Itt az első mobil 8 GB RAM-mal

0

Az idei CES kiállítás rengeteg érdekességet tartogat a tech világ rajongóinak. Példának okáért félelmetes gamer laptopokat mutattak be a napokban, de szerencsére nekünk okostelefon-rajongóknak sem kell nélkülöznünk a klassz kütyüket. Itt van máris a világ első 8 GB operatív memóriával felszerelt mobiltelefonja, amit a tajvani Asus hozott el a számunkra. 

Nem véletlenül említettem a gamer notebookokat, hiszen ennyi RAM már ezeknek a szerkezeteknek a világát idézi, mégis egy Android rendszert futtató okostelefonról beszélünk. Magáról a készülékről már eddig is lehetett tudni, ugyanis a Zenfone AR-ről van szó, ami támogatja a Google kiterjesztett valóság technológiáját, vagyis a Project Tango-t. Ám a telefon egyúttal fel lett készítve a Daydream platform jóságainak alkalmazására is, ami a keresőóriás virtuális valóság fejlesztése. Sajnos nem lehet egyszerre élni a kiterjesztett és a virtuális valóság lehetőségeivel, utóbbi csak akkor alkalmazható, ha egy erre a célra készült headsetbe helyezzük a telefont, a másik pedig csak Tango módban. Akárhogy is, az Android Nougat rendszer szoftveres alapjai biztosítják a hátteret mindkét esetben.

A Zenfone AR 5.7 colos megjelenítővel büszkélkedhet, amelyen QHD felbontásban sorakoznak a képpontok, és egyébként egy AMOLED panelről beszélhetünk. A számítási feladatokat egy Qualcomm Snapdragon 821 végzi, amihez a már említett 8 GB RAM is betársul, világelsőként. Az elsődleges kamera felbontása 23 megapixel, és egy Sony IMX318 szenzort dolgoztat, aminek többek között optikai és elektronikus képstabilizátora, valamint 4K videórögzítési képessége is van. Az Asus újdonságának a Tango követelményeknek megfelelően van mozgáskövető kamerája, és halszemoptikás mélységérzékelője is. A mobil valamikor az év második negyedében kerülhet kereskedelmi forgalomba, tehát leghamarabb áprilisban. Addig is várjuk, hogy kiderüljenek a további specifikációi, valamint az ára.

Azért ha már Asus, illik említést tenni a másik okostelefonról is, amit a Zenfone AR társaságában bemutattak. A Zenfone 3 Zoom duál kamerával rendelkezik, aminek 2.3x-os optikai zoomja van. Akárcsak az Apple iPhone 7 Plus esetében a két érzékelő összedolgozik, aminek köszönhetően úgy tudunk a fotózni szánt objektumra fókuszálni, hogy a háttér elhomályosul.

Az elsődleges hátlapi szenzor 12 megapixeles (Sony IMX362), széles látószögű, és f/1.7 apertúrával rendelkezik. A másodlagos szintén 12 megapixeles, és ezt használja a készülék a zoomhoz. Mindkettő 1.4 mikrométeres pixelekkel büszkélkedhet. Kapunk még optikai, valamint elektronikus képstabilizátort is, és 4K felvételi lehetőséget. Az autófókusz állítólag 0.03 másodperc alatt teszi a dolgát, egy akár mozgó alany esetében is, hála a háromféle fókuszálási módnak: Dual Pixel fázisdetekció, lézeres és folyamatos.

A készülék 7.83 mm vastag, és 170 grammot nyom, megjelenítője 5.5 colos, felbontása Full HD, oltalmát Gorilla Glass 5 végzi. Belsejében egy Qualcomm Snapdragon 625 lapkakészlet található, illetve egy 5000 milliamperórás telep. Sajnálatos módon csak Android 6.0 Marshmallow-t futtat, és várhatóan februárban indul az értékesítése. Addig még remélhetőleg a többi tudnivaló is kiderül a telefonról.

GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás
NapiDroid