Megérkeztek a Huawei új MatePad Pro táblagépei és a MatePad 11

0

Hivatalosan is útjára indult a Huawei által fejlesztett Harmony OS rendszer, de nem csupán szoftveres, hanem hardveres bejelentések is voltak. A kínai gyártó többek között leleplezte vadonatúj táblagépeit. Az egyik a MatePad Pro 12.6, ami a komolyabb Samsung Galaxy Tab S szériás és Apple iPad Pro masináknak állít konkurenciát, a másik a 10,8 colos Pro modell, ami Snapdragon 870 chipsettel érkezett, míg a MatePad 11 egy olcsóbb, diákoknak szánt készülék, korábbi csúcshardverrel, ami azért még mindig hasít.

Huawei MatePad Pro 12.6 és 10.8

Az új tabletekkel végre élvezhetjük a Harmony OS rendszer újdonságait, amelyek egy része a multitaszkingot erősíti, hiszen nem csupán egy ikonokkal borított kezdőképernyőt kapunk, hanem egy szinte asztali számítógépeket idéző felületet, alul Mac OS-re hajazó dockkal és widgetekkel. A teljes rendszerre érvényes továbbfejlesztett egér támogatással, valamint az alkalmazásokba való élő betekintéssel igyekeztek még hatékonyabbá tenni a szoftvert, ami ezek által még jobban emlékeztet bennünket egy asztali ökoszisztémára.

Amennyiben van egy Huawei márkájú okostelefon a birtokunkban, akkor simán meg lehet jeleníteni annak kijelzőjét a tableteken, illetve könnyen át tudunk helyezni fájlokat egyszerű drag and drop műveletek révén. Hívásokat is fogadhatunk, illetve szöveges üzeneteket is küldhetünk a táblagépeken, ha azok összeköttetésben állnak az adott mobillal.

Ez nem teljesen új funkció, most viszont egy kicsit többre is képes ez a bizonyos képernyőtükrözés. Huawei márkájú laptopok mellé bármelyik tabletet használhatjuk másodlagos képernyő gyanánt, illetve digitális rajztábla is lehet belőlük, amikor Photoshop-szerű applikációkban dolgozunk.

Most, hogy beszéltünk pár szót a tabletek szoftveréről, ismerkedjünk meg a hardveres jellemzőkkel. Mint ahogyan a névből ki lehetett találni, a MatePad Pro 12.6 egy 12,6 hüvelykes OLED képernyővel bír, ami összesen 2560 x 1600 pixeles felbontással rendelkezik, ám csupán a hagyományos 60 Hz-es képfrissítési rátát kínálja. A 10,8 hüvelykes változat IPS LCD panellel bír, és a nagyobb géppel ellentétben 120 Hz-es megjelenítésre képes, azonos felbontás mellett. Az előlapi kamera az oldalsó kereten van, ez a kialakítás is inkább a laptopokhoz teszi hasonlatossá az újdonságokat. A tabletek mindegyike rendelkezik összesen nyolc hangszóróval és négy mikrofonnal, előbbieket a Harman/Kardon csapata hangolta. A mikrofonok, ha hihetünk a gyártónak, képesek akár 5 méter távolságról is venni a hangot, szóval a gépek ideálisak lesznek konferenciahívások lebonyolításához.

A nagyobb modell belsejében Kirin 9000E lapkakészlet végzi a számításokat, míg a kisebb készülékben Qualcomm Snapdragon 870 zakatol. Mindkét masina 8 GB RAM-ot, valamint választásunktól függően 128 vagy 256 GB háttértárat kínál. A tabletek hátoldalán összesen három képrögzítő egység található egy 3D mélységérzékelővel kiegészítve.

A gyártói leírások szerint a Huawei MatePad Pro 12.6 belsejében lévő 10 000 mAh kapacitású akkumulátor vegyes felhasználás esetén nagyjából 14 órányi üzemidőt képes biztosítani egyetlen feltöltéssel. A telep támogatja a 40 wattos kábeles, a 27 wattos vezeték nélküli, valamint a 10 wattos fordított vezeték nélküli töltést. A 10,8 colos tablet belsejében egy 7250 mAh-s aksi található. A tabletek mindegyike támogatja a gyártó új M-Pencil tollát, és lehet melléjük választani egy mágnesesen csatlakoztatható billentyűzetet is. Az új tabletek elérhetőek lesznek majd szürke, fekete, zöld és fehér árnyalatokban. Egyelőre csak a nagyobb modell ára ismert, a MatePad Pro 12.6 799 eurós, vagyis nagyjából 276 ezer forintos áron kerül forgalomba Európában. A 10,8 colos kiadás ára és elérhetősége egyelőre nem ismert, de vélhetően ezeket az adatokat is hamarosan publikálni fogják majd.

Huawei MatePad 11

A nem Pro modellen meg sem látszik szinte, hogy nem egy Pro kiadás, hiszen a megjelenítő 120 Hz-es, igaz ez egy IPS LCD konstrukció, viszont a felbontása újfent 2560 x 1600. Összesen négy hangszóró áll rendelkezésre, ám ezeket is a Harman/Kardon hangolta, és ezúttal is kapunk négy mikrofont. Ennek a szerkezetnek a belsejében Qualcomm Snapdragon 865 végzi a számításokat, ami egy korábbi, ám csúcskategóriás lapkakészlet, szóval még bőven akad benne kakaó.

6 GB RAM és 128 GB belső tárhely kerül a táblagép burkolata alá, amelyet egy 7250 mAh kapacitású akkumulátor lát el energiával. A telepet egy akár 22,5 wattos adapterrel is tölthetjük. A Huawei MatePad 11 szintén támogatja az új M-Pencil tollat, és rendelkezik egy saját, némileg kisebb méretű billentyűzettel. A készülék 399 euróért, vagyis cirka 138 ezer forintért lesz kapható itt Európában, további részletek majd ezután érkeznek.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid