Hivatalos a Snapdragon 8s Gen 3 lapkakészlet

0

A Qualcomm új lapkakészletet mutatott be a Snapdragon 8s Gen 3 képében, amely prémium funkciókat kínál a 8 Gen 3-hoz képest megfizethetőbb áron.

Az új lapkakészlet 4 nanométeres gyártási eljárással készült, CPU kiépítése pedig egy Cortex-X4 elsődleges magból áll, amely 3,0 GHz-en pörög, kapunk továbbá négy 2,8 GHz-en zakatoló nagy teljesítményű, valamint három 2,0 GHz-es energiahatékony magot.

A GSMArena készített egy összehasonlító táblázatot, amelyben az újdonságot a Snapdragon 8 Gen 3-mal és a korábbi Snapdragon 8 Gen 2-vel vetik össze. A Snapdragon 8s Gen 3 a 8 Gen 3 chiphez képest alacsonyabb órajelű Cortex-X4 maggal rendelkezik, de 4 nagy és 3 kis maggal is fel lett vértezve 1+4+3-as konfigurációban. Az eredeti 8 Gen 3 chip 1+5+2 összeállítást kapott.

A lapkakészlet képes akár 24 GB LPDDR5X RAM-ot kezelni, amelyek akár 4200 MHz-en is dolgozhatnak, illetve nem jön zavarba akkor sem, ha UFS 4.0 tárhelyet kapcsolunk hozzá. Az újdonság támogatja az USB 3.1 Gen 2 összeköttetést USB-C porton keresztül.

A Snapdragon 8s Gen 3 X70 5G modemmel van felszerelve. Habár ez egy korábbi konstrukció, a gyártó szerint az új chipset 3GPP Release 17 képességgel bír, vagyis energiahatékonyabb módon csatlakozik az 5G hálózatokra, mint a Snapdragon 8 Gen 2. A Qualcomm újdonsága támogatja még a Wi-Fi 7 szabványt is, vagyis nagyobb sávszélességgel és alacsonyabb késleltetéssel csatlakozhat a helyi vezeték nélküli hálózatokra.

A lapkakészlet hangminőség szempontjából 15 bites, 44,1 kHz-es, veszteségmentes vezeték nélküli streaming és AuraCast támogatással egyaránt rendelkezik. A Snapdragon 8s Gen 3 esetében is központi szerepet kapott a generatív mesterséges intelligencia. Az újdonság képes futtatni a legnépszerűbb modelleket, mint amilyen a Lama 2, a Baichuan 7B vagy a Gemini Nano.

A lapkakészlet esetében támogatottak az akár 10 milliárd paraméterrel rendelkező modellek is. Eszközön működő mesterséges intelligencia szempontjából az új modell nem olyan gyors, mint a 8 Gen 3, de a korábbi 8 Gen 2 chipet lenyomja. A Snapdragon 8s Gen 3 esetében a képfeldolgozást egy háromszoros, 18 bites ISP modul végzi, amelyet a Hexagon NPU modul támogat.

Ez az összeállítás biztosítja a hardveres feltételeit az úgynevezett mindig érzékelő kamerának, amely felgyorsítja az arcfelismerést és a QR kódok beolvasását. A lapkakészletben dolgozó képfeldolgozó és NPU páros emellett javítja a sötétben készített fényképek minőségét, és még a képkivágás funkciót is lehetővé teszi.

A Qualcomm újdonsága három 36 megapixeles kamerát képes működtetni 30 kép/másodperc sebességgel, zéró záridőzítéssel, vagy egyetlen 108 megapixeles képrögzítő egységet, 30 kép/másodperccel, szintén záridőzítés nélkül. A képrögzítés maximális felbontása 200 megapixel.

A lapkakészlet támogatja a 10 bites HEIC és HEVC képeket és videókat, illetve a 4K HDR mozgóképeket akár 60 fps képkockasebességgel. Nyilván akadnak kompromisszumok is, le kell mondanunk a 8K felbontású videók készítéséről, illetve a 4K 120 fps-ről is. A grafikus gyorsítás feladatát Adreno 735 vezérlő végzi, amely támogatja a hardveresen gyorsított sugárkövetést.

Az Adreno Frame Motion Engine 2.0-nak köszönhetően megduplázható a képkockasebesség az energiafogyasztás növekedése nélkül, a Snapdragon Game Super Resolution pedig extra pixelekkel javítja a képet anélkül, hogy ezzel plusz erőforrásokat venne igénybe.

A Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 képes akár 144 Hz-es QHD+ megjelenítőket kezelni, vagy egy 4K megjelenítőt 60 Hz-es képfrissítéssel. Támogatott a változó frekvencia is, 1 és 240 Hz között. Amennyiben külső képernyőket szeretnénk csatlakoztatni ehhez a hardverhez, legfeljebb 8K felbontású 30 Hz-es konstrukciókkal próbálkozhatunk, vagy 1080p-s, legfeljebb 240 Hz-es megjelenítőkkel. A lapkakészlet támogatja a H.265 és az AV1 videodekódolást akár 4K 60 fps képkockasebességgel, HDR lejátszással, illetve kezeli a HDR10+, Dolby Vision és HLG szabványokat.

A Qualcomm új lapkakészletét már szinte bizonyosan használni fogja a Honor, az iQOO, a Realme és a Xiaomi is. Az általuk gyártott Snapdragon 8s Gen 3-mal szerelt készülékeket az elkövetkezendő hónapokban fogják bejelenteni.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid