A Huawei legnagyobb riválisa is kiállt a kínai gyártó tiltása ellen

0

A Huawei már több, mint egy éve nyögi az amerikai kormányzat által kiszabott tiltásokat, amelyek jelentős károkat okoznak nem csupán a hálózati, de a telefonos részlege számára egyaránt. Ráadásul Washington a szövetségeseit is arra biztatja, hogy hanyagolják a kínai vállalat által eladásra kínált 5G technológiát, amely szerintük nemzetbiztonsági kockázatot jelent a nyugati világ számára. A gyártót nemrégiben Svédországban is eltiltották a hálózatépítéstől, és ennek kapcsán éppen a cég legnagyobb riválisa, vagyis annak vezetője állt ki a kínaiak mellett.

Jön máris a kérdés: ki lehet az a nagy rivális? Természetesen nem a telefonos szegmens felől kell közelíteni a kérdést, hanem hálózati szempontból, ebben az iparágban pedig az Ericsson a kínai vállalat legnagyobb kihívója. Az Ericsson vezérigazgatója, Borje Ekholm nemrégiben interjút adott a Financial Times számára, és azt nyilatkozta, hogy a tiltás korlátozza a szabad kereskedelmi versenyt, ráadásul az 5G terjedését is gátolja. A rangos úriember az interjúban azt mondta, hogy a versengés sokkal inkább erősíti a cégeket, semmint gyengíti azokat.

Rövid távon persze okozhat kellemetlenségeket a konkurencia, viszont hosszú távon arra készteti a vállalatokat, hogy még innovatívabbak legyenek, és sokkal jobb termékeket állítsanak elő a vásárlók számára. Ekholm egyébként arról is beszélt, hogy bár a Huawei komoly kihívójuk, nagyon sok mindent, például hálózati szabványokat is közösen, egymással együttműködve fektettek le.

Borje Ekholm

Az Ericsson vezetője arra is rámutat, hogy Európa jelenleg azt kockáztatja, hogy lemarad az újgenerációs hálózati szabvány terjesztésében, ami így nem fog kellő sebességgel kiépülni a kontinensen. Az 5G terjedésének lassítása, történjék bármilyen módon, komoly gazdasági kockázattal fenyeget számunkra – figyelmeztet Ekholm. Az interjú és a kijelentés mindössze pár héttel azután történt, miután Svédország megtiltotta a Huawei által gyártott 5G technológia használatát, hírszerzési tevékenységre, illetve technológia tolvajlásra hivatkozva.

Az Ericsson vezetője azt is megjegyezte, hogy a mobilhálózatokat érthető okokból kifolyólag egyre jobban kénytelenek alávetni nemzetbiztonsági ellenőrzésnek, ugyanakkor azt állította, hogy Svédország eltért az EU 5G hálózatokkal kapcsolatos politikájától, így kénytelenek lesznek egyensúlyt teremteni a biztonság és a verseny fenntartása között. Kemény témák ezek, Ti mit gondoltok? Jól beszél az Ericsson vezér, vagy a Huawei tényleg kémkedik és technológiát lop? Írjátok meg (ha lehet kulturáltan) a véleményeteket a kommentszekcióban!

Forrás: AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid