Ilyen lesz egy 2015-ös csúcsmobil

7

Elég durva évünk volt, különösen ha azt nézzük, hogy mi minden történt az okostelefonok világában. Bekerültek a köztudatba a QHD kijelzők, a 64 bites processzorok, és lassan már annyi RAM van egy csúcsmobilban, mint egy átlagos notebookban. De vajon lehet ezt még fokozni?

A kérdés természetesen csak költői, hiszen a 2015-ös év is rengeteg forradalmi, vagy éppen értelmetlen/fölösleges újítást tartogat számunkra. Nézzük, hogy mik is ezek!

Külső

Szinte minden gyártó más és más elvet követ a dizájn terén, így leginkább csak általános trendeket lehet említeni a 2015-ös csúcsmobilok kinézetét illetően. Valószínűleg még inkább előtérbe kerül a prémium, fémes anyaghasználat, és egyre jobb minőségű készülékek születnek majd. Jó példa erre a Samsung, aki még csak most kezdett bele a váltásba, míg más gyártók már évek óta prémium kivitelű telefonokat készítenek.

Samsung Galaxy Alpha

Samsung Galaxy Alpha

Mostanában eléggé divatba jöttek az ultravékony mobilok, és a teljesítmény mellett egyre fontosabbá válik a karcsúság is. A jövőben sokkal légiesebbek lehetnek majd a felsőkategóriás készülékek. Hasonlóképpen fog vékonyodni a kijelző körüli káva is, ami sok esetben akár teljesen minimálisra csökken majd.

sprint_sharp_aquos_crystal_header

Kijelző

A kijelző az egyik legvitatottabb részlet a csúcsmobilok esetében. Vajon meddig van értelme növelni a felbontást? – tehetik fel a kérdést sokan. Az utóbbi időben nagyjából évente volt 1-1 nagyobb ugrás. Személyes véleményem szerint a full HD-nál nyugodtan megállhattak volna a gyártók, hiszen e fölött már nem igazán van szabad szemmel is érzékelhető minőségi javulás.

A verseny persze nem áll meg, így 2015-ben is folytatódni fog a pixelháború. A QHD (2560×1440) már alap lesz egy csúcsmobilnál, de azért valószínűleg akad majd 1-2 olyan gyártó is, aki nem követi ezt a trendet.

4k-resolution

És hogy egy kicsit tovább is menjünk, nagyon valószínű, hogy 2015-ben már megjelennek az első 4K-s, vagy más néven UHD-s mobilok. Ez 3840×2160 képpontot jelent, ami pontosan négyszerese a full HD-nek. Több gyártó is dolgozik már ilyen paneleken (pl. Samsung és Sharp), és sokak szerint például a Galaxy Note 5 is UHD-s kijelzőt kaphat majd, ami egyébként megfelel a Samsung korábban közzétett ütemtervének:

samsung-display-qhd-uhd

És még valami: kezdjük el szokni a hajlított/hajlítható kijelzős mobilok gondolatát, hiszen egyre több ilyen készülék várható a közeljövőben.

LG-G-flex-2

Hardver

A másik dolog, ami szinte megállíthatatlanul fejlődik, az a mobilok hardvere. Néhány éve még a kétmagos processzorral szerelt készülékekre is furcsán néztünk, 2014-ben azonban már a 8 magos mobilok sem ritkák, sőt, némelyik egész olcsón beszerezhető.

A 64 bites processzorok szintén terjedőben vannak, és bár most még nem sok előnyüket látjuk, 2015-ben már szinte csak ilyen chipek kerülnek majd a piacra.

2015 tehát az olyan 8 magos, 64 bites processzorok éve lesz, mint például a Qualcomm új csúcshardvere, a Snapdragon 810, ami négy Cortex-A57-es és négy Cortex-A53-as magjával, valamint az Adreno 430-as grafikus gyorsítójával tényleg brutális teljesítményre képes.

qualcomm

A RAM mennyiségében szintén lesz egy kis ugrás. Míg 2014-ben 3 GB-ig jutottak el a csúcskészülékek, addig 2015-ben már elvárás lesz a 4 GB. És itt lép be a képbe a 64 bites architektúra, ami ezt lehetővé teszi. Persze itt nem áll meg a fejlődés, minden bizonnyal látunk majd akár 5-6 GB memóriával szerelt mobilokat is egy éven belül.

Kamera

Ha kameráról van szó, akkor szinte mindenkinek a megapixelek száma jut elsőként az eszébe, mint a teljesítményt, minőséget kifejező valami. Persze ez messze nem fedi a valóságot, és erre talán a gyártók is kezdenek rájönni. 2015 ezért remélhetőleg nem a 30-40-50 millió pixeles szenzorokról szól majd, hanem inkább a mostaniakhoz hasonló felbontású, de sokkal jobb minőségű felvételek készítésére alkalmas kamerákról.

lg-g3-fotozas

2014-ben már több csúcsmobil is optikai képstabilizátorral (OIS) érkezett, ami sokkal hatékonyabban küszöböli ki a kézremegést, mint a digitális változat. 2015-ben ez szinte biztosan általánossá válik majd, a legtöbb csúcskategóriás mobilból nem fog hiányozni az OIS.

Jó irány lehet még a Sony legújabb fejlesztése is, ami egy az emberi szem mintájára készült hajlított kameraszenzort takar. Ezen keresztül 1.5-2-szer annyi fény tud beáramolni, mint a hagyományos kameráknál, és így jóval élesebb képek születhetnek.

sony-halított-lencse

A fejlődés még látványosabb lehet az előlapi kamerák esetében, hiszen 2014 a selfie éve is volt, így valószínűleg nem lesz ritka, hogy a kijelző fölött egy 13, 16, vagy akár 20 megapixeles szenzor köszön majd vissza arra várva, hogy rendkívül egyedi önfotókat készítsünk.

Akkumulátor

Elérkeztünk a mobilos alkatrészek fekete bárányához, az akksihoz. Szinte minden téren iszonyatosan gyors a fejlődés, az okostelefonok üzemideje azonban nem igazán akar nőni, sőt, sok esetben inkább még csökken.

android-charger

Van egy rossz hírem: 2015-ben sem várható túlzottan nagy tudományos áttörés ezen a téren. Lehetett hallani 1-2 ígéretes fejlesztésről, de ezek még nagyon messze vannak attól, hogy ténylegesen meg is valósuljanak.

Persze nem kell elkeseredni, hiszen így is van remény. Az nagyméretű phabletekbe nagyobb akksi fér, ráadásul egyre csökken a töltési idő. Az Oppo Find 7 például 30 perc alatt 75%-os szintre tölthető, és 2015-ben ennél valószínűleg még jobbat is látunk majd.

Nagy szerencse az is, hogy a hardverek teljesítménynövekedése mellett nem nő jelentősen a fogyasztás, sőt, az egyre modernebb technológiáknak köszönhetően sokszor inkább csökken az energiaigény. Ezt ráadásul gyakran megfejelik különböző hardveres vagy szoftveres energiatakarékossági lehetőségekkel, amivel tovább növelhető az okostelefonok üzemideje.

Andru-Android-Robot-USB-Device-Charger

Összességében tehát 2015-ben arra lehet számítani,  hogy ritkábban és rövidebb ideig kell majd a mobiltöltőt használnunk.

Végszó

Kifejezetten eseménydús évünk volt, de az már most biztosra vehető, hogy 2015-ben is legalább ugyanennyi érdekes, különleges, vagy éppen furcsa fejlesztéssel, eszközzel állnak majd elő a mobilgyártók.

Egy kis ízelítő abból, hogy mi várható az első negyedévben: Samsung Galaxy S6, Sony Xperia Z4, HTC Hima (M9), Xiaomi Mi5. Kövess minket továbbra is, és nem maradsz le semmiről!

Te mit vársz egy 2015-ös csúcsmobiltól?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid