A Huawei bemutatta a Kirin 810 lapkakészletet, ami a Snapdragon 730-nál is erősebb

0

A Huawei bemutatta legújabb chipsetét, a Kirin 810-et, ami ugyanazzal a 7 nanométeres gyártási folyamattal készül, mint a Kirin 980. Utóbbitól eltérően azonban egy középkategóriás okostelefonokba szánt lapkakészletről beszélhetünk, sőt, jelenleg ez az egyetlen 7 nanométeres csíkszélességű középkategóriás SoC, hiszen a nagy konkurens, a Qualcomm legjobb megoldásai mind 8 nanométeresek ebben a szegmensben.

A lapkakészlet egy nyolcmagos processzort állít csatasorba, plusz egy Mali-G52 MP6 grafikus gyorsítót. A CPU két nagy teljesítményű Cortex-A76, valamint hat energiatakarékos Cortex-A55 magot foglal magában, előbbiek órajele 2,27 GHz, míg az utóbbiak 1,8 GHz-en ketyegnek. Ami a grafikus gyorsítót illeti, a Huawei ígéretei szerint 162 százalékos teljesítménynövekedésre lehet számítani az előző generációhoz képest, ami a Kirin 710 lapkában teljesít szolgálatot.


A lapkakészlet legközvetlenebb kihívója a Qualcomm Snapdragon 730, ám hozzá képest 11 százalékkal nagyobb egymagos, és 13 százalékkal növelt többmagos teljesítménnyel kecsegtet. A grafikus gyorsítók között pedig 44 százalékos lesz a különbség, mégpedig a Kirin 810 javára. Az újdonság egyik legérdekesebb része a Samsung Vinci NPU, ami képes lesz lekörözni a Qualcomm Snapdragon 855 és a MediaTek Helio P90 chipseteket mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatokban, állítólag.


Az NPU egység más területeken is hasznosnak fog bizonyulni, például az egyik feladata, hogy segítse a processzort, a grafikus gyorsítót, valamint a memóriát gyorsabban kommunikálni egymással, ezáltal folyamatosabbá és és stabilabbá téve a működést. A mesterséges intelligencia rendszere képes megjósolni a GPU túlterhelést, és ha szükséges, módosíthatja az órajelet. Az NPU chip ezen kívül valós időben követi az érintőkijelzőt, a folyamatosságot, valamint a képkockasebességet.


A Huawei különösen büszke a felsőkategóriához viszonyítva is helytálló IVP+IPS rendszerére, amely frissített pixel feldolgozó egységet, fejlesztett fehéregyensúly algoritmust és zajcsökkentést kapott, ezeket a nyers képfeldolgozás során hasznosítja. Az új rendszernek köszönhetően még részletesebb fotókra lehet számítani gyengébb fényviszonyok között is. Az új SoC került a frissen leleplezett Nova 5 belsejébe, de várhatóan más felső-középkategóriás telefonokban is felbukkan majd.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

NapiDroid