Így működik a Xiaomi kijelző alá épített láthatatlan kamerája

0

Nemrég az Oppo bemutatott egy olyan okostelefon prototípust, amelynek a szelfikamerája a kijelző alatt helyezkedik el, és teljesen láthatatlan. Pár órával később a Xiaomi is feltöltött egy videót, hogy nekik is van ilyen megoldásuk, most pedig el is árultak pár érdekes részletet erről.

Az új megoldás legfőbb célja természetesen az, hogy végre ne legyen szükség szenzorszigetre vagy valamiféle mechanikus megoldásra ahhoz, hogy szinte az egész előlapot a kijelző boríthassa be. Az alábbi demonstráción jól látszik, hogy mindez mit is jelent a valóságban:

A videó után a Xiaomi megosztott néhány egyéb részletet is az új technológiáról, ami nagy valószínűséggel még nem áll teljesen készen a piacra kerülésre, de talán már ez sincs túlzottan messze.

A trükk, amin az egész megoldás áll vagy bukik, hogy a kijelző különféle alkotóelemeit átlátszóvá kell tenni, legalább azon a részen, ahol a szelfikamera van. Normál esetben szimplán csak a megjelenítendő tartalom látszik a képernyőn, szelfizésnél azonban elsötétül a felső sáv, a panel átengedi a fényt, és lehetségessé válik a fotózás. Ez természetesen csak OLED kijelzők esetében működik, és a legnehezebb része a dolognak, hogy minél kevesebb minőségromlás legyen a fényképeknél.

Ahogy a fenti videón is látszik, a technológia már egész jól működik. Jelenleg egy 20 MP-es kamerával folynak a tesztelések, és a Xiaomi szerint tökéletes minőségű, éles szelfiket lehet majd vele lőni anélkül, hogy szükség lenne notch alkalmazására.

Azt sajnos egyelőre nem tudni, hogy mikor jelenik meg az első mobil, amelyik ilyen kijelzőbe szerelt, láthatatlan kamerával bír majd, és azt is nehéz lenne megtippelni, hogy melyik gyártó vezeti be elsőként ezt. Az Oppo és a Xiaomi mellett egyébként a Samsung is dolgozik már egy ideje ezen, szóval elég nagy a verseny, de reméljük azért nem sietik el úgy a dolgot, mint a hajlítható telefonok esetében…

Forrás

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid