Jönnek a 4K-s mobilok, de a Huawei szerint ennek nincs értelme

5

Korábban többször beszámoltunk arról, hogy hamarosan túllépünk a QHD őrületen, és 4K-s mobilok jöhetnek. Mindez pedig akár már ebben az évben megtörténhet!

Mi az a 4K? Most még leginkább csak televíziókból lehet ismerős a felbontás. 3840×2160 képpontról van szó, ami pontosan négyszerese a full HD-nek. Egy TV-nél ez óriási minőségi javulást eredményez, és bár most még nagyon drága egy ilyen készülék, hamarosan szélesebb körben is elterjednek.

4k-resolution

A Samsung és a Sharp már dolgozik a saját, mobilokba szánt 4K-s kijelzőjén, és a Qualcomm is kiállt az extra nagy felbontás mellett. Arra is van esély, hogy a szeptemberben érkező Galaxy Note 5-öt már 4K-s panellel szerelik.

A Huawei mobilos részlegének vezetője, Kevin Ho azonban egyelőre még nem látja értelmét ennek az egésznek. Szerinte a 4K-s megjelenítők rengeteg energiát igényelnek (4-8-szor többet, mint egy full HD-s panel), ami komoly kompromisszumokkal jár. Ez leginkább az üzemidőnél mutatkozik meg, hiszen egy ilyen hatalmas felbontással bíró készülék talán csak fél napig bírja majd egy töltéssel, míg a QHD-vel kihozható egy nap, vagy akár még több is.

Kevin Ho azt is elmondta, hogy nagy kijelzőkön tényleg gyönyörű a 4K, de 5-6 colon nem igazán látszik a különbség egy QHD-s megjelenítőhöz képest.

A Huawei tehát egy darabig biztosan nem készít 4K-s mobilt, de ez nem is annyira meglepő, hiszen még a QHD-re sem tértek át. Egyelőre hisznek a full HD-ben, és inkább a hosszabb üzemidőre próbálják helyezni a hangsúlyt.

Fonearena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid