Bemutatták a Gorilla Glass Victus 2-t, ami a betontól is megvédi a mobilokat

0

Az okostelefonok méretének növekedése az évek során egyre nagyobb kihívást okozott a Gorilla Glass üvegeket gyártó Corning számára. Minél nagyobb egy mobil, annál nagyobb erő hat rá, amikor leesik. Hogy az egyre méretesebb készülékeket is képes legyen megoltalmazni, a cégnek folyamatosan fejlesztenie kellett a strapabíró üvegeit, amelyeknek most megérkezett a legújabb generációja, a Gorilla Glass Victus 2.

Az új üvegnek nem csupán a karcokkal szemben kell helytállnia, de az esések ellen is védelmet kell biztosítania. Az esés által okozott sérülés elsősorban attól a felülettől függ, amelyen a készülék landol. Otthon, egy szőnyegen sokkal kisebb károkra lehet számítani, mint mondjuk odakint az aszfalton.

Az aszfaltnál pedig már csak a beton rosszabb. A Gorilla Glass üvegek legújabb generációja arra hívatott, hogy az okostelefonokat a betonnal történő kellemetlen randevúk esetén hatékonyan oltalmazza. Minél simább egy felület, annál kevésbé tesz kárt a készülékekben, viszont a beton az aszfaltnál is durvább, szemcsésebb, vagyis az ütközés a felülettel sokkal veszélyesebb.

A Corning munkájának gyümölcse végül a Gorilla Glass Victus 2 lett, amely a gyártó ígérete szerint képes túlélni az akár 1 méteres zuhanásokat, akkor is, ha az eszköz betonra esik. Aszfalt esetében ugyanez a magasság már akár két méteres is lehet, vagyis az új üveggel ellátott okostelefon túlélhet egy olyan esést, amely fejmagasságból indul.

Az üveg kifejlesztésének megvoltak a maga nehézségei, a legnagyobb kihívás a már említett méretnövekedés, amely a mobilok világában manapság már általánosnak mondható. A Corning szerint egy átlagos okostelefon ma 10 százalékkal nagyobb és 15 százalékkal súlyosabb, mint négy évvel ezelőtt. Minél nagyobb és nehezebb, annál nagyobbat esik és koppan.

A Gorilla Glass Victus 2 fejlesztésekor nem csupán arra kellett figyelni, hogy az üveg törés nélkül élje túl az eséseket, a karcokkal szemben is védettnek kellett maradnia. Az tovább bonyolítja a dolgokat, hogy rengeteg készülék az úgynevezett “üveg szendvics” kialakítással bír, vagyis nem csak az elő-, hanem a hátlapot is üvegbevonat borítja. Már az első generációs Victus megalkotásakor is úgy vélte a gyártó, hogy az egyaránt jól véd az esések és a karcok ellen, szerintük a most leleplezett üveg esetében is sikerült megőrizni az egyensúlyt a karcállóság és az esésekkel szembeni ellenállóképesség között.

Az első Gorilla Glass Victus 2 védelmet élvező okostelefonok várhatóan az elkövetkezendő hónapokban fognak megjelenni. A Corning nem hozta nyilvánosságra, hogy ezek mely gyártók készülékei lesznek, de van egy nyilvános listája az összes Gorilla Glass Victus bevonattal rendelkező mobilról. Az új bevonatot valószínűleg ezek folytatásai kapják majd meg, kezdve a Galaxy S23 szériával.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid