Kimaradt a Samsung Galaxy S21 mobilokból a “zökkenőmentes frissítés” funkció

0

A Google már évekkel ezelőtt beépített egy remek frissítési megoldást az Androidba, ami sokkal egyszerűbbé és gördülékenyebbé teszi a folyamatot, azonban sok más gyártóval ellentétben a Samsung továbbra sem él ezzel a lehetőséggel, így kimaradt a funkció az S21 modellekből (is).

A Google még az Android 7.0-ban dolgozta ki a módszert, amelyet “Seamless Update”-nek nevezett. Ez azt jelenti, hogy a telefonon 2 partíció (A és B) van a rendszernek, ami egyszerre csak az egyikről fut. Frissítéskor letöltődik az új szoftver, és a másik, használaton kívüli partícióra települ, miközben mi zavartalanul használhatjuk tovább a mobilt, szinte észre sem veszünk semmit az egészből. Újraindításnál pedig a telefon mindig azt a szoftvert tölti be, amelyik frissebb.

A magyarul “zökkenőmentes frissítés” névre hallgató megoldás további előnye, hogy ha valamilyen okból kifolyólag hibás frissítés kerül telepítésre, ami esetleg téglázza a telefont, akkor könnyebb életre kelteni a készüléket, hiszen a másik partíción ott a működő, korábbi rendszer.

Ahhoz, hogy egy telefon támogassa ezt a zökkenőmentes frissítési módot, duál partícióval kell rendelkeznie, ami a belső tárhely speciális kialakítását jelenti. Ezt a gyártónak kell megoldani, és sokan élnek is a lehetőséggel. A funkció benne van például a Google, a OnePlus, a Nokia, az LG és a Sony készülékeiben, de a legnagyobb vállalatok (pl. Samsung, Huawei) eddig nem alkalmazták, és a napokban kiderült, hogy a Galaxy S21 modellekből is kimaradt ez a lehetőség.

Korábban voltak olyan tervek, hogy az Android 11-gyel érkező készülékek esetében már kötelezővé teszi a Google a funkció integrálását, így a Samsung is kénytelen lett volna bevezetni, azonban végül a keresőóriás mégiscsak kihagyta ezt a követelmények közül.

Persze előnye is van annak, hogy a Samsung megmaradt a hagyományos frissítési megoldásnál, így valamivel több szabad hely van a készülékeken, ami már csak azért is lehet fontos, mivel az összes S21 modellből kimaradt a bővítési lehetőség. (Egyébként a “Seamless Update”-nek van már egy továbbfejlesztett verziója is, ami az Android 8.0-tól elérhető, és ez minimális plusz helyet igényel, de ebbe most nem mennénk bele részletesebben.)

Via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid