A Snapdragon 855+ szintjét hozza a MediaTek új 5G-s chipsete

0

A MediaTek és az Intel nemrég bejelentette, hogy összefognak, és közösen fognak dolgozni különböző 5G technológiák fejlesztésén, majd ezt követően nem sokkal bemutatásra került a tajvani félvezetőgyártó legújabb chipsete, mely egyaránt támogatja az új telekommunikációs szabványt és a WiFi 6-ot.

A gyártó Dimensity néven illeti a vadonatúj szériát, és a Dimensity 1000 5G az első chipset a sorban, melyet a nagyközönség elé tártak a MediaTek munkatársai. A tajvaniak szerint ez a legenergiahatékonyabb 5G lapkakészlet, és mivel a modemet integrálták, a lapka sokkal kisebb helyet foglal, mint egy különálló 5G egységgel rendelkező megoldás. A Dimensity 1000 7 nanométeres gyártási eljárás révén készül, és a MediaTek elnöke, Joe Chen úgy véli, az általuk alkotott konstrukció tartja a lépést a konkurensek hasonló megoldásaival. A lapkakészlet modeme elméleti szinten képes biztosítani a 4,7 Gbps-os letöltési, valamint a 2,5 Gbps-os feltöltési sebességet a 6 GHz alatti 5G frekvenciákon. A WiFi 6 és a Bluetooth 5.1 pedig már gyárilag támogatott.

Az 5 magos képfeldolgozó egységnek köszönhetően a Dimensity chipset által vezérelt okostelefon képes lehet akár 80 megapixeles fotókat is készíteni, 24 képet lőve másodpercenként. A lapka támogatja a 32+16 megapixeles duál kamerakészleteket, valamint a 60 képkocka/másodperc minőségű 4K videók rögzítését, illetve elsőként a mobil chipsetek között támogatottak a multiframe HDR videók is.

Ami a nyers teljesítményt illeti, a Dimensity 1000 lapka 480 000 pontot szerzett az AnTuTu benchmark alkalmazásban, illetve 12 096 pontot a GeekBench többmagos tesztjén. A tisztánlátás kedvéért eláruljuk, hogy a Qualcomm Snapdragon 855+ 490 és 11 ezer pontot gurított ugyanazokon a teszteken, szóval a MediaTek újdonsága minden tekintetben a csúcskategóriába sorolható. A WiFi 6 szabványnak megfelelő modul, melyet a Dimensity 1000 belsejébe építettek, 38 százalékkal gyorsabb, mint a Snapdragon 855 WiFi 5 egysége, ráadásul 40 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt.

A Dimensity chipset nagy teljesítményű klasztere 2,6 GHz-es órajelen pörög, miközben a Qualcomm Snapdragon 855 esetében 2,84 GHz-es a frekvencia. A gyártó skálázhatta volna magasabbra is az órajelet, ám ezt nem tették meg, fontosabbnak találták az alacsonyabb energiafogyasztást. Nem meglepő módon elsőként kínai, illetve egyéb ázsiai piacokon tűnhetnek fel azok a készülékek, melyekben a Dimensity lapkái végezhetik a számításokat, valamikor 2020-ban.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid