer Ft) vesztegetik majd, az első példányokat november 19-én vehetik kézbe a megrendelők. Akik már most előrendelik a készüléket, egy pár vezeték nélküli fülhallgatót kapnak ajándékba a Bose jóvoltából.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid